Uusimmat

Ski Region Simulator 2012 (PC) 

17.02.2012 15:00 Juho Anttila

Tekijä: Wendros
Julkaisija: Astragon
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP, Vista tai 7, 2 Ghz prosessori, 1 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, 1 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, verkossa 2-10
Pelin kotisivu: http://www.skiregion-simulator.com/
Arvostelija: Juho Anttila 

 

Näin keskellä kylmintä talvea tuntuu vaikealta ymmärtää, miksi kukaan tahtoisi olla missään tekemisissä lumen kanssa. Ehkä kylmä ja märkä ei ole niin ikävää, jos se koetaan turvallisesti tietokoneen ruudun kautta? 

Maistuisiko laskettelu? Lumilautailu? Jokin muu talviurheilulaji? Liian vauhdikasta, liian jännittävää? Apuun rientää Astragon, kaikkien simulaationjanoisten sankari, tarjoten pelaajille lumityösimulaattorin. 

Oikeasti tästähän ei Ski Region Simulatorissa ole kyse. Sen sijaan pelaaja istutetaan suuren laskettelukeskuksen johtajan saappaisiin. Rinteet kiiltämään, palvelut kuntoon ja massit tilille. Se on pelin henki. 

Aura jyrisemään 

Managerointipeleissä tavataan ponnistaa pohjalta. Niin myös nytkin. Kouraan lykätään nippu rahaa ja huollettavaksi yksi rinne. Työkaluna on lumikissa kera parin erilaisen auran. Nyt ei siis puhuta kissaeläimestä, vaan hangessa liikkumista varten kehitetystä traktorista. 

Pelialueena toimii noin neljän neliökilometrin kokoinen rinnealue, josta löytyy pitkälti yli toistakymmentä laskettelurinnettä. Tämän lisäksi ostettavana on myös hotelleja, joihin lomalaiset voivat majoittua. 

Kaikkihan ovat aina tahtoneet ajaa lumikissalla? Ei vai? Joka tapauksessa tähän annetaan mahdollisuus, kun selviää, että se ainoa huollettava rinne on surkeassa kunnossa. Toki homman voisi antaa apumiehen hoidettavaksi, mutta retale kehtaa laskuttaa palveluistaan hirmuisen hinnan. Mikä lie kommunisti… 

Ajettavuus ja fysiikkamalli on sitä samaa mitä kaikissa muissakin Astragonin ”simulaattoreissa”, eli siis hanurista. Ajokilla ei tunne olevan massaa, eikä kääntyminen ole realismista kuullutkaan. Törmäyksiä fysiikkamoottori ei oikein ymmärrä, sillä jo pelkkään liikennemerkkiin kolauttaminen saattaa heittää koko ajokin sivuttain ilman, että itse merkille tapahtuisi mitään. 

Alppikeskuksissa ramppaavat tekopirteät laskettelujupit saattavat herättää aggressioita yhdessä jos toisessakin. Se on hukattu mahdollisuus, ettei skimbapellejä saa jyrätä matalaksi edes vahingossa. Ovat turjakkeet pelkkää rekvisiittaa suhahdellessaan aaveiden lailla työkoneiden läpi. 

Karkeasti ottaen rinteiden huolenpito koostuu kahdesta erilaisesta toimenpiteestä. Huonokuntoinen mäki on lanattava sileäksi ja puutteellisia lumioloja on paikattava lumitykein. Näihin toimenpiteisiin on tarjolla muutama eri mallinen vekotin, mutta vaihtelun suuresta määrästä peliä ei ainakaan voi syyttää. 

Bisnesmalli: ankea 

Pelkkä rinnetalkkarin homma ei kuitenkaan riitä, sillä huolta on pidettävä myös keskuksen taloudesta. Lomatarjontaa laajennetaan ostamalla uusia rinteitä, hotelleja ja muuta mukavaa. Rinteen kylkeen liimataan erilaisia palveluita infokojuista nakkikioskeihin ja sääasemiin saakka. 

Kovin suurta väliä sillä ei ole, mitä rakentaa ja minne. Jokainen laitos kuluttaa minkä kuluttaa ja tuottaa hieman enemmän, ainakin silloin, kun turisteja riittää. Rahaa kertyy alkuvaiheessa heikosti. Heikosti tarkoittaa sitä, että ajan kulua on syytä kiihdyttää noin kolmesataakertaiseksi, jotta varallisuutta saa järkevässä ajassa kerättyä edes sen toisen rinteen ostamiseen. Tällöinkin peli kannattaa jättää pyörimään itsekseen muutamaksi tunniksi. 

Se on hienoa, että lahjatavarakaupassa saa päättää, myydäänkö siellä kitchiä vai antiikkia. Se ei ole hienoa, etteivät päätöksen seuraukset näy oikein missään. Senkö pitäisi tyydyttää, että kirjanpidossa tönö tuottaa vähän eri määrän rahaa? 

On pelissä tehtäviäkin. Välillä joku törttöilee jalkansa poikki. Tosin verta tai suolenpätkiä ei näytetä, vaan laskettelijanretku makaa maassa pelastusta odottaen kuin koomaan vaipunut mallinukke. Moottorikelkka alle, pulkka perään ja noutamaan. Mitä nopeammin loukkaantuneen toimittaa sairaalaan, sitä parempi palkkio tilille kapsahtaa. Tehtävien tekeminen onkin aluksi jopa nopein tapa parantaa pankkitilin surkeaa statusta. 

Rahaa saa myös, jos käy vaikkapa ajamassa hiihtohissin käsin ylös saakka. Mahtaa olla kallis kyyti, kun kertavarvista palkitaan useammalla tonnilla. Toisaalta ajelu on niin tylsää, ettei sitä selvinpäin tai ainakaan ilmaiseksi jaksaisikaan kovin montaa kierrosta peräkkäin. Tässä piileekin pelin suurin puute. 

Muistellaanpa hetken aikaa saman firman pelisarjaa nimeltään Farming Simulator. Traktorillahan siinäkin ajeltiin, mikä oli aivan tuhottoman tylsää, mutta kiittelin maajussisimulaatiota silti omalaatuisesta rentouttavasta addiktiivisuudesta. 

Ski Region Simulatoriin pätevät samat määreet, kunhan yhtälöstä pyyhitään pois addiktiivisuus. Peli on yksinkertaisesti loputtoman tappavan tylsä. Jopa siinä määrin, että Farming Simulatoreita tuntitolkulla tahkonnut teini kyllästyi jo puolessa tunnissa. Saavutus tämäkin. 

Astragonin peleistä kun puhutaan, ei audiovisuaalinen toteutuskaan ole kovin kummoinen. Äänimaailma on suorastaan olematon, ulkoasu puolestaan arviolta kymmenen vuotta aikaansa jäljessä.  

Oman mainintansa ansaitsee parhaimmillaan kymmenen hengen moninpeli. Kaveriporukassa lanaaminen ei tee pelistä yhtään sen mukavampaa. Lisäksi julkisissa peleissä on aivan liian helppo tehdä kiusaa. Kuka tahansa porukasta voi vaikkapa myydä puoleen hintaan pois kaikki kovalla vaivalla hankitut työkoneet. Sen jälkeen ei paljoa naurata. 

Saksalaisten simulaattoripelien mittakaavassa Ski Region Simulator toki pärjää. Muistetaan kuitenkin, että vertailussa on vastassa sellaisia pelillisiä helmiä kuin lakaisukonesimulaattori, johdinbussisimulaattori ja oma suosikkini roska-autosimulaattori. Genren kruunaamaton kuningas voittaa kilpailun itseään vastaan, mutta häviää niin ikään itselleen. Jos näitä on pakko pelata, niin sitten sitä Farming Simulatoria. 

Yksi asia Ski Region Simulatorin kunniaksi on sanottava. Niin kuin kunnon laskettelusession jälkeen, myös Ski Region Simulatorin pelaamisen perään after ski maistuu.  

 

Lue myös

Katherine (PS3, Xbox 360)

Men of War: Vietnam (PC)

Resident Evil: Revelations (3DS)

Kingdoms of Amalur: Reckoning (PC, PS3, Xbox 360)