UUSIMMAT

Tulipahan pelattua: Conglomerate 451:stä ei ole Cyberpunk 2077:n korvikkeeksi, ainakaan vielä

06.06.2019 21:06 | Ilari Hauhia

Conglomerate 451 tuo Darkest Dungeonia ja Legend of Grimrockia muistuttavan luolastoroolipelauksen cyberpunk-maailmaan. Ikävä kyllä keskeneräisenä early access -pelinä julkaistu seikkailu on ainakin toistaiseksi niin pahasti kesken, ettei se onnistu viihdyttämään.


Julkaisupäivä: Julkaistu early access -vaiheessa
Tekijä: RuneHeads
Julkaisija: 1C Entertainment
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 3 tuntia


Conglomerate 451 on cyberpunk-teemastaan huolimatta genrensä ja pelimekaniikkojensa puolesta hyvin perinteinen luolastoroolipeli. Vuoropohjaisessa seikkailussa pelaaja liikkuu ruutu kerrallaan ja katsettakin käännetään aina 90 asteen verran.

Pelin taustatarinassa Conlomeraten kaupunki on menetetty korruptoituneille ja pahantahtoisille yrityksille, joiden kätyrit ovat vallanneet kadut. Pahiten tilanne on lähtenyt lapasesta sektori 451:llä. Nyt kaupungin senaatti on päättänyt ratkaista ongelman nimittämällä pelaajan uuden viraston johtoon, jonka on tarkoitus vapauttaa sektori 451 pahan vallasta.

Siihen pelin tarina sitten jääkin.

Vasta taannoin Steamin early access -ohjelmassa julkaistuun peliin ei ole kirjoitettu juuri lainkaan muuta tarinallista progressiota. Myöhemmässä vaiheessa myös tarinapuolta todennäköisesti laajennetaan, mutta nyt pelaaja ei edes tiedä, ketä vastaantulevat pahikset ovat ja mitä nämä edustavat. Myöskään muusta cyberpunk-miljööstä ei oteta mitään irti.

Conglomerate 451:n viraston päässä tapahtuva managerointipuoli muistuttaa paljolti X-Comeja. Pelaajan täytyy kloonata itselleen uusia sotilaita, kehittää ja opettaa näille uusia kykyjä sekä pitää huolta vammautuneista taistelijoista. Tulevaisuudessa viraston johtajan tehtäviä saattaa olla myös lisää, mutta vielä nykyisessä early accessissa lisäominaisuudet on karsittu pois.

Toimintaa edustava kaduilla liikkuminen ja taistelu on varsin yksinkertaista. Pelaaja ohjaa kolmen taistelijan partiota pitkin sektori 451:n katuja. Jos ja kun vastaan kävelee vihollispartio, alkaa synkillä kaduilla vuoropohjainen mäiske. Jokainen hahmo käyttää vuorollaan kykyjä, jotka voivat joko tehdä vihollisiin vahinkoa, suojella tai parantaa omaa joukkuetta tai asettaa jollekin taistelun osapuolista erilaisia statuksia.

Taistelu alkaa puuduttaa hyvin nopeasti, sillä varsinkin pelin alkupuolella niissä ei ole lainkaan haastetta ja se perustuu samoihin hyökkäyksiin ja komboihin. Suurin osa ajasta kuluu liikkeiden keskeneräisiä animaatioita katsellessa, joita ei voi edes skipata.

Kamppailun lisäksi Conglomerate 451:n synkät kadut ammottavat tyhjyyttään, eikä niistä löydy mitään etsimisen arvoista. Esimerkiksi katujen varsilta silloin tällöin löytyvät varusteita myyvät kioskit ovat vielä kulisseja ja ne päivitetään toimiviksi vasta myöhemmin.

Periaatteessa pelillä riittäisi pituutta jo nykyisessä vaiheessa, eivätkä tehtävät lopu varmasti kesken, mutta nykyisellään ne toistavat itseään niin pahasti ettei niiden pelaamisessa ole juuri iloa.

Aikainen early access -vaihe näkyy myös Conglomerate 451:n grafiikoissa ja teknisessä toimivuudessa. Tunnelmallisen ja synkän cyberpunk-maailman luovissa grafiikoissa on kyllä potentiaalia, mutta vielä toistaiseksi samoja hiomista vaativia tekstuureja kierrätetään monessa eri paikassa. Taustalla soiva soundtrack on tosin jo nykyhetkellä korkealaatuinen ja yksi pelin parhaista puolista.

Pieniä ja keskisuuria bugeja tulee vastaan. Esimerkiksi hiiren kursori katoaa näkyvistä tuon tuosta jolloin myös käyttöliittymä jumittuu. Välillä vastustajat juoksevat ilmassa tai yrittävät kävellä seinistä läpi.

Kokonaisuudessaan Conglomerate 451:stä on vaikea antaa lopullista arviota vielä näin aikaisessa vaiheessa. Vaikka peliä on nykyisessä muodossaan vaikea suositella kenellekkään, lymyilee pinnan alla potentiaalia ja tilanne voi parantua huomattavasti kunhan RuneHeads ehtii lisätä mukaan uutta sisältöä.

Vielä toistaiseksi Conglomerate 451:stä ei kuitenkaan ole edes pahimman pula-ajan paljon odotetulle Cyberpunk 2077 -korvikkeeksi.

CONGLOMERATE 451

”Vielä toistaiseksi aikaisessa early access -vaiheessa oleva ja pahasti keskeneräinen cyberpunk-seikkailu ei onnistu viihdyttämään.”