UUSIMMAT

Skylanders: Superchargers (PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

19.12.2015 16:00 | Juho Anttila

skylanders_superchargers_arv_0kansiTekijä: Vicarious Visions
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla konsolilla), 2-4 verkossa
Pelin kotisivu: http://www.skylanders.com/
Arvostelija: Juho Anttila

skylanders_superchargers_arv_04

 

Tänä jouluna vanhempien lompakkoa ahdistellaan lelupelien toimesta pahemmin kuin koskaan aiemmin. Ilmiön aloittanut Skylanders-sarja on ehtinyt jo viidenteen osaansa, mutta vauhti ei ota hyytyäkseen.

Itse asiassa Skylanders: Superchargersin kohdalla vauhti nousee avainasemaan, sillä ensimmäistä kertaa sarjan historiassa mukaan tuodaan ajoneuvoja. Vauhtia pidetään niin maassa, vedessä kuin ilmassakin.

Tiukasta julkaisutahdista huolimatta Skylanders-sarja on tuonut joka vuosi mukaan jotain uutta. Giants esitteli isot jättihahmot, Swap Force puolestaan kahteen osaan jakautuvat vapaasti yhdisteltävät sankarit. Trap Teamin innovaatiota vihollishahmoja vangitsevista ansoista en päässyt kokeilemaan itse, mutta Superchargersin ajoneuvot osuvat taas keskelle omaa mukavuusaluettani.

Ajoneuvot eivät toki jää pelkiksi digitaalisiksi innovaatioiksi, vaan uudelle portaalille lätkäistään yhtä aikaa sekä Skylanders-hahmo että jokin kahdestakymmenestä tarjolla olevasta ajokista. Aloituspaketissa tarjolla on kaksi uutta hahmoa ja Hot Streak -auto, joten paine isin ja äidin luottokortin suuntaan on kova.

skylanders_superchargers_arv_01

Luottokortti itkee verta

Lelut ovatkin, kuten tähänkin mennessä, sekä Skylandersin hienoin että samalla ahdistavin juttu. Koko tähän mennessä julkaistu runsaan sadan hahmon valikoima on toki yhä käytettävissä, mutta uusia hahmoja on käytettävissä 20 puhumattakaan samasta määrästä ajoneuvoja.

Toki sekä Skylanders-hahmot että uudet ajokit ovat sen verran hienosti toteutettu, että niitä keräilee mielellään jo pelkästä keräilemisen ilosta. Pelin puolella uusien hahmojen hankkimiseen kannustetaan myös vähemmän hienovaraisesti. Iso osa pelin haasteista jää lukkojen taakse, jos käytettävissä ei ole maa-ajoneuvon lisäksi myös ilma-alusta ja venettä.

Jokainen ajokki edustaa Skylanders-hahmojen jo tutuksi tuomalla tavalla jotain elementtiä ja matkan varrelta löytyy haasteita, joihin vaaditaan paitsi tietyn tyyppinen, myös tietyn elementin omaava ajokki. Kun mukaan lasketaan vielä tutut hahmojen elementteihin kohdistuvat rajoitukset ja bonukset, päädytään jälleen tilanteeseen, jossa pelin kaikkien salojen avaaminen tulee maksamaan kirjaimellisesti satoja euroja.

Skylanders: Superchargersin eduksi on tosin laskettava, että ahneutta ei olla päästetty pilaamaan pelikokemusta tyystin. Kaupassa on syytä vierailla sen verran, että valikoimaan saa lisättyä yhden kutakin ajoneuvotyyppiä, mutta muuten suljettuja alueita ja haasteita viljellään sen verran harvakseltaan, ettei harmitus pääse nousemaan pintaan.

Variaatioiden lisäksi myös määrällä on väliä. Skylanders-seikkailu on jaettu vaihtelevan mittaisiin lukuihin. Jos kulloinkin käytössä oleva hahmo väsähtää taistelussa, peliä voi jatkaa toisella hahmolla. Kun Skylandersit loppuvat, edessä on paluu edellisen luvun alkuun. Etenkin vaikeimmilla vaikeustasoilla eteneminen vaatii joko rutkasti taitoa tai vaihtoehtoisesti kunnon arsenaalin Skylandereita. Itselläni hahmoja löytyi edellisten pelien jäljiltä pitkälti toista kymmentä, mutta ensimmäistä Skylanders-peliään pelaavan Ossi-Irmelin on paras valita helpohko vaikeustaso, tai itku tulee viimeistään pomomatsien kohdalla.

skylanders_superchargers_arv_02

Nyt on tarinaa ja tekemistä

Tykkään käyttää vertausta lauantaiaamun lasten piirretyistä, enkä tee poikkeusta tälläkään kertaa. Tarinapuolella Skylanders on juuri tätä. Paha Kaaos uhkaa jälleen Skylandsia ja ilkiön juonien torjuminen edellyttää ties kuinka monen erilaisen alueen läpäisemistä. Välillä katsellaan animaatioita, joiden huumori saa aikuiset kiemurtelemaan vaivautuneina, mutta penskat tykkäävät. Erityisesti siitä syystä, että koko peli on puhuttu suomeksi, mikä on lastenpelistä puhuttaessa tärkeä juttu.

Tarina edustaa tyypillistä peruslaadukasta huttua, mutta pelattava sisältö puolestaan ansaitsee kiitoksen. Yksinpelikampanja on erityisesti lastenpeliksi pitkä, mutta sisältöön on saatu silti mukavasti vaihtelua. Osa kentistä edustaa toki tutun oloista toimintatasohyppelyä, mutta tasaisin väliajoin pöytään lyödään myös uusia, persoonallisia ideoita.

Välillä kikkaillaan esimerkiksi painovoimalla, heittäydytään 2D-näkökulmaan tai piilotetaan etenemisreitti sumulla. Tekemistä rytmitetään myös pakollisilla ajo-osuuksilla ja melkein jokaiseen kenttäkokonaisuuteen upotetuilla vaihtoehtoisilla lentely- ja veneilyhaasteilla. Pomotaisteluita viljellään tasaisin väliajoin ja Superchargers-teeman mukaisesti näihin haetaan vaihtelua ajoneuvojen käyttämisellä.

Ensimmäisten Skylanders-pelien pelattavuus oli vielä kömpelöä, mutta tämä tilanne on parantunut osa osalta. Skylanders: Superchargers ei joudu juuri enää häpeämään vertailussa tasohyppelylajityypin suuruuksiin. Ajoneuvo-osuudet tosin olisivat kaivanneet vielä hieman hiomista, sillä kontrollit eivät ole aina ihan viimeisen päälle intuitiivisia.

skylanders_superchargers_arv_03

Superchargers-kartingia

Rehellisesti sanottuna Skylanders: Superchargers lunastaisi oikeutuksen olemassaololleen jo pelkän tarinapelinsä kautta. Tarjonta ei kuitenkaan rajoitu tähän. Erityisesti ajoneuvoista otetaan kaikki irti myös tarinamuodon ulkopuolella. Mukaan on mahdutettu muun muassa täysimittainen kartingpeli.

Mario Kartteja etsivien kannattaa ostaa itselleen Mario Kart, mutta muuten Skylanders: Superchargersin kilvanajot on toteutettu kaikin puolin laadukkaasti. Kartingpelien perinteiden mukaisesti radoista löytyy kikkaa jos jonkinlaista, vaihtoehtoisia reittejä ja muita yllätyksiä. Ajaminen on juuri niin hauskaa puuhaa kuin kevyen fantasiakartingin pitääkin olla, joskin olisi mukavaa, jos peliin mahtuisi kerralla vielä useampikin kisaaja.

Kisojen lisäksi valikoimasta löytyy vielä erilaisia muita vapaaehtoisia haastetiloja, joita pelaamalla saa kerättyä kokemusta, rahaa ja parannusosia ajokkeihin. Jos tavoitteena on saada hahmonsa nostettua maksimitasolle kaikki ominaisuudet avattuna, aikaa saa poltettua Skylanders-valikoimasta riippuen helposti kymmeniä tunteja.

Vicarious Visionsia saa jälleen kerran kiittää siitä, että lapsille suunnattua peliä tehdään hyvällä asenteella ja kohderyhmää aliarvioimatta. Vanhaakin kierrätetään, mutta pöytään lyödään samalla kiitettävä määrä uutta kivaa. Skylanders: Superchargers ei tunnu pelkältä vuosikierrätykseltä, vaan aidosti paikkansa ansaitsevalta uudelta osalta pelisarjaan.

skylanders_superchargers_arv_05

Rahastuspuoli taas, no, se on oikeastaan lelupelien sisäänrakennettu ominaisuus. Skylanders: Superchargers välttää räikeimmän painostamisen ja tarjoilee suhteellisen kattavan paketin sisältöä jo kohtuullisella rahallisella panostuksella. Täysipainoinen pelikokemus vaatii käytännössä pari ajoneuvo-ostosta peruspaketin lisäksi, mikä nostaa minimihinnan satasen paikkeille, mutta tällä setillä pärjääkin jo pitkälle erityisesti, jos hyllystä löytyy jo ennestään Skylanders-hahmoja.

Lelupelikisassa on vaikea lähteä julistamaan yhtäkään yrittäjää yksiselitteisesti voittajaksi, sillä kaikilla merkittävillä pelureilla on lyödä pöytään omia vahvuuksiaan hyödyntäviä seikkailuja. Skylanders: Superchargersin kohdalla voidaan joka tapauksessa todeta, ettei lelupeligenren pioneeri ole pudonnut uudempien yrittäjien kyydistä. Superchargers on Skylanders-sarjan paras peli ja sellaisenaan erinomainen valinta tämänvuotiseksi digitaaliseksi lastenvahdiksi.

 

Lisää aiheesta

Skylanders: Swap Force (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Skylanders: Giants (PS3, Wii, Xbox 360)

Disney Infinity 3.0: Rise Against the Empire -pelisetti (PC, PS3, PS4, Xii U, Xbox 360, Xbox One)

Disney Infinity 3.0: Inside Out -pelisetti (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)