Uusimmat

Dead Nation (PSV)

19.07.2014 14:09 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Climax Studios / Housemarque
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation Vita
Saatavilla: PlayStation Vita (eri versiot PlayStation 3, PlayStation 4)
Pelaajia: 1, 2 (langattomassa lähiverkossa ja internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 7,95 euroa
Pelin kotisivu: Dead Nation PSV
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Dead Nation on yhä yksi suosikkipeleistäni PS3:lla – ja sen tuore PS4-versio Apocalypse Edition pomppasi kerralla laitteen parhaimpien pelien joukkoon Niinpä onkin kurjempi juttu dissata hyvän pelin mobiiliversiota. Se kun ei oikein toimi.

Kerrataanpa ensin vähän alkuperäistä peliä:

Dead Nation on niin sanottu twin stick –räiskintäpeli, eli pelihahmoa ohjataan vasemmalla tikulla oikean tähdätessä aseella eri suuntiin. Olkanapit on varattu nopeille sprinteille, lähitaistelulle, erikoisaseille ja tietenkin tulitukselle.

Peli itsessään on niin simppeli kuin olla voi: sankarit etenevät loputtoman yön aikana kaupungin pimeiden katujen halki kohti seuraavaa välietappiaan. Matkan varrelle mahtuu tuhansia ja taas tuhansia zombeja, jotka on palautettava herrojen Smith & Wesson avustuksella takaisin helvettiin.

Dead Nationin perusräiskintä on ihan letkeää puuhaa. Hahmot ohjautuvat ripeästi, joskin tähtäys on vähän turhan kiikkerää mallia ja tarkkoja laukauksia on vauhdissa vaikea ampua. Mutta se lienee tarkoituskin. Ymmärrän myös, mitä kehitystiimi on hakenut pelin visuaalisella ilmeellä, jota voisi luonnehtia pikimustaksi. Kadut ovat varjojen ja yön peittämiä ja zombit könyävät pimeyden suojassa turhankin lähelle ennen kuin niitä huomaa usein ampua.

Lue koko arvostelu: Dead Nation (PS3)

 

Brittiläisen Climaxin PS Vita –versio oivasta tuplatikkuräiskinnästä on teknisesti hyvä veto, jonka pelattavuus kompastuu pieneen ruutuun. Tämä peli ei vain kerta kaikkiaan toimi mobiiliruudulla. Efektit ovat kyllä kohdallaan, räiskintä toimii ja ukko juoksee – mutta kun ei toimi!

Lista ongelmista: ruutu on liian pieni, grafiikka liian pientä ja värisävyt liian tummat. Näytön mittasuhteiden takia ruudulle mahtuu maisemia ja tavaraa pystysuunnassa PS3/PS4-versioita vähemmän, mikä tekee pystyyn liikuttaessa ja ammuttaessa elämästä jokseenkin klaustrofobista. Sivusuunnassa ei ongelmia, mutta ei se nyt paljoa huvita, kun örkkilauma pääsee lähes aivan iholle saakka lyhyen näkyvyyden takia.

Pieni ruutu tarkoittaa myös pientä grafiikkaa. Zombieräiskintää ei ole tehty PS Vitan ehdoilla, vaan se on sorvattu koneelle puoliväkisin. Taitavasti kylläkin, mutta nyt kaikki on ruudulla niin tuhottoman pientä piperrystä. Niin maisemat, hahmot kuin zombiet. Ammuskelin kerran jos toisenkin zombia, joka lopulta osoittautui ilmassa roikkuvaksi katulampuksi. Kenttiä on turhan vaikea lukea eikä tummista maisemista erota pieniä hahmoja kunnolla, joten zombiet yllättävät pelaajaparan liian usein, liian helposti. Näyttöä joutuu tiiraamaan paljon tavanomaista tarkemmin ja lähempää, mikä tekee pelaamisesta jo hieman epämiellyttävää, etenkin kun pelatessa konsoli vielä heiluu ja tärisee pelaajan takoessa oikeaa olkanappia.

Dead Nationin teema ja värimaailma vaatii isoa näyttöä, jonka ääressä pelaaja voi istua mukavasti ja nauttia selviytymisräiskinnästään. Pikkukonsolilla, pikkunäytöllä se ei onnistu, vaan aiheuttaa enemmänkin niskakipuja ja turhautumista.

PS Vita –version paras puoli on se, että se on cross-buy-julkaisu. Vita-pelin ostamalla saa siis myös PS3-version. Pelaa mieluummin sitä.

Toki on mahdollista, että co-op-moninpeli langattomassa lähiverkossa pelastaa paljon. En kuitenkaan luottaisi.

 

Lisää aiheesta

Dead Nation (PS3)

Dead Nation on niin sanottu twin stick –räiskintäpeli, eli pelihahmoa ohjataan vasemmalla tikulla oikean tähdätessä aseella eri suuntiin. Olkanapit on varattu nopeille sprinteille, lähitaistelulle, erikoisaseille ja tietenkin tulitukselle.

Dead Nation Apocalypse Edition (PS4)

PlayStation 4:lle sorvattu Apocalypse Edition on oiva ja hauska peli, jonka ansiosta zombiemäiskeestä voidaan nauttia myös uudella konsolisukupolvella. Eihän se mikään nextnextgen-efektieepos ole, mutta hiton hyvä peli silti.