UUSIMMAT

Thermaltake Core V71

01.10.2014 03:18 | | 16

Taiwanilaisen Thermaltaken mallistosta valittiin testiin Core V71 -kotelo, joka esiteltiin kuluvan vuoden tammikuussa. Thermaltake on suunnitellut koteloon monipuolisesti muokattavat sisätilat erityisesti harrastajia ja vesijäähdytystä silmällä pitäen. Artikkelin julkaisuhetkellä Core V71:n hinta on Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 135 euroa.

Core V71 toimitetaan tavallisessa ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on painettu mustalla kotelon hahmotelmakuva sekä mallimerkintä. Taustapuolella on eritelty tärkeimpiä ominaisuuksia. Päädyissä kantamista helpottaa kahvoina toimivat aukot. Pakkauksen sisällä kotelo on suojattu styrox-sovittein sekä muovipussilla.

Oheistarvikkeet löytyvät muovipussukkaan pakattuna kotelon sisältä. Toimitussisältöön lukeutuu emolevyn 12 V -lisävirtakaapelin jatkopätkä, piipperi, viisi pientä mustaa johtosidettä, pussillinen mustia ruuveja, käyttöohjekirjanen sekä takuutiedot.

Ulkoisesti Core V71 on muotoiltu melko hillitysti ja jopa hieman rujosti – pääpiirteinä silmään pistävät pyöristetyt kulmat etu- ja kattopaneeleissa sekä niiden pintaa peittävä musta metalliverkko. Etu- ja kattopaneeli sekä kotelon sokkeli ovat mustaa muovia – runko ja kylkipaneelit mustaksi maalattua terästä. Vasenta kylkipaneelia koristaa suurikokoinen muovi-ikkuna. Ikkunatonta mallia ei valitettavasti ole saatavilla.

Valmistaja ilmoittaa Core V71:n ulkomitoiksi 583 x 230 x 560 mm (K x L x S) ja painoksi 13,2 kg. Sisälle on mahdollista asentaa micro-ATX-, ATX- tai E-ATX-emolevy. Kotelon ominaisuuksiin lukeutuu kaksi ulkoista 5,25 tuuman asemapaikkaa sekä kahdeksan sisäistä 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa. Kotelon mukana toimitetaan kaksi 200 mm etutuuletinta, yksi 140 mm takatuuletin sekä yksi 200 mm kattotuuletin. Kaikkiaan koteloon on mahdollista asentaa jopa yhdeksän tuuletinta.

V71:n etupaneeli on rakenteeltaan muovia, mutta sen pintaan on kiinnitetty päistään pyöristetty metalliverkko. Etupaneelin alaosassa on kiiltävä Thermaltaken logo ja yläosassa on paikat kahdelle 5,25 tuuman asemalle. Asemapaikoista ylempi sijaitsee itse asiassa poikkeuksellisesti kotelon rungon päällä. Etupaneeli irtoaa helposti vetämällä ja sen alta paljastuu kotelon kaksi suurikokoista siniseksi LED-valaistua etutuuletinta. Tuulettimilla on mittaa 200 mm ja niiden spekseiksi ilmoitetaan 600-800 RPM sekä 13-15 dBA. Vakiotuulettimien tilalle on mahdollista vaihtaa kaksi 140 mm tai kolme 120 mm tuuletinta. Etupaneelin sisäpinnassa on pölysuodatin, joka on irrotettavissa puhdistusta varten.

Liitännät, merkkivalot ja painikkeet on sijoitettu kattopaneelin etureunaan, joka on käytön kannalta melko luonnollinen, sillä useimmat sijoittavat täystornikotelonsa lattialle. Kiiltävä suurikokoinen virtapainike sijaitsee keskellä ja sitä kiertää sininen virtavalo. Painikkeen tuntuma on terävä ja sen painaminen vaatii kohtalaisen paljon voimaa. Vasempaan reunaan on sijoitettu reset-painike, punainen kiintolevyjen aktiivisuusvalo, tuulettimien kierrosnopeuden säätöpainikkeet (high & low) sekä tuuletinledien virtapainike. Reset saisi olla hieman selkeämmin erotettuna muista näppäimistä, jotta vahinkopainalluksia ei pääsisi syntymään. Oikeasta reunasta löytyy puolestaan kaksi USB 2.0- ja kaksi USB 3.0 -liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät.

Kattopaneeli irtoaa vaivatta ylöspäin nyppäämällä, kunhan etupaneeli on ensin irrotettu. Kotelon etuosassa rungon päällä sijaitsee toinen 5,25 tuuman asemakehikoista sekä sen päälle kiinnitetyt liitäntöjen, painikkeiden ja tuuletinsäätimen piirilevyt. Jostain syystä tuuletinsäätimeen on päädytty kytkemään vain kotelon suuremmat tuulettimet, eikä lainkaan takapaneelin tuuletinta. Myös takapaneelin tuuletin on kuitenkin mahdollista liittää säätimeen haaroituskaapelin avulla, mutta silloin samaan liittimeen kytketyn kattotuulettimen valaistus ei toimi.

200 mm:n kattotuuletin on kiinnitetty takaosaan rungon päälle ja se siirtää ilmaa ulos kotelosta. Tuuletin on ominaisuuksiltaan identtinen etupaneelin tuulettimien kanssa. Kattoon on mahdollista kiinnittää myös toinen 200 mm tuuletin tai vaihtoehtoisesti kaksi 140 mm tai kolme 120 mm tuuletinta. Mittaustemme mukaan kattopaneelin alapinnan ja kotelon rungon väliin jää mukava noin 45 mm korkea tila. Kattopaneeliin on kiinnitetty pölysuodatin, jonka saa vedettyä ulos takapaneelin kautta. Jos suodattimen jättää pois paikaltaan, tulee kattopaneelin alle noin 15 mm lisätilaa.

Core V71:n pohjan etu- ja takaosassa on muovinen sokkeli, joka korottaa kotelon runkoa irti lattiasta noin neljän sentin verran. Pohjan kulmiin on sijoitettu kookkaat suorakulmion malliset kumitassut, jotka estävät kotelon liikkumista tasolla. Koko pohjan keskiosa on täynnä ilmanottoaukkoja, jotka on suojattu kahdella pölysuodattimella. Toinen suodattimista irtoaa takapaneelin suuntaan vetämällä ja toinen etupaneelin suuntaan vetämällä. Etummaista irrottaessa etupaneeli ei saa olla paikallaan.

V71:n takapaneelin asettelu on varsin tavanomainen – virtalähde alhaalla, korttipaikat ja niiden vieressä sijaitsevat ilmanpoistoaukot keskellä ja yläosassa I/O-paneeli, takatuulettimen poistoaukko sekä tuulettimen yläpuolelle sijoitetut kolme letkuläpivientiä. Tuuletinpaikan alapuolella on kotelon sisäpuolelta sormiruuvilla suljettava lenkki oheislaitteiden johtoja varten. Takapaneelin suunnasta katsellessa käy hyvin selville, kuinka korkea V71:n kattopaneeli lopulta onkaan. Kotelon oikea kylkipaneeli on umpinainen ja siihen on muotoiltu pieni uloke, joka tarjoaa lisää tilaa sen takana kulkeville kaapeleille. Kylkipaneelit ovat kiinni näppärillä sormiruuveilla, jotka pysyvät myös avattuina kiinni paneelin takareunassa. Paneelit irtoavat taaksepäin liu’uttamalla.

Oikeanpuoleisen kylkipaneelin takaa avautuva näkymä ei tarjoa suurempia yllätyksiä. Kumiläpällä suojattuja kaapeliläpivientejä on viisi ja emolevyn yläpuolella lisäksi yksi leveä suojaamaton aukko. Alhaalla virtalähteen takana sijaitseva läpivientiaukko voisi olla hieman suurempi, sillä sen kautta tuodaan tyypillisesti käytännössä kaikki virtalähteen johdot. Prosessoricoolerin kiinnittämiseen tarkoitettu aukko prosessorikannan kohdalla on erittäin suurikokoinen. Tilaa kaapeleille löytyy 25-30 mm hieman kohdasta riippuen.

V71:n sisäasettelu on varsin tavanomainen – virtalähde pohjalla takana, emolevy ylhäällä takana, levypaikat etuosassa ja 5,25 tuuman asemapaikat ylhäällä edessä. Ilmanvaihto perustuu edestä viileää ilmaa puhaltaviin kahteen tuulettimeen sekä takapaneelista lämmintä ilmaa ulos työntäviin kahteen tuulettimeen. Kotelon pohjalla sijaitsevan virtalähdepaikan tukipalkki on ruuveilla kiinnitettyä mallia ja se on siirrettävissä kotelon pituussuunnassa virtalähteen koon mukaan.

Takaosasta löytyy emolevylle varsin mukavasti tilaa ja kiinnityskorokkeet löytyvät valmiina väliseinästä. Laajennuskorttipaikkoja on kahdeksan kappaletta ja niiden vieressä on avoin hunajakennoverkko. Näytönohjaimen (tai muun lisäkortin) maksimipituus on 310 mm kiintolevykehikon ollessa asennettuna samalle linjalle ja 400 mm kiintolevykehikon ollessa irrotettuna kyseisestä kohdasta. Takapaneelissa on esiasennettuna 140 mm TurboFan-tuuletin, jonka spekseiksi ilmoitetaan 1000 RPM ja 16 dBA. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi valmistaja ilmoittaa 185 mm, joten käytännössä kaikki tornicoolerit mahtuvat kotelon sisään. Kotelon katon sisäpinnasta emolevyn reunaan on noin 45 mm tilaa.

Edessä kotelon yläosassa on pikalukitusratkaisulla varustettu 5,25 tuuman asemapaikka, jonka käyttäjä voi halutessaan irrottaa kotelosta. Asemakehikon kiinnitysruuvit sijaitsevat etupaneelin puolella. Etuosan levypaikkojen vasemmalle puolelle on asennettu pystysuuntainen tukirauta, joka on kiinni rungon ylä- ja alareunassa kahdella sormiruuvilla. Tukirauta on mahdollista asentaa myös levypaikkojen oikealle puolelle tai vaihtoehtoisesti jättää kokonaan pois. Ainakin Muropaketin testeissä todettiin, että levykehikot pysyvät tukevasti paikallaan myös ilman kyseistä tukirautaa.

Core V71:n sisätilojen tärkein ominaisuus on täysin modulaariset levykehikot, jotka koostuvat kolmesta eri osasta. Kehikoista kaksi sisältää kolme levykelkkaa ja yhdessä kelkkoja on kaksi. Kehikot ovat etureunastaan sormiruuveilla kiinni kotelon tukiraudassa sekä takaosastaan neljällä sormiruuvilla kotelon rungossa. Kehikoiden irrottaminen ja kiinnittäminen ei ole erityisen nopeaa, mutta ei myöskään erityisen hankalaa. Kehikoiden sisällä olevan levykelkat ovat turkoosinväristä muovia ja ne lukittuvat paikalleen etureunan mustan salvan avulla. Kelkat ovat varsin tukevaa tekoa ja ne myös istuvat heilumatta kehikoihin. 3,5 tuuman levyt kiinnitetään kelkkoihin kylkiin painettavien muovitappien avulla ja 2,5 tuuman levyt ruuvataan kiinni pohjasta.

Modulaarisen kehikkorakenteen ansiosta on lähes käyttäjän vapaasti valittavissa, kuinka montaa kehikkoa käytetään ja mihin kohtaan ne sijoitetaan. Käyttäjä voi siis asentaa kotelon etuosaan 0, 2, 3, 5, 6 tai 8 levypaikkaa haluamiinsa sijainteihin. Parhaimmillaan siis koko kotelon etuosan voi tyhjentää esimerkiksi paksua ja suurikokoista jäähdytyskennoa (280 tai 360 mm) varten. Kotelon pohjaan on mahdollista kiinnittää kaksi 120 mm tuuletinta tai 240 mm jäähdytyskennon. Kehikoiden ollessa paikallaan niiden etu- sekä alapuolelle jää noin 35 mm vapaata tilaa, joka mahdollistaa esimerkiksi ohuen jäähdytinkennon asentamisen etupaneelin ja kehikoiden väliin.

Vaihtoehtoisena levyjen kiinnityspaikkana käyttäjä voi asentaa kaksi levykelkkaa pystyasennossa oikeanpuoleisen kylkipaneelin taakse kotelon etuosaan. Kiinnittämistä varten löytyy pienet muovikiinnikkeet, joihin kelkat naksahtavat paikalleen. Tällöin kyseisessä kohdassa toisella puolella ei kuitenkaan voi olla levykehikkoon asennettuja levyjä, koska johtojen kulkeutuminen estyy pystysuuntaisten kelkkojen myötä.

Kokoonpanon asentaminen Core V71:een onnistuu suurimmilta osin hyvnkin vaivattomasti, sillä ruuvimeisseliä tarvitaan lähinnä emolevyn ja 2,5 tuuman levyjen kiinnittämiseen. Levykehikoiden irrottaminen saattaa ensimmäisellä kerralla olla hieman työläs operaatio, sillä ne kaikki ovat kiinni usealla sormiruuvilla. Oman näköiseksi muokattu levypaikkaratkaisu kuitenkin palkitsee pienen sormijumpan. Tukevatekoisia muovisia levykelkkoja on ilo käyttää. Komponenttien mahtumattomuuden suhteen ei ole juurikaan pelkoa, sillä tilaa on runsaasti, kuten täystornikotelolta voi odottaa. Johtojen piilottaminen oikean kylkipaneelin taakse on helppoa, sillä tilaa on riittävästi. Johtoläpivienti kotelon alaosassa virtalähteen takana saisi kuitenkin olla tuplasti suurempi, sillä nykykoossaan se käy erittäin ahtaaksi. Erityismaininnan V71 ansaitsee kylkipaneeleihin kiinnitetyistä sormiruuveista, jotka pysyvät aina tallessa koteloa avatessa. Plussaa kotelo ansaitsee myös hyvin istuvista kylkipaneeleistaan.

 

Sisältö

  1. 150 euron täystornikotelot testissä, syksy 2014
  2. Corsair Obsidian 750D
  3. NZXT H630
  4. Phanteks Enthoo Luxe
  5. Thermaltake Core V71
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Pari typoa osui silmään:
Noin 150 euron täystornikotelot testissä ? Muropaketti
"Kylkipaneelien asentamien tarkkaa – asento merkitsee paljon." – Tainnut jäädä "on" pois välistä.

Noin 150 euron täystornikotelot testissä ? Muropaketti
"Toisena tulevat Corsair sekä Panteks 235 mm levyisinä ja perää jää pitämään Thermaltake 230 mm leveydellään." – Ehkä kuitenkin Phanteks.

Yllättävän matalia koteloita muuten, oma täyskorkea kotelo on 67 senttiä korkea; juuri passelin kokoinen pöydän alle sijoitettavaksi.

pq

Pari typoa osui silmään:

Kiitos huomioista – nyt korjattu.

Protippinä, vaikka 750D ei virallisesti tue 420mm jäähdytintä, niin sellaisen saa helposti kuitenkin kiinni kattoon, kunhan vääntää ylimmän 5.25" paikan metalliluiskat pihdeillä alas.

Voisi noihin melumittauksiin ottaa mukaan toiset tulokset sisuskalujen kanssa.
Kertoisi vähän paremmin kotelon äänen eristyksestä ja siitä onko kiintolevyjen kiinnitys oikeasti tärinöitä vähentävä.
Tuskinpa kukaan sisuskalutonta tietokonetta yrittää käyttää.

E.T

Voisi noihin melumittauksiin ottaa mukaan toiset tulokset sisuskalujen kanssa.
Kertoisi vähän paremmin kotelon äänen eristyksestä ja siitä onko kiintolevyjen kiinnitys oikeasti tärinöitä vähentävä.
Tuskinpa kukaan sisuskalutonta tietokonetta yrittää käyttää.

Totta – tai tarkemmin ottaen itse ehkä mittaisin melutason testikokoonpanon ollessa kotelon sisällä ja kotelon omien tuulettimien ollessa pois päältä, jolloin selviäisi kotelon rakenteiden kyky vaimentaa kokoonpanon ääntä. Täytyy pistää harkintaan tuollaisten tekeminen tulevissa jutuissa. Harmi vaan, että se tarkoittaa lisää työtä, kun ajalliset resurssit ovat kortilla ja esimerkiksi tämänkin artikelin kanssa ne ylittyivät jo reilusti.

Näissä tekemissämme kotelotestien melumittauksissa on tarkoituksena mitata testattavan tuotteen, eli itse kotelon jäähdytysratkaisun, melutasoa. Komponentit sisällä vaihtuvat käyttäjän mukaan, mutta itse kotelon tuottama melutaso pysyy muuttumattomana.

Artikkeli

Jostain syystä Corsair ei ole käyttänyt kehikoiden kiinnityksessä sormiruuveja, joka olisi ollut kätevämpää.

Artikkeli

Pienellä harmillisena yksityiskohtana kotelon mukana ei toimiteta sormiruuveja kehikoiden kiinnittämiseen, vaan hommassa on tyydyttävä tavallisiin ristikantaisiin pikkuruuveihin.

Artikkeli

Levykehikoiden kiinnittämisessä Corsair on kuitenkin jostain syystä käyttänyt tavallisia ruuveja, joten niiden irrottamisesta ei selviä pelkin näpein.

Kaikki edellä olevat lainaukset löytyvät artikkelin sivulta 2. Tuossa on hieman toistoa havaittavissa. Muutoin mainiota luettavaa.

Hämmästyttävää miten vanha HAF X on lukujen valossa edelleen täysin vertailukelpoinen uusiin kotelomalleihin nähden. Ovatkohan kotelosuunnittelijat laiskistuneet vai mistä on kyse?

Kiitoksia artikkelista.

En tiedä onko muilla samanlaisia kokemuksia, mutta itselle tuulettimiensäätöpaneeli on pakollinen hankinta kopasta riippumatta. Useamman tuulettimen kokonaisuus tuppaa tuottamaan ei-toivottuja sivuääniä, kuten huojuntaa, sirinää, resonointia yms. ääniä, jotka eivät ole kovaäänisiä, mutta erittäin häiritseviä. Nämä saa nopeasti eliminoitua, kun tuulettimien nopeutta voi portaattomasti säätää.

Tämän takia desibelimittaus on minulle melkeimpä yhtä tyhjän kanssa. Subjektiivinen melun arviointi on lukijalle paljon hyödyllisempi.

JON42

Kaikki edellä olevat lainaukset löytyvät artikkelin sivulta 2. Tuossa on hieman toistoa havaittavissa. Muutoin mainiota luettavaa.

Kiitos huomiosta. Tarkalleen ottaen kaksi ensimmäistä lainausta eivät koske aivan samaa asiaa, vaan ensimmäisessä on kyse levykehikoiden alkuperäisestä kiinnityksestä pohjaan ja muovialustaan, kun taas toisessa puhutaan kehikoiden vaihtoehtoisesta kiinnittämisestä asemapaikkojen alapintaan. Kolmannessa lainauksessa puhutaan taas samasta asiasta, mutta mielestäni se oli maininnan arvoinen, koska kyse oli kuitenkin käyttökokemuksista kokoonpanon asennuksen suhteen.

Infinity

Protippinä, vaikka 750D ei virallisesti tue 420mm jäähdytintä, niin sellaisen saa helposti kuitenkin kiinni kattoon, kunhan vääntää ylimmän 5.25" paikan metalliluiskat pihdeillä alas.

Olis niin mielellään nähnyt sen miten nämä testailijat asentaa kennoja tai pumppuja näihin koteloihin
Eli mitä niihin tosissaan sopii ja mikä on pelkkää mainosta.
Esim 2n pesän kokoista compoa ei kaikkin neljään saa sopimaan millään, entä muut reservoir ja pumppu yhdistelmät , mahtuuko mihinkään.

Mitä tarkoittaa vesijäähy valmius, lekaa kylkeen?

Tämä ihailu että kopassa on 10 HDD pesää, onko se vähän jälkeenjäänyttä

Itse olen huomannut uutta koteloa etsimässä että useat valmistajat hehkuttavat vesijäähy valmiutta mutta pumpulle ja säiliölle ei mitään paikkaa,eli parannettavaa löytyy.

Voisko muro tehdä vertailun 90-150e mid-koteloista? Laatu mid-koteloon pitäis vaihtaa jossain vaiheessa

Kinee

Voisko muro tehdä vertailun 90-150e mid-koteloista? Laatu mid-koteloon pitäis vaihtaa jossain vaiheessa

Tulossa on marraskuun puolivälissä. Mukana 3-4 viimeisten kuukausien aikana julkaistua kiinnostavaa kotelomallia.

Omasta mielestäni Corsairin koppa oli kaikkein mielenkintoisin. Kun kävin niiden sivuilla, niin silmiin osui Carbide Air 540. Todella mielenkiintoinen suunnitteluratkaisu ja ainakin kuvan perusteella tulee mukavasti kylmää ilmaa suoraan prossulle ja näytönohjaimelle ilman, että edessä olisi mitään estämästä ilmavirtausta.

Hintakin on näköjään vain 140 euroa, joten tuon voisitte myös ottaa joskus testiin.

Samanlainen suunnitteluratkaisu myös mini-itx kokoonpanoille air 240.

yees

hieno ja kattava testi,todella hyvää tietoa saa ko. koteloista.

erot on vain niin pienet että vaikea on parasta valita.
no,vesijäähy koteloa haluavan valinta on helpompaa…kait

"Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset Pala palalta ja numeroiden mukaan"

yllä oleva osio on 10 arvoinen,tärkeimmät asiat on siinä!
itse etsin esim. kuinka korkean cpu coolerin voi laittaa.

kiitos testistä!

jarfin

erot on vain niin pienet että vaikea on parasta valita.

Täysin samaa mieltä. Mietin pitkään, annanko kaikille tai melkein kaikille testikoteloille toimitus suosittelee erikoismaininnan, mutta jätin lopulta antamatta, koska se olisi vaikuttanut hieman hölmöltä. Hyviä koteloita joka tapauksessa kaikki!

Olen jo jonkin aikaa etsinyt seuraavaa koppaa itselleni eikä tästä arvostelusta yksikään kotelo oikein miellyttänyt. Vanha Antecin 1200 V1 on ollut jäähdytyksen ja ilman kierron kannalta ollut mainio mutta kovalevyjen asennus on yhtä tuskaa tässä. Lähimpänä varmaan seuraavaksi koteloksi on ehdolla corsairin graphiten sarjasta joko 730T tai 760T joissa on mielenkiintoinen kylkiratkaisu saranalla ja pikalukituksella.

Muropaketin uusimmat