Uusimmat

Formula One 06 (PS2)

11.10.2006 10:19 Muropaketin toimitus

Fernando Alonso, Michael Schumacher, Räkä Räikkönen. Listaan voi vielä lisätä Giancarlo Fisichellan, mutta siinä ne alkavat olla, tämänkin F1-kauden kovimmat nimet.

Videopelien maailmassa ei kuitenkaan tarvitse tyytyä siihen, miten oikea elämä käyttäytyy – tuloksiin voi vaikuttaa itse, oman mielensä mukaan. Juuri tämä kiehtoo myös Sonyn PlayStation 2:lle ja PSP-käsikonsolille julkaisemassa Formula One 06 -pelissä.

Sonyn peli on tällä hetkellä täyden lisenssin F1-peli. Se tarkoittaa, että ainoastaan siitä löytyvät kaikki viralliset kuljettajat ja tallit, mukaan lukien uudet Scuderia Toro Rosso (Minardin ja Red Bullin fuusio), japanilaisen Aguri Suzukin luotsaama Super Aguri ja Jordanin tilalle tullut Midland F1 Racing.

Oikeita autoja, ratoja ja ääniä

Formula One 06 on kauniin näköinen ja muistuttaa parhaimmillaan tv-lähetyksiä. Radat ja autot on mallinnettu peliin todella tarkasti, mikä vaikuttaa omalta osaltaan merkittävästi kisakokemukseen. Peliin on saatu myös suomalaista ääntä Matti Kyllösen, Erkki Mustakarin, Joke Linnamaan ja Oskari Saaren muodossa.

Suomalaisia selostajia vaivaa kuitenkin sama asia kuin aiemmin: on ihan eri asia elää ”paikan päällä” kisatapahtumia kuin koettaa sama fiilis välittymään studiossa purkitettuun dialogiin. Ääniraita ei ole katastrofi, mutta sitä voi kuvailla hengettömäksi. Vaihtoehtoina löytyy toki myös muiden maiden selostajia, mutta jollain tasolla tuttuja ääniä jää kaipaamaan.

Anteeksi kuka?

Formula One 06 antaa pelaajalle mahdollisuuden luoda oma kuljettaja ja oma ura. Se ei ole helppoa, sillä pelkän tallipaikan ansaitseminen on haastavaa. Tämä pelimuoto on kuitenkin tervetullut lisä normaalien yksittäisten kisojen ja kokonaisen kauden ajamisen lisäksi.

Sony on saanut mukaan myös todella mielenkiintoisen ominaisuuden: samaa kisaa voi ajaa samanaikaisesti PS2:lla ja PSP:llä käsikonsolin verkko-ominaisuuden ansiosta. Verkossa voi myös ajaa koko kauden. Jos siis tuntuu, ettei koneen kuljettajista ole riittävästi vastusta, touhun voi viedä verkkoon ja hakea mahdollisimman kovia kisakumppaneita.

Formula One 06 on kiitettävän kattava ja tarkka lajikuvaus. Pelin tarjoama haaste on pitkälti pelaajan päätettävissä, joten pitkiä kisaviikonloppuja ja loputtomia testisessioita rakastavat ja suoraan auton rattiin halajavat saavat molemmat Formula One 06:sta mieleisensä.

Peli sopii kaikille F1-faneille. Aikaisemmillakin sarjan peleillä pärjää, mutta jos haluaa kautensa ja autonsa autenttisina, tämä viimeisin osa on miltei pakkohankinta – ja laatutyötä.

Neljä pistettä

Lyhyesti: Sonyn F1-pelisarjan viimeisin osa. Sisältää kaikki autot, kuljettajat ja radat.

Järjestelmä: PS2, PSP
Ikäsuositus: S-3
Julkaisu: myynnissä
Pelaajia: 1–11 (1–8, PSP)
Verkkopeli: kyllä
Testasi: Bo Marttila