Uusimmat

Näytönohjaimen esittely

11.09.2015 15:21 Muropaketin toimitus

Kahden korttipaikan korkuinen Radeon R9 Nano on vain 15,2 cm pitkä. Jäähdytysratkaisun runko on valmistettu alumiinista, nikkelöity peilaavan mustaksi ja varustettu punaisilla Radeon-teksteillä. Päällipuolen alumiinikuoriin on upotettu 95 mm:n tuuletin.

Radeon R9 Nano -näytönohjaimen hintataso Suomessa on alkaen 750 euroa ja aluksi myyntiin saapuu vain AMD:n omaan suunnitteluun perustuvia malleja.

Piirilevyn takapuoli on paljas, eikä sieltä löydy kuin pintaliitoskomponentteja. Toisin kuin Fury X:ssä jäähdytysratkaisun päällipuolella näkyvä punainen laseretsattu Radeon-logo ei ole LED-valaistu.

Piirilevy on varustettu yhdellä 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, joka mahdollistaa yhdessä PCI Express x16 -väylän kanssa teoriassa 225 watin tehonkulutuksen (150 + 75 wattia), mutta tyypilliseksi tehonkulutukseksi on ilmoitettu 175 wattia. Ilmanohjaimen pääty on avoin, joten puolet lämpimästä ilmasta jää kotelon sisään.

Näyttöliittimet ovat samat kuin Fury X:ssä eli joukosta on pudotettu pois DVI-liitin ja tarjolla on kolme DisplayPort 1.2 -liitintä ja yksi HDMI 1.2 -liitin. AMD ei tue HDMI 2.0 -standardia, joka tarjoaisi riittävästi kaistaa 4k-resoluutiolle 60 hertsin virkistystaajuudella. Samanaikaisesti on mahdollista käyttää kuutta näyttöä, kun käytetään erillistä DP1.2 MST -hubia. Näyttöliittimien yläpuoli on rei’itetty, jotta lämmin ilma pääsee ulos kotelosta.

Nanon jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on yhteydessä kupariseen höyrykammioon, jossa grafiikkapiirin tuottama lämpö höyrystää kammion sisälle suljetun nesteen kammion yläosaan, josta tuulettimen ilmavirran jäähdyttämä höyry valuu nestemäiseksi kammion pohjalle uuteen kiertoon. HBM-muistit ovat hieman matalammat kuin grafiikkapiiri, joten AMD on käyttänyt runsaasti lämpötahnaa, jotta muistipiirit olisivat sen välityksellä kontaktissa kuparipohjaan. Kaksi kuparista lämpöputkea kääntyvät alumiiniseen jäähdytysrivastoon. Virransyöttöä jäähdytetään lämpöputkella varustetulla jäähdytyssiilillä.

Pienikokoisen näytönohjaimen virransyöttö on 6-vaiheinen, josta neljä on pyhitetty Fiji-grafiikkapiirille.

GPU-Z-ohjelman 0.8.5-versio tunnisti Nanon tiedot oikein. AMD ilmoittaa Fiji-grafiikkapiirin toimivan Nanossa (up to) 1000 MHz:n kellotaajuudella. SK Hynixin valmistamaa HBM-muistia on yhteensä neljä gigatavua ja se toimii 500 MHz:n kellotaajuudella (1000 MHz DDR). 4096-bittisen muistiväylän kanssa kaistanleveys on 512 gigatavua sekunnissa. Grafiikkapiirin ASIC Quality -arvon tunnistaminen ei vielä ole tuettuna.

Grafiikkapiirin todellinen kellotaajuus vaihteli esimerkiksi Battlefield 4 -pelissä 860-890 MHz:n välimaastossa. Viiden minuutin lämmittämisen seurauksena Nanon suorituskyky laski Battlefield 4:ssä 1,2 FPS:llä (57,6 vs 56,4 FPS).

Sisältö

  1. AMD Radeon R9 Nano
  2. Näytönohjaimen esittely
  3. Mini-ITX-testit vs Asus GTX 970 DC Mini
  4. Suorituskykymittaukset 3840x2160-resoluutiolla
  5. Tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Ylikellotustestit
  7. Loppuyhteenveto