Uusimmat

Valve melkein nappasi Half-Life 2 -hakkerin

23.11.2008 12:05 Jukka O. Kauppinen

Jotkut ehkä muistavat miten vuonna 2003 Valve joutui yhtäkkisen, kamalan hakkeriskandaalin keskelle? Tuolloin vielä tuntematon hakkeri onnistui näet tunkeutumaan Valven tietoverkkoihin ja pöllimään Half-Life 2 -pelin lähdekoodit. Ja sehän Valvea riemastutti.

Kuten maaliskuussa 2003 raportoimme:

Half-Life 2 vuosi verkkoon

Internetissä oli käynnistyi eilen melkoinen kuhina, sillä Half-Life-pelien luoja Valve Software tunnusti, että heidän parhaillaan kehittämänsä Half-Life 2 -toimintapelin lähdekoodi on vuotanut internetiin.

Odotimme ensin varmuuden vuoksi uutisen varmentamista ja tilanne vaikuttaa olevan jopa ensitietoja vakavampi. Vahinkoa pahentaa se, että liikenteessä on paljon muutakin kuin pelkkä peliydin. Joidenkin tietojen mukaan maailmalla matkaa pelin lähdekoodin ohella myös pelin kehitystyökalut, lisensoidut fysiikkamoottorit ja ties mitä – vain grafiikat ja tasot puuttuvat. Toisen väittämän mukaan levityksessä on vain pelimoottorin lähdekoodi. Tiedostot olivat levityksessä myös Suomessa.

Päivitys 8.10.03: Half-Life 2:sta karkasi loppujen lopuksi enemmänkin kuin myönnettiin. Valven koneille murtautunut vei myös grafiikat, tasot ja muutakin, mistä joku on nyt laittanut kasaan pelattavan Half-Life 2:n hakkeriversion. Varastetuista pelikomponenteista koostettu Half-Life 2 on luonnollisesti karkea ja vaillinainen, buginen ja vain täpärästi pelattava – mutta siltikin, pelattava. Ei siis ihme, että Valve lykkäsi pelin julkaisua vähintäänkin ensi vuoden huhtikuuhun. Kuka tietää, ehkä peli viivästyy vielä tästäkin, kun vuodon vakavuus paljastui pelattavan hakkeriversion ilmestymisen myötä. Peli itse tuskin kärsii vuodosta mainittavasti, mutta mahdolliset oikeudelliset ja taloudelliset viivästykset voivat olla Valvelle vakavat.

Erään huvittuneen arvion mukaan ”peliin on tästä lähtien tiedossa hyvin monipuolisia modeja”.

Valvea itseään ei kuitenkaan naurata. Pelin pääkehittäjä Gabe Newell, Valven toimitusjohtaja, että syyskuun alkupuolella joku ulkopuolinen taho onnistui sorkkimaan hänen sähköpostejaan. Lisäksi hänen oma työkoneensa saastui omituisesta viruksesta, joka esti tietokoneen toimintaa ja kaatoi sitä jatkuvasti. Valve on myös ollut pitkin vuotta satunnaisten Denial Of Service -hyökkäysten kohteena.

Syyskuun 19. päivän paikkeilla mahdollisesti sama tuntematon taho onnistui asentamaan vakoiluohjelman osaan Valven työasemista. Newellin mukaan kyse on ilmeisesti muokattu RemoteAnywhere-ohjelma, jota oli viritelty nimenomaan Valvea varten. Ohjelma ei täten paljastunut virustutkissa tai haittaohjelmia etsittäessä. Niinpä 19.9. tämä taho onnistui tekemään kopion Half-Life 2:n lähdekoodista.

Tilanne muistuttaa sitä, kun iD Softwarelta aikoinaan varastettiin Quake 1:n lähdekoodit. iD ei kuitenkaan kärsinyt ainakaan pitkällä tähtäimellä, vaan peli myi tunnetusti loistavasti. Siten vakavampaa voi olla hakkerin pääsy ylipäätään näin syvälle pelitalon järjestelmiin ja sen mahdollisesti aiheuttamat tuotantohävikit – ja tietenkin Half-Life 2:n mahdollinen myöhästyminen.

Ja kesäkuussa 2004:

Half-Life 2:n koodivarkaita kiinni?

FBI on pidättänyt useita henkilöitä epäiltynä Valve-pelitalon tietojärjestelmiin taannoin tehdystä murrosta, jonka yhteydessä yhtiöstä onnistuttiin varastamaan Half-Life 2 -pelin lähdekoodeja.

FBI suoritti iskuja epäiltyjen koteihin jo tammikuussa 2004, mutta tutkimuksia on jatkettu kansainvälisesti ja tutkimukset astuivat uudelle vaihteelle äskettäisten pidätysten myötä.

Tutkimuksissa on hyödynnetty aktiivisesti pelaaja- ja fanikunnasta löytyneiden fanien apua, jotka ovat Valven mukaan pystyneet selvittämään sellaisia ongelmia, joita lainvalvojat itse eivät kyenneet ratkomaan.

FBI ei ole suostunut kommentoimaan uusia pidätyksiä, koska tutkimukset ovat yhä kesken.

Ja elokuussa 2004:

Half-Life 2:sta lyödään jälleen Paljastiko uusin Valven vuoto pelin käsikirjoituksen?

Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukaan Half-Life 2 -seikkailutoimintaa vääntävä Valve-pelitalo on joutunut uuden vuodon kohteeksi. Tuoreiden väitteiden mukaan Half-Life 2:n käsikirjoitus on vuotanut internetiin. Käsikirjoitus paljastaa myös pelin yllättäväksi suunnitellun loppukohtauksen.

Väittämän mukaan Valve itse onnistui levittämään käsikirjoitusta Steam-pelilevitysverkkonsa kautta. Käsikirjoitus sisältyi vahingossa Counter-Strike: Sourcen tiedostoihin, jotka Valve oli laittanut käyttäjiensä ladattavaksi.

Kovan onnen peli on kärsinyt pahemman kerran viivästyksistä ja onnistuivatpa hakkerit viime vuoden puolella murtautumaan Valven tietokoneillekin varastaen pelin lähdekoodin. Näillä näkymin peli on kuitenkin tiettävästi edennyt hyvää tahtia, vaikkakaan sen julkaisupäivämäärää ei ole vielä paljastettu.

Aika hurjaa sähellystä on siis pelin ympärillä riittänyt.

Äskettäin kuitenkin kävi ilmi, että hakkeri oli saksalainen Axel ”Ago” Gembe. Häntä yritettiin saada tuomiolle hieman vekkulimmilla keinoilla, sillä Valven väki jutteli Gemben kanssa ja koetti houkutella häntä työhaastatteluun Yhdysvaltoihin.

”Noin taitavalle kaverille on kyllä meillä töitä.”

No, Gembe kuitenkin haistoi palaneen käryä ja syystäkin, FBI kun olisi lyönyt tullissa samantien raudat ranteisiin.

Wired-lehti kertoo laajalti hakkerin jahdista ja houkuttelusta, kannattaa lukea:

Valve Tried to Trick Half Life 2 Hacker Into Fake Job Interview

Lue myös

Colin McRae kilpailee haudan takaa: DiRT 2

Kurkistus kulissien taakse: pelimeininkiä maailmalla

Laran uudet seikkailut nyt kaupoissa

Microsoft: Sony jäi taakse Euroopassa

Viikon videojysäys: Tomb Raider, MotorStorm, Sonic, Prince of Persia, Jamie Oliver ja paljon muuta

Muropaketin uusimmat