Uusimmat

Geometry Wars Galaxies (DS, Wii)

31.01.2008 12:55 Antti Mutta

Toisille Project Gotham Racing tuo mieleen fotorealistiset kaupungit ja huippunopeat ajokit. Toisten aivoissa nimi yhdistyy geometrisiin kuvioihin, räjähdyksiin ja miljooniin pisteisiin. 

Menestyspelisarjan bonuslisukkeesta versoneen Geometry Warsin suosio on kasvanut kulovalkean tavoin. Nyt retroileva avaruusräiskintä loikkaa yllättäen Nintendon leiriin. eDome testaa taskukokoon ahdetun version. 

Geometry Wars tunnustaa häpeilemättä rakkautensa vanhoihin videopeleihin. Sisällöllisesti liikutaan 1980-luvun alun ensimmäisissä kolikkopeleissä. Pelaajalta vaaditaan nopeita refleksejä ja rautaisia hermoja. Vaikeustaso kasvaa nopeasti, ja vain tuntikausien harjoittelu tuottaa mestareita.  

Spartalainen ajattelu on myös grafiikan ja äänien taustalla. Ulkoisesti peli kulkee Suomessa käytännössä tuntemattomaksi jääneen Vectrex-kulttikotikonsolin jalanjäljillä. Tron-elokuvakin väikkyy taustavaikuttajana. Musiikki on tietokoneteknoa ja äänitehosteita.  

Valopisteet ja niiden väliin sommitellut viivat piirtävät kaiken. Viholliset ovat geometrisia kuvioita ja pelaajan avaruusalus on parilla viivalla vedetty. Taustalla on yksinkertainen ristikko.  

Sitten ammutaan. Loputtomasti. Toisella ristikko-ohjaimella ohjataan alusta, kosketusnäytöllä ammutaan vapaasti eri ilmansuuntiin. Xboxin analogiohjaimella räiskintä oli nopeampaa, mutta myös DS:llä tähtäys toimii. Vain vauhdikkaimmissa tilanteissa tulee todella kiire. Vaihtoehtona voi kokeilla myös näppäimillä ammuskelua, joka on silkkaa itsemurhaa. 

Zen ja räiskimisen taito 

Yksinkertaiselta vaikuttava Geometry Wars yllättää. Alta paljastuu monikerroksinen kokemus, joka vaatii pelaajalta paljon. Keskittyminen on a ja o, mutta myös taktikointi on tarpeen. 

Jokainen vihollinen on muodoltaan ja väriltään erilainen. Liikkuminen vaihtelee, toiset käyvät suoraan kimppuun, osa pakenee ammuksia ja jotkut jakautuvat pienempiin kuvioihin.  

Ja sitten ovat mustat aukot, jotka imevät kaiken lähistöllä liikkuvan ympärilleen kieppumaan, jopa muut viholliset. Jos pimeää pyörrettä ei tuhoa ajoissa, räjähtää se hypernopeiden vastustajien myrskyksi. 

Tähtienvälistä siivoustyötä ei helpoteta edes mega-aseilla. Muutama ruudun puhdistava pommi ja pisteiden mukaan päivittyvä ase ovat ainoat apuvälineet. Mutta Geometry Wars onkin taitopeli ja pisteet tärkein keräilykohde. 

Trigonometriaa tähdissä  

Edellä mainitut säännöt pätevät sekä Project Gotham Racingeissa nähtyihin Geometry Warseihin että Xbox Live Arcadesta ostettavaan Retro Evolvediin. DS:lle ja Wiille julkaistu Galaxies laajentaa pelikokemusta ja tekee siitä samalla helpommin lähestyttävän. Puritaaneja ilahduttaneekin tieto Retro Evolvedin ahtamisesta pakettiin mukaan. 

Galaxies-tilassa seikkaillaan usean planeetan tähtijärjestelmissä ja kerätään mitaleja sekä rahaa suorituksen mukaisesti. Valuuttaa voi vaihtaa uusien galaksien ja planeettojen avaamiseen sekä siipimiehinä pyörivän pikkualuksen päivitykseen. 

Yhden suorakaiteen muotoisen kentän sahaaminen on siis historiaa. Täysihintaisen pelin ostajaa tämä varmasti miellyttää. Planeettojen muoto vaihtelee suuresti, aina monitahoisista kuvioista labyrinttimaisiin muotoihin. Lisäksi liikkuvat esteet sekoittavat taktikointia.  

Usea taso tuo muassaan myös ongelman. Vaikeustaso vaihtelee rajusti, eikä aikaisempien Geometry Warsien hiottuun kokemukseen päästä. Pisteiden kerääminen on myös rutkasti helpompaa. Pistekertoimia jaetaan jokaisesta tuhotusta vihollisesta ja saldo karttuu vauhdilla puoleentoista sataan. Rahaa jaetaan myös kahmalokaupalla ja uusien kenttien avaaminen käy varsin helposti. 

DS:llä vaikeustaso tipahtaa vielä askeleen tehovajauksen takia. Isommilla konsoleilla upeasti aaltoileva taustaristikko on staattinen, ja mustan aukon pisteitä sylkevä pyörre on ruma punainen pallo. Ruudulla on kaiken kaikkiaan vähemmän sekasortoa, joka on pelaajasta riippuen hyvä tai huono asia. Veteraaneja ainakin kismittää. 

Geometriakerho kokoontuu 

Sanovat tosipelaajat mitä tahansa, on seikkailutila tervetullutta vaihtelua. Ehkä vieläkin mainiompi lisä on moninpeli, johon ei tarvitse kuin yhden pelikasetin. Tarjolla on yhteispelaamista vastustajia vastaan joko samalla kentällä tai omilla ruuduillaan. Mikään ei kuitenkaan valmista vastakkain taisteltavan tilan omintakeisuuteen. 

Sen sijaan, että kaksi alusta räiskisi toisiaan, toinen pelaaja avustaa tekoälyä heittämällä oman valintansa mukaan erilaisia vihollisia vastustajan riesaksi. Voittaja on joko rajoitetut vihollismäärät tuhonnut tai sankarin läjäyttänyt pelaaja. Erikoinen pelitila on ideana raikas, ja pelattavuudeltaan erinomainen. 

Yllättävää kyllä, DS:n Geometry Wars on erittäin onnistunut kokemus, jota voi sydämellisesti suositella kaikille räiskintäpeleistä pitäville. Retro Evolvedin sisällyttäminen miellyttää monia, mutta olisi ollut järjetöntä myydä jo tutuksi tullutta peliä yksinään.  
 

Tekijä: Kuju
Julkaisija: Vivendi Games
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: DS, Wii
Pelaajia:  1-2 
Pelin kotisivut:
http://www.geometrywarsgalaxies.com