UUSIMMAT

Talven parhaat olympiapelit

16.02.2010 12:31 | Jukka O. Kauppinen

Vancouverissa urheillaan parastaikaa täydellä tohinalla talvisten olympialajien merkeissä. Olympialaisiin voi kuitenkin osallistua myös virtuaalisesti, pelien avulla. Mitkä ovatkaan talven parhaat olympiapelit?

Valikoima on tänä talvena suorastaan mahtava, sillä virallisia olympiapelejä on kaksi erilaista. Hyvin erilaista….

Vancouver 2010 (PC, PS3, Xbox 360)

Yhtä varmasti kuin olympialaiset, myös viralliset kisapelit ilmestyvät kahden vuoden välein, satoi tai paistoi. Yleensä tosin sataa ja urakalla, sillä viralliset olympiapelit ovat yleensä melkoista jöötiä ja tuntuvat keskittyvän vain kisainnolla rahastukseen. Tuorein yrittäjä pureutuu Vancouverin talviolympialaisiin, mutta millä tuloksella?

Vancouverin olympiakisat eivät suinkaan ole Segan ensimmäiset, sillä he vastasivat myös kahden vuoden takaisten Pekingin olympialaisten virallisesta kisapelistä. Tuolloin peli onnistui ihan kohtalaisesti. Ei se räjäyttänyt pankkia, mutta todellisen old school –vemputuksen ystäville se tarjoili jotain, mitä peleissä ei oltu nähty vuosikausiin.

Vancouver 2010 lähestyy kisoja hieman eri perspektiivistä, sillä vemputus ja rämpytys jäävät paitsioon pääpaino ollessa enemmänkin teknisellä suorituksella. Jos tykkäät mäenlaskusta tai kelkkailusta, voi pojat! Sitä on nimittäin tarjolla.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii)

Joka toinen vuosi solidaarisuus valtaa maailman, ainakin vähäksi aikaa. Sodat ja väkivalta lakkaavat ja nälkää näkevien lasten vatsa täyttyy hyvästä tahdosta, kun kansakuntien gladiaattorit kohtaavat kunnian kentällä rauhan, yhteisymmärryksen ja mainostulojen puolesta.

Olympialaiset saavat myös valtakunnan kuuluisimman sieniaddiktin lopettamaan hetkeksi päänsä kattoon hakkaamisen ja lyömään hynttyyt yhteen maailman ärs… nopeimman siilin kanssa. Ovatko Vancouverin kisat enää tämän jälkeen ennallaan?

Suosikkikaksikko ei ole ensimmäistä kertaa rinkulakisojen kimpussa. Viimeksi putkimiehestä otettiin mittaa Pekingissä, jonne sijoittunut peli keräsi sangen ristiriitaista palautetta. Konseptia ei olla silti lähdetty muuttamaan, ideana on yhä tahkota läpi tukku olympialaisista tuttuja lajeja Marion, Sonicin ja muiden tuttujen hahmojen seurassa.

Edellisten kesäolympialaisten makuun pääsee puolestaan täältä:

Beijing 2008 (360, PS3)

Vanha sanonta kertoo, että tyhjästä on paha nyhjäistä. Tämän voisi kenties kääntää myös ympäri ja todeta, että kun ei odota yhtään mitään, vähäkin vaikuttaa voitolta. Kenties juuri tästä syystä tuore ja virallinen olympiapeli toimii yllättävän hyvin.

Kaikki vähänkään pitempään pelanneet arvaavat jo pelityypin perusteella, mistä on kyse. Olympialaiset vaativat kuntoa ja vahvoja naputussormia myös pelaajiltaan, sekä tietenkin pinon varaohjaimia.

Muita talvisia urheilupelejä:

Eastside Hockey Manager 2007 (PC)

Eastside Hockey Manager on lätkämanageripeli, joka asettaa pelaajan haluamansa jääkiekkoseuran toimitusjohtajaksi. Hänen vastuullaan on joukkueen yleiskuvioista, valmennuksesta ja pelaajahankinnoista päättäminen. Joukkueita ja sarjoja löytyy eri puolilta maailmaa, mukaan lukien myös Suomen kolme korkeinta sarjatasoa.

Family Ski (Wii)

Happy Ski Resort -laskettelukeskuksen neljäntoista rinteen muodostama avoin pelimaailma tarjoaa kevyttä lasketteluhupia parhaimmillaan neljälle yhtäaikaiselle pelaajalle. Family Ski tukee myös Wii Fit -tasapainolautaa, joten kokemus on ainakin teoriassa autenttinen.

NHL 10 (PS3, Xbox 360)

Vuosi sitten ilmestynyt NHL 09 oli suurmenestys kautta maailman. Kuten arvostelussa totesin, oli kyseessä kaikkien aikojen paras jääkiekkopeli. Odotukset jatko-osaa kohtaa ovat luonnollisesti kovat. Kehitystiimi on onneksi säilynyt pitkälti ennallaan ja huhujen mukaan Vancouverissa on paiskittu uusi työaikaennätys kaikkien muutosten aikaansaamiseksi. Ja mikä parasta, lopputulos on näet ensiluokkainen.

NHL 2K10 (PS2, PS3, Xbox 360, Wii)

2K10:n kehitystiimin haasteet eivät rajoitu kovaan kilpailijaan, sillä peli luottaa viime vuoden pelimoottoriin ja haiskahtaa jo paperilla enemmän sulaneelta vuosipäivitykseltä kuin juuri jäädyteltyä peilikirkkaalta kiekkokokemukselta. Kriitikon armoton kärsä ei erehdy, sillä suurimmat uudistukset kohdistuvat uusista palikoista rakennettuun verkkomoninpeliin ja jäädytyskoneen ajamiseen keskittyvään minipeliin.

RTL Ski Jumping 2006 (pc, PS2)

Mäkihyppy on Suomessa jääkiekon ohella tuulipukukansan suurta sesonkihupia. Suuret kisat keräävät järkyttävästi katsojia ja muutaman viikon ajan jokainen on kova asiantuntija. Harvalla kuitenkaan riittää rahkeita tai tarjoutuu edes mahdollisuutta lähteä itse koittamaan hyppyristä. Selvästi hyvän tietokonepelin markkinarako!

Muropaketin uusimmat