Uusimmat

PSVR 2 on erinomainen, mutta entä pelit? Kokeilussa 10 julkaisua Sonyn VR-laitteelle

21.02.2023 15:03 Joonas Pikkarainen

PlayStation 5:n odotettu uuden sukupolven PSVR 2 julkaistaan tällä viikolla. Sonyn tuore VR-laite tuo edeltäjäänsä lukuisia parannuksia ja päivityksiä, joiden ansiosta käsissä on todella lupaavalta vaikuttavat virtuaalitodellisuuslasit aktiivisille pelaajille.

PSVR 2:lle tuodaan heti julkaisussa runsaasti pelattavaa, sillä julkaisupelien kirjo kattaa yli kolmekymmentä peliä. Harmillisesti lähes kaikki näistä on jo aiemmilla alustoilla – ja jopa alkuperäiselle PSVR:lle – julkaistuja pelejä, jotka saavat onneksi omia parannuksia ja lisäyksiä tehdessään loikan uudelle sukupolvelle.

LUE MYÖS: Testi | PlayStation VR 2 on erinomainen laite – vain hinta ja pelitarjonta hiertävät

Kaikkeen ei kuitenkaan riitä varaa, eikä kaikkia pelejä välttämättä edes kannata hankkia. Tähän artikkeliin olemmekin koostaneet muutamia testaamisen arvoisia tuotoksia, jotka tarjoavat hyvän valikoiman virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista ja hauskuudesta.

1. Moss and Moss: Book II Bundle

Polyarcin huikea seikkailukaksikko on VR-pelien parhaimmistoon lukeutuva kokemus, joka saa PlayStation VR 2:lla muutamia lisäominaisuuksia. Näihin lukeutuvat muun muassa silmienseurantaa hyödyntävä korostustoiminto, immersiota luovat adaptiiviset liipaisimet sekä 4K-resoluutio entistä näyttävämpää ulkoasua varten.

Silti Moss-kaksikon todellinen helmi on varsinainen pelattavuus, jossa pelaaja ohjaa ja auttaa pikkuruista Quill-hiirtä tämän piensuurissa seikkailuissa. Moss hyödyntääkin oivasti perinteistä tasoloikintaa tuomalla virtuaalitodellisuuden tarjoamat mahdollisuudet kuikuilla nurkkien taakse ja muualle ympäristöön.

Valitettavasti pelit jo PSVR:lle omistavat joutuvat ostamaan kokoelman uusiksi täyteen hintaan.

2. Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge Enhanced Edition

Matkaa kauaksi kaukaiseen galaksiin ja koe Tähtien sota immersiivisempänä kuin koskaan. Rakastettu universumi tuodaan pelaajien silmien eteen entistä näyttävämpänä, sillä Lucasfilmin ILMxLabin kehittämä peli oli aiemmin heikompitehoisemman Oculus Questin yksinoikeus.

Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edgen valtti on eittämättä käytössä oleva universumi, jolle löytyy oma fanikunta. Varsinainen pelattavuus ei sen sijaan suuria palkintoja keräile, mutta tarjoaa silti ihan nautinnollista räiskintää ja tutkittavaa tutun galaksin maisemissa.

Ja kukapa ei valomiekkaa haluaisi heilutella?

3. Demeo

Demeo on useammalle VR-laitteelle julkaistu vanhan koulukunnan roolipeli, joka on verhottu nostalgiaa uhkuvaksi pöytäroolipeliksi. Tehtävät pelataankin kuvitteellisen talon kellarissa pöydälle koottujen miniatyyrien ääressä noppaa heitellen ja kortteja läiskien. Fiilis on tunnelmallinen, yllättävän toimiva ja, kiitos alustojen välisen pelituen, kavereita voi haalia yli alustarajojen.

Vuoropohjainen toiminta poikkeaa VR-pelien tyypillisimmästä tarjonnasta, minkä takia Demeo pääsee yllättämään. Kyseessä on silti enemmän toimintaan kuin roolipelaamiseen kallistuva kokemus, joten virtuaalitodellisuuksien Baldur’s Gatea siltä ei kannata odottaa. Mutta mukavaa ajanvietettä ja uudelleenpeluuarvoa kaipaaville luolastoissa riittää putsattavaa ja kerättävää pidemmäksikin aikaa.

4. Tetris Effect: Connected

Tetris on ajaton klassikko, jonka parissa vierähtää kuin huomaamatta tunteja pelin makuun päästyään. Tetris Effect: Connected on kenties paras sovitus tästä klassikosta, sillä se sovittaa tutun kokemuksen taivaallisen upeaksi audiovisuaaliseksi elämykseksi. Lisäksi siinä on moninpeli, joten palikkataitojaan voi koetella muita vastaan.

Vaikka VR-lasit tarjoavat täydellisen sulkeutumisen pelin hengensalpaavalle kokemukselle, Tetris Effect: Connected ei välttämättä ole kuitenkaan juuri se paras VR-kokemus. Pelin audiovisuaalinen puoli pääsee kyllä oikeuksiin omassa immersiivisessä virtuaalikuplassa, mutta pelaaminen itsessään on silti perinteisen ”kaksiulotteista”. Sense-ohjaimet eivät myöskään ole omiaan palikoiden pyörittelyyn, joten ennätystuloksia kannattanee hakea toisilta alustoilta.

5. Kayak VR: Mirage

Nimensä mukaisesti Kayak VR: Miragessa päästään melomaan – ja siinä peli on kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Todellisuus on toki hieman kirjavampi, mutta kokemus on silti pitkälti riippuvainen siitä, kuinka paljon kanootilla melominen kiinnostaa. Luvassa onkin joko seesteisen meditatiivisia vaelluksia muun muassa Costa Rican ja Antarktiksen maisemissa tai takuuvarmasti hien pintaan nostattavia kisoja näihin rakennetuissa minietapeissa.

Kayak VR: Mirage vakuuttaakin ensisijaisesti lähes realistisella grafiikallaan sekä näin ummikon silmin hyvin realistiselta tuntuvalla fysiikanmallinnuksella. Melominen tuntuu nojaavan pitkälti aitoihin oppeihin, ja hiemankin väärä asento kyydissä saa reitin menemään taatusti päin puskia. Vaikka virtuaalitodellisuudessa ei voida luoda veden fyysistä vastusta luonnollisen oloisesti, onnistuvat Sense-ohjaimet sentään hieman imitoimaan veden kosketuksen.

6. Jurassic World Aftermath Collection

Toisenlaista elämysmatkailua tarjoilee Jurassic World Aftermath Collection, joka kokoaa parin vuoden takaisen hiiviskelypelin yhteen nippuun. Kuten nimestä voi jo päätellä, pelaajat pääsevät kokemaan Ian Malcolmin ja kumppanien lailla dinosaurusten luomat vaarat, kun suojaukset pettävät.

Sarjakuvamainen ulkoasu juontaa jälleen Oculus Questille alkujaan suunnitellusta rajoitteesta, ja onpahan peli tuotu hiljattain myös Nintendo Switchille. Realistisia dinoja on siten turha odotella kohtaavansa, mutta jos kevyt pulmanratkonta ja varsin simppeli hiiviskely kiinnostavat dinosaurusten parissa, Jurassic World Aftermath Collection antaa siihen mahdollisuuden.

7. Song in the Smoke Rekindled

Song in the Smoke Rekindled tuo suositun selviytymispeligenren virtuaaliympäristöön ja toteuttaa ruljanssin varsin vakuuttavin säikein. Pelaaja pääsee haastamaan oman villin luontonsa ja kokeilemaan, kuinka pitkälle tuota saattaisi selvitä, jos heräisi joku ilta keskeltä korpea.

Luvassa onkin aivan täysiverinen selviytymiskokemus, jossa pitää vahdata omaa terveyttä, unensaantia ja nälkää. Nämä hoituvat resursseja keräämällä, varusteita väkertämällä ja metsän siimeksissä viliseviä petoja kukistamalla. VR-puoli tarkoittaa kuitenkin sitä, että sillä jousipyssyllä pitäisi oikeasti osata tähdätä ja puut joutuu vuolemaan itse nuoliksi.

Silti kokemus oli sen verta vakuuttava, että haluaisin nähdä esimerkiksi tulevan Sons of the Forestin tai jonkin muun vastaavan pelin kääntyvän PSVR 2:lle. Song in the Smoke Rekindled on viihdyttävä, mutta sen pelkistetty ulosanti ei ota lähellekään kaikkea irti uudesta VR-laitteesta.

8. Thumper

Rytmipeli Thumper on yli kuusi vuotta vanha, mutta jotain pelin laadusta kertoo se, että peli on edelleen äärimmäisen viihdyttävä. Yksinkertaisen napakassa pelissä ohjataan raiteilla kulkevaa ajoneuvoa, jota täytyy ohjeistaa loistavan soundtrackin tahdissa muun muassa kääntymään, suojautumaan ja hyppimään esteiden yli.

Kyseessä on ensisijaisesti elämys, jossa peli uhkaa kadota nautinnollisen flow-tilan taakse, kun abstraktit rakennelmat levittäytyvät ympärille napakan biitin takoessa rytmiä. Rehellisyyden nimissä Thumper on Tetriksen lailla pelejä, joissa VR-elämys ei ole välttämättömyys, mutta se ei suoranaisesti myöskään haittaa kokemusta. Itse asiassa se onnistuu jopa vahvistamaan flow-tilaa.

9. The Last Clockwinder

Julkaisupelien suurin yllättäjä oli viime vuoden parhaimmaksi VR-peliksi julistettu The Last Clockwinder, joka näin jälkikäteen meriitit huomioiden tuumailtuna ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä.

Pelaaja matkaa puuhun rakennettuun kellotorniin, jonka korjaamiseksi tämä joutuu perustamaan kokonaisen orjateollisuuden pyörittämään koneistoa kellon ympäri. Onneksi orjina toimivat kuitenkin loputtomat kloonit, joiden liikeradat, tehtävät ja ajoituksen joutuu mimikoimaan itse. Et ole todella elänyt ennen kuin olet heitellyt hiki hatussa marjoja pitkin huonetta puristimeen.

The Last Clockwinderia ei kannata jättää missään nimessä välistä, jos fysiikkapohjainen ja täysin virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia hyödyntävä ongelmanratkonta kiinnostaa. Simppelin idean alle kätkeytyy suorastaan nerokkaan monipuolinen pulmailu.

10. Pikamaininta: Townsmen VR

Loppuun vielä potentiaalisena pikamainintana Townsmen VR, joka herätti varsinkin vanhan Populous-fanin sydämen. Kaupunginrakennusta ja jumalasimulaattoria yhdistelevässä pelissä opastetaan pientä joukkoa ihmisiä rakentamaan kylää ja seurataan sitten sivusta näiden toilailua. Vaihtoehtoisesti omaa taivaallisuuttaan voi hyödyntää viskomalla juntteja pitkin pitäjää tai käristämällä ruuat itse näiden puolesta.

Omalla kohdallani pelitunnit jäivät tosin vain minuutteihin, sillä jostain mysteerisestä syystä pelin kontrollit jumittuivat täysin ja tyssäsivät pelaamisen kokonaan. Perin harmillista, sillä miniatyyrikylän paapominen olisi ollut meikälle juuri omiaan.

LUE LISÄÄ: 

Testi | PlayStation VR 2 on erinomainen laite – vain hinta ja pelitarjonta hiertävät

Arvostelu | PSVR 2 -peli Horizon Call of the Mountain näyttää upealta, mutta tuntuu Horizon Forbidden Westin sivutehtävältä

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat