Uusimmat

Seikkailukirjojen paluu – Steve Jacksonin taistelupeli-kirjat saivat digitaalista jatkoa

13.07.2016 10:00 Jukka O. Kauppinen

80-luvulla myös suomalaiset saivat nauttia kotvan aikaa maailmalla raivonneesta tee omat seikkailusi -kirjojen ilmiöstä. Steve Jackson Gamesin taistelupeli-kirjoissa seikkailtiin melkein oikeiden roolipelien tapaan, ja että se olikin hassua hommaa.

Suomessa ilmiö jäi lyhyehköksi, mutta maailmassa seikkailukirjoista nautittiin pidemmän aikaa. Tablet-vekottimen myötä genre sai myös vähän uutta henkeäkin, sillä mobiililaitteet sopivat oikein hyvin interaktiivisen fiktion pelillisempään kuvaamiseen.

Ja niinpä Henri Heikkinen kertoo meille seuraavaksi genren uusimmasta ja merkittävimmästä teoksesta, nimittäin Steve Jacksonin itsensä työstämästä uusmuotoisista digiseikkailukirjoista, Sorcerystä:

Taistelupelikirjat ovat vähän kuin analogisia seikkailupelejä, joten on tietysti luonnollista, että ennen pitkää niistä tehdään digitaalisia kirjapelejä. Kirjapelihin erikoistunut brittirma Inkle näki pelikirjoissa markkinaraon ja on nyt julkaissut kolme Sorcery! -seikkailua  mobiilaitteille ja PC:lle. Neljäs on tulossa myöhemmin kuluvana vuonna. Tämän tekstin on tarkoitus yleisesti kertoa niiden olemassaolosta, enkä ala laiskana erittelemään niiden keskinäisiä nyansseja. Jos pidät yhdestä, pidät kaikista niistä.

Visuaalisesti Sorcery! on sekoitus kirjaa ja lautapeliä. Olet nimeämätön sankari, joka lähtee – noh, seikkailuun varustettuna loitsuilla, aseella ja muutamalla kultakolikolla. Maailma esitetään varsin tyypillisen fantasiakartan näköisellä fantasiakartalla, jossa kuljetaan pelinappulan näköisellä hahmolla. Välillä tapahtumia tai hahmoja kuvaa tekstin ohella myös lyijykynäpiirros.

Tarinaa kerrotaan toisessa persoonassa riittävän lyhyinä pätkinä, että niitä jaksaa vielä nykyihminenkin lukea. Jokaisen pätkän lopussa on tehtävänä valintoja, jotka taas vaikuttavat luonnollisesti seuraavien tarinanpätkien sisältöön. Tietyissä kohdissa voi käyttää loitsuja ja välillä pääsee miekkailemaan. Molemmat mekanismit ovat yksinkertaisuudessaan aika nokkelia.

Lue koko arvostelu: Sorcery – seikkailukirjoja digitaalisessa muodossa (Android, iOS, Mac, PC)

Sorcery

Lisää aiheesta

Valitse oma seikkailusi – tyyppisiä kirjoja ei taida löytyä enää kuin tuurilla divareista, mutta mitenkäs olisi 1400-sivuinen jätkänshakkikirja, jonka kanssa voit lätkiä kilpaa nollia ja rukseja?

Voitatko kirjan jätkänshakissa?

The Mysterious Shadows of Skullshadow Island. Kaksi veljestä meloo tutkimaan mystistä Kallovarjosaarta, jonka kätkemistä salaisuuksista paikalliset uskaltavat vain kuiskia. Mitä salaisuuksia saari mahtaakaan kätkeä sisäänsä ja onko kyse samalla veljesten viimeisestä yhteisestä seikkailusta ennen aikuistumista?

Ajantappoa sunnuntaiksi – selvitä Kallovarjosaaren salaisuus

80-luvulla Suomessakin nautittiin muutaman hassun teoksen verran lystikkäistä Steve Jackson Gamesin lanseeraamista seikkailukirjoista.

Perjantaikevennys: fotarisankarit seikkailukirjojen maailmassa

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat