Steamin arvosteluja on helppo väärentää – ja halvalla

03.03.2016 21:00 | Jukka O. Kauppinen | 2615

Pelimedian käytännöistä ja moraalista on puhuttu vuosikaudet, ellei kymmenet. Ei mitään uutta sillä rintamalla. Ja jokunen vuosi sitten myös monien Youtube-vaikuttajien motiivit paljastuivat rahanarvoisiksi, sillä tubettajat ja striimaajat ottivat pelitaloilta lahjuksia pelikehuja vastaan. Eipä yllättänyt sekään.

Eikä varsinaisesti yllätä, että myös Steam-latauskaupan pelaaja-arvosteluja voi ostaa – ja vieläpä halvalla.

PCGamesN-sivuston mukaan näet viiden taalan pikkujobeja välittävällä Fiverrr-sivustolla on runsaasti peliarvosteluja myyviä käyttäjiä. Vastaavalla tavalla arvosteluja myyviä tai tarjoavia palveluja on varmasti muitakin, mutta PCGamesN oikein tarttui aiheeseen ja tilasi myyjiltä arvosteluja valitsemiinsa Steam-peleihin. Ja hyvinhän se toimi. Pelit saivat kehuja ja peukkuja.

Etenkin pienemmän budjetin teoksille viiden taalan kehuarviot voivat olla tärkeitä matkan alkuvaiheessa, kun muut kävijät tsekkaavat ensimmäisten kokeilijoiden mielipiteitä. Niinpä houkutus maksettuihin pelaaja-arvioihin saattaa olla kova, kun kamppaillaan elämästä, kuolemasta ja kriittisistä ensivaikutelmista.

PCGamesN ei väitä, että pelitalot tai markkinointifirmat olisivat ostaneet maksettuja arvosteluja. Mutta helppoa se näkyy olevan.

Lähde: It’s about ethics in user reviews

Keskustelu

Saakos siinä pelin kaupan päälliseksi? Kyllä tuolla vitosella jo voisi arvostelun vääntää ilmaisesta pelistä…

Mites pelikellon väärennys onnistuu? Vai eikö niistä vain välitetä, vaikka kello näyttää alle tuntia pelattua peliaikaa? Steamissa siitä ainakin näkee onko peliä edes pelattu kun arvosteluita lukee.

Private profiili, niin ei näy kelloa eikä mitään muutakaan. Toisaalta senkin pitäisi saada hälytyskellot soimaan kun arvosteluja lukee.

Jumankauta! Törkeää!

Miksei mulle kukaan ole kertonut että vitosia saa näin helpolla!

:D

En välttämättä pitäisi jonkun randomhermannin arviota kovinkaan suurena painona peliostosta tehdessäni Steamista.

Muropaketin uusimmat