Uusimmat

Xbox One avaa oven aivan uudenlaisille tavoille ostaa ja hankkia pelejä

13.06.2013 18:00 Miikka Lehtonen

Xbox Onen DRM-säädöt ja rajoitukset eivät varmasti tule kenellekään enää minkäänlaisina uutisina, eikä niistä monikaan ole innoissaan. Mutta Microsoftin edustajan mukaan tämä voi johtua osittain siitä, että emme näe vielä kaikkia idean mahdollisuuksia.

Xbox One on ollut melkoisessa rumputulessa sen jälkeen kun kävi ilmi, että kaikki sen pelit sidotaan digitaalisesti käyttäjätunnuksiin. Tämä tuo mukanaan rajoituksia, kuten vaikka sen, ettei pelejä voi noin vain lainata kaverilleen tai myydä. Mutta tämän toki jo tiesimme. Microsoftin Yusuf Mehdi haluaa kuitenkin muistuttaa, että ratkaisu voi tuoda mukanaan myös hyötyjä kuluttajille.

Ideanahan on ollut alusta saakka, että Xbox Onen pelit ovat oikeasti ne digitaaliset lisenssit, kuin CD-avaimet tai vaikka Steam-pelit konsanaan. Levy on vain suhteessa arvoton toimitusvektori, jonka rinnalla on digilevitys: kaikki Xbox Onen pelit voi ostaa ykkösellä Xbox Livestä julkaisupäivästä lähtien.

Tämä yksistään on jo hieno juttu ja askel kohti Steam-henkistä tulevaisuutta, mutta Mehdin mukaan siinä ei ole vielä kaikki. ”Tulevaisuudessa voi kuvitella mahdollisuuden erilaisiin lisenssimuotoihin ja uusiin tapoihin, joilla ihmiset voivat päästä käsiksi peleihin. Tämä kaikki on mahdollista digitaalisten lisenssien ansiosta.”

Mehdiä haastatellut Ars Technica -saitin toimittaja kyseli, voisiko tämä tarkoittaa vaikka Netflix-tyylistä pelivuokraamoa, josta kuukausimaksua (tai miksei kertamaksuja) vastaan saiai vuokrattua pelejä kotikoneelleen. Mehdi ei toki vahvistanut moista, mutta totesi, että tämä voisi hyvinkin olla yksi niistä uusista tavoista. Hänen mukaansa joitain uusia tapoja tullaan lanseeraamaan heti konsolin rinnalla marraskuussa 2013, mutta uusia ideoita ja tapoja tullaan kokeilemaan aktiivisesti.

Ja onhan se totta, että kun kaikki pelit ja oikeudet ovat vain digitaalisia lisenssejä ja kaikkien Xboxien täytyy olla toimiakseen kiinni verkossa, se avaa uusia mahdollisuuksia, kuten juuri pelien vuokraamisen suoraan julkaisijoilta. Maksat kaksi taalaa, saat käyttöösi 48 tunnin lisenssin. Tilaat EA Super Sportz Dude -palvelun ja saat vaikka 100 taalalla kaikki vuoden 2016 urheilupelit automaattisesti niiden ilmestyessä.

Tai miksei suoraan vaikka Steam-tyylisiä alennusmyyntejä? Kyllä pelijulkaisijat ovat nähneet luvut ja tietävät, että roimat alet nostavat sadoilla tai jopa tuhansilla prosenttiyksiköillä pelien myyntimääriä ihan rahamääristä puhuttaessa. Hehän niitä pelejään pilkkahintaan Steamissa ja Originissa joka vuosi myyvät. Aiemmin ongelmana on ollut lähinnä se, että suuret pelijälleenmyyjät paskantavat vertauskuvallisesti (ja kirjaimellisesti) housuunsa, jos digi- ja levyhinnat eivät kulje käsi kädessä. Nyt kun ollaan siirtymässä uuteen ja urheaan digiaikaan, moinen voi onnistua.

Joka tapauksessa kaiken synkkyyden keskellä on ihan hauska muistaa, että kyse ei ole pelkästään rajoituksista, vaan myös uusista mahdollisuuksista.

Lähde: Ars Technica

Lisää aiheesta

E3Dome: ”EA ei vaatinut Xbox Onelle käytettyjen pelien rajoituksia”

E3Dome: kaiva nyt sitä kuoppaasi syvemmäksi, Microsoft…