Uusimmat

Testissä FIFA 21, NHL 21 ja NBA 2K21 – Tarjolla on sitä samaa mitä ennenkin, hyvässä ja pahassa

29.11.2020 20:00 Ilari Hauhia

FIFA 21, NHL 21 ja NBA 2K21 -pelit mallintavat tälläkin kertaa omat urheiluareenansa mallikkaasti. Silti herää kysymys, onko enemmän tai vähemmän samojen pelien ostamisessa vuosi toisensa jälkeen aina järkeä. 


Urheilupelien pelaajat voidaan karkeasti ottaen jakaa kahteen luokkaan. On olemassa faneja, jotka saattavat pelata oikeastaan pelkästään suosikki urheilupeliään ja esimerkiksi oma pelikonsoli saattaa olla ostettuna pelkästään NHL:ää, FIFAa tai NBA 2K:ta varten. Kun peleihin on upottanut jopa satoja tai tuhansia tunteja, oppivat suurimmat fanit arvatenkin peleistä lähestulkoon jokaisen osa-alueen. Usein tähän luokkaan kuuluvat pelaajat ovat myös kiinnostuneita korkeatasoisesta kilpailullisesta pelaamisesta.

Toiseen luokkaan kuuluvat niin sanotut sunnuntaipelaajat, jotka saattavat kaivaa FIFAn, NHL:n tai NBA 2K:n esiin vaikkapa muutaman kerran kuukaudessa. Sopiva tilanne pelaamiselle voi sattua esimerkiksi kavereiden välisessä illanvietossa, jonka yhteydessä on mukava pelata muutama enemmän tai vähemmän tosissaan otettu ottelu ystäviä vastaan.

Toki näiden esimerkkien välille ja ulkopuolelle mahtuu useita pelaajaprofiileita. Itse kuitenkin tunnistan kuuluvani niin sanottujen sunnuntaipelaajien joukkoon. Urheilupelejä tulee pelattua silloin tällöin, mutta en todellakaan ole kaveriporukkani paras tai aktiivisin pelaaja. Suurin osa erilaisia temppuja tarjoavista näppäinkombinaatioista on minulle hepreaa ja keskityn lähinnä syöttelyyn, kuljettamiseen ja laukomiseen.

Kun kokoonnuimme kavereiden kanssa testipelaamaan urheilupelien uusimpia vuosipainoksia, osasivat fanaattisten fanien joukkoon kuuluvat ystäväni kertoa heti, mitä kaikkia eroja pelaamisessa oli. NHL 21:n puolella syöttely tuntui kuulemma aiempaa paremmalta, kun taas FIFA 21:ssä puolustaminen vaati nyt pelaajalta enemmän osaamista kuin aiemmin. NBA 2K21:ssä pallo liikkui kentällä sulavammin. Muutokset olivat ilmeisen positiivisiä, vaikka joitain kehnompiakin yksityiskohtia oli mahtunut mukaan.

Myönnän suoraan, että itse en ole pelannut urheilupelejä niin paljoa, että olisin huomannut merkittävää eroa aiempiin vuosipainoksiin verrattuna. Pelaamisen tuntuma ja pallon tai kiekon käsittely olivat aiempaan verrattuna ehkä hieman erilaiset, mutta pelaamisen hauskuuteen muutokset eivät mielestäni juurikaan vaikuttaneet.

Tästä syystä en edes lähde kommentoimaan, kuinka FIFA 21, NHL 21 ja NBA 2K21 muuttavat tai kehittävät pelisarjoja pelimekaniikkojen kohdalla. Oma tietotaitoni ei siihen riitä ja sarjojen fanaattiset fanit löytänevät varmasti asiantuntevampia kommentteja esimerkiksi peleille omistetuilta keskustelupalstoilta.

Pelaaja, joka kokee kuuluvansa fanaattisten pelaajien joukkoon, todennäköisesti ostaa suosikki urheilupelinsä viimeisimmän painoksen riippumatta siitä, mitä arvostelut sanovat. Varsinkin verkkopelin puolella yhteisö siirtyy nopeasti uusimpaan painokseen, joten vaihtoehtoja ei juuri ole.

Muutenkaan urheilupeleissä ei ole juuri kehittäjien tai julkaisijoiden välistä kilpailua. eFootball PES -sarja haastaa edes jossain määrin FIFAt, mutta virtuaalikiekkoa tai koripalloa fanittavien pelaajien täytyy käytännössä tyytyä NHL- ja NBA 2K -peleihin.

Urheilupelien vuosipainokset toki parantavat pelaamista ainakin hieman joka vuosi ja jokainen uusista peleistä tarjoaa omalla sarallaan onnistunutta virtuaaliurheilua. Myös pelien grafiikat ottavat joka vuosi pieniä askelia eteenpäin. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, ettei kaltaiseni sunnuntaipelaajan kannata hankkia uusia versioita peleistä joka vuosi. Ainakaan omasta mielestäni erot aikaisempaan eivät ole niin suuria, että haluaisin maksaa päivityksistä täyden konsolipelin hintaa. Varsinkaan, mikäli verkkopelaus ei juuri kiinnosta.

Tänäkin vuonna jokaiseen painokseen lisättiin jotain uutta pelimuotojen saralla. Riippuu kuitenkin pelaajasta, saako uusista pelimuodoista juurikaan iloa, vai keskittyykö mielummin ihan tavalliseen pikapeliin kavereita tai tekoälyä vastaan. NHL 21:n ja NBA 2K21:n uudistukset eivät ainakaan itseäni juuri kutkuttaneet. FIFA 21:n mukana tullut Volta-tila oli kuitenkin mielestäni hyvin toteutettu ja nautin nopeatempoisista, esimerkiksi 3 vs 3 tai 4 vs 4 -joukkueilla toteutetuista pikapeleistä kovasti.

Urheilupeleistä saa kyllä parhaimmillaan vastinetta rahalle, mutta silti pelijulkaisijoiden ahneutta urheilupelien kohdalla on vaikea kiistää. Pelimekaniikkojen päivitykset hoituisivat todennäköisesti ilmaisilla päivityksillä, ja pelkillä uusilla pelimuodoilla uuden pelin hintalappua on vaikea perustella. Sen lisäksi täysihintaisiin peleihin on upotettu mikromaksuja, joita maksamalla saa vieläpä selvää etua muihin pelaajiin nähden EA:n pelien Ultimate Team -pelimuodoissa sekä NBA 2K21:n MyTeamissa.

Varsinkin NBA 2K -sarja tuntuu muuttuvan vuosi vuodelta härskimmäksi. Mikromaksuja ja erilaisia onnenpyöriä pelissä on ollut jo aiemminkin siellä sun täällä ja kenttien laidoilla on vilissyt muun muassa urheilujuomien mainoksia. Tällä kertaa NBA 2K21 muun muassa pakotti pelaajat katsomaan mainoksia joita ei voitu ohittaa. Myös grindaus on edelleen varsin tuskaista, jos peliin ei halua upottaa lisäeuroja. Lisäksi pelaajien täytyy maksaa NBA 2K21:n PlayStation 5 tai Xbox Series -päivityksestä erikseen.

NHL 21:n kohdalla uuden konsolisukupolven päivitys on onneksi ilmainen. NHL 21:lle ei ole ainakaan vielä olemassa erillistä PlayStation 5- tai Xbox Series -päivitystä, vaan uusilla konsoleilla pyörii aiemman konsolisukupolven versio.

Kokonaisuudessaan FIFA 21, NHL 21 ja NBA 2K21 tarjoavat jälleen sitä samaa mitä ennenkin, hyvässä ja pahassa. Jokainen peleistä on kiistämättä oman lajiaan edustava loistava urheilusimulaattori, mutta mitään varsinaista vau-efektiä sarjojen uusimmat osat eivät tuo mukanaan. Sarjojen tosifanit ostanevat uusimman painokset joka tapauksessa, mutta sunnuntaipelaajille riittävät todennäköisesti myös sarjojen vanhemmat edustajat.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat