Uusimmat

Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87

15.07.2013 12:00 Muropaketin toimitus

Asuksen emolevyvalikoima on hyvin pitkälle vastaavanlainen kuin ASRockin ja Z87-piirisarjaan perustuvia emolevyjä on ASRockin tavoin 15 ja H87-emolevyjä kuusi kappaletta sekä Q87-emolevyjä yksi kappale. B85-valikoima rakentuu kolmen mallin pohjalle.

ASRockin tavoin myös Asuksen nimeämispolitiikka on siinä mielessä selkeä, että emolevyn mallinimessä on piirisarjan nimi. Poikkeuksina ovat Maximus-tuoteperheen emolevyt, joissa mallit eroavat edellisen sukupolven tarjonnasta roomalaisen numeron turvin. Mallinimen M-kirjain kertoo emolevyn olevan microATX-kokoinen.

Z87-emolevyjen osalta tilanne ei välttämättä kuitenkaan ole kaikkein selvin, sillä Z87-nimellä myytävien ns. perusmallien ohella tarjolla on Maximus-, Gryphon- ja Sabertooth-nimellä myytäviä emolevyjä, joista ensimmäisenä mainittu sijoittuu Republic of Gamers- eli ROG-brändin alle, kun taas kaksi jälkimmäistä ovat The Ultimate Force- eli TUF-brändin alaisia. Maximus-emolevyt on kohdistettu pääasiallisesti pelaajille ja ylikellottajille, mutta mallin hankinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä Extreme on kohdistettu erityisesti ylikellottajille, kun taas Herossa on karsittu Extremeen verrattuna rajulla kädellä ylikellottajia helpottavia ominaisuuksia. Sabertooth ja Gryphon ovat puolestaan varustettu korkealuokkaisilla komponenteilla ja Saberoothin erikoisuutena on mukana vakiona toimitettava jäähdytystä edistävä TUF Thermal Armor -lämpöpanssari.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Z87-emolevyjen hintahaitari alkaa 120 eurosta ja ulottuu 390 euroon. H87-emolevyjen osalta hinnat ovat asettuneet 85-125 euroon, Q87-emolevyn osalta 145 euroon ja B85-emolevyillä 75-100 euroon.

Asuksen kaavio näyttää hyvin samanlaiselta kuin ASRockilla – Z87-emolevyjen skaala on huomattava verrattuna muihin, H87-emolevyt sijoittuvat Z87:n alapuolelle, B85 vielä näitäkin alemmas ja Q87 H87:n yläpuolelle.

 

Asus Z87-A

Saimme Asukselta käsiteltäväksemme kolme erilaista emolevyä, jotka on suunnattu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Z87-A edustaa peruskuluttajalle suunnattua mallia ja sen hinta on Suomessa alkaen 135 euroa. Asuksen tuotteiden saatavuus Suomessa on erinomainen ja sama koskee Z87-A:ta, jota on saatavilla useilta jälleenmyyjiltä.

Muropaketin Hintavertailu, Asus Z87-A

Koska kyse on Asuksen perusmallista, Z87-A:n oheismateriaalivalikoima ei ole pröystäilevä ja mukana toimitetaan ohjekirja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, kaksi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet sekä SLI-silta.

Asus on uudistanut perusemolevyjensä värimaailmaa ja siinä missä 7-tuoteperheen emolevyt olivat sini-mustia, 8-tuoteperheen myötä värimaailma on muuttunut kulta-mustaksi. Komponenttisijoittelu ja ominaisuusvalikoima itsessään ei tuota suurempia yllätyksiä aiempiin sukupolviin verrattuna. Emolevyn jäähdytys tapahtuu passiivisesti ja Z87-piirin päällä on oma siili sekä virransyötön komponenttien päällä kaksi erillistä siiliä.

Etuvasemmalla näkyvä I/O-liitinvalikoima käsittää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, Mini DisplayPort-, HDMI-, VGA- ja DVI-liittimen, optisen ääniliittimen, neljä USB 3.0 -liitintä, verkkoliittimen sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Äänestä on vastuussa Realtekin ALC892-äänikoodekkipiiri.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta ja niistä yksi on värikoodattu keltaiseksi ja muut mustiksi. Käytössä voi olla yksi x16-nopeudellinen liitin tai vaihtoehtoisesti kaksi x8-nopeudellista liitintä. Kolmas PCI Express x16 -liittimistä toimii ainoastaan x2-nopeudella. Tuettuna on NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologia useampaa näytönohjainta varten. Lisäksi käytössä on kaksi PCI Express x1- ja PCI-liitintä. Z87-piirisarja ei tue PCI-liittimiä, joten Asus on käyttänyt erillistä oheislaitepiiriä tuen toteuttamiseen.

Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kuusi kappaletta ja neljään DDR3-muistiliittimeen voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja ylikellotuksen kautta maksimi tuettu kellotaajuus on DDR3-3000. Emolevyltä löytyvät TPU- ja EPU-kytkimet automaattisen ylikellotuksen ja EPU-virransäästöteknologian käyttöönottoon sekä MemOK!-näppäin virheellisten muistiasetusten korjaamiseen.

Z87-A:n virransyöttö on kahdeksanvaiheinen ja sitä on tukemassa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. DIGI+-virransyötössä on käytetty korkealaatuisia solid-kondensaattoreita ja emolevyn eliniän pidentämiseksi mukana on ESD-suojapiirejä sähköstaattisia purkauksia vastaan ja piirejä suojaamassa ylijännitteiltä.

 

Asus Maximus VI Hero

Maximus VI Hero sijoittuu asuksen Republic of Gamers -tuoteperheeseen ja se on kohdistettu pääasiassa pelaajille. ROG-brändiin julkaistiin ensimmäinen emolevy, NVIDIAn nForce 590 -piirisarjaan perustuva Crosshair, elokuussa 2006. Emolevyjen ohella brändin alaisuudessa myydään muun muassa näytönohjaimia, kannettavia tietokoneita ja äänikortteja.

Emolevy on paketoitu aiempien Maximus-emolevyjen tavoin tuttuun pelkistettyyn punapainotteiseen pahvilaatikkoon. Emolevyn ohella pakkauksesta löytyy ohjekirja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-silta, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet, SATA-kaapeleihin tarkoitettuja tarroja, joiden on tarkoitus selventää, mikä asema on kyseessä, sekä ROG-lappu ovenkahvaan.

Asuksen Z87-emolevyjen 120-390 euron hintahaitarissa Maximus VI Hero sijoittuu puolenvälin alapuolelle noin 200 euron hintalapullaan.

Muropaketin Hintavertailu, Asus Maximus VI Hero

Punasävyistä pakkausta mukaillen emolevy on väriltään puna-musta, aivan kuten aiemmissa Maximus-emolevyissä. I/O-liitinrivistöstä löytyy PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, neljä USB 2.0 -liitintä, USB BIOS Flashback -ominaisuuden näppäin BIOS:n päivittämiseksi USB-tikulta, optinen ääniliitin, HDMI-liitin, neljä USB 3.0 -liitintä, verkkoliitin sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Maximus VI Heroa jäähdytetään passiivisesti, mutta Z87-A:han verrattuna siilit ovat järeämmät. Z87-piirin päällä on selvästi suurikokoisempi siili ja lisäksi virransyötön kaksi erillistä siiliä ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkella. Äänipuolesta on vastuussa kahdeksankanavainen ROG SupremeFX -ääniohjain.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, mutta niistä ainoastaan kaksi tukee PCI Express 3.0 -standardia. Käytössä voi olla joko yksi täyden nopeuden PCI Express x16 -liitin tai vaihtoehtoisesti kaksi x8-nopeudellistä liitintä. Kolmas PCI Express x16 -liitin tukee PCI Express 2.0 -standardia ja se voi toimia joko x4- tai x1-nopeudella. Toimiessaan x4-nopeudella, yksi kolmesta PCI Express x1 -liittimistä kytkeytyy pois käytöstä. Z87-A-mallista poiketen käytössä ei ole PCI-liittimiä.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta, ne on värikoodattu kanavan perusteella ja tuettuna on maksimissaan 32 gigatavun muistimäärä. Ylikellottamisen kautta maksimi tuettu kellotaajuus on DDR3-2800. Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kahdeksan kappaletta ja niistä kuutta ohjaa Z87-piiri ja kahta ASMedian ASM1061-oheislaitepiiri.

Muistiliittimien vierestä löytyy virta- ja reset-näppäimet sekä MemOK!-näppäin. Lisäksi emolevyn alareunassa on DirectKey-näppäin, jota painamalla emolevy siirtyy käynnistyksen yhteydessä UEFI-BIOS-valikkoon ilman, että käyttäjän tarvitsee näppäillä Delete-näppäintä.

24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-virtaliitin syöttävät virtaa Asuksen digitaaliselle 8+2-vaiheiselle DIGI+ III -virransyötölle, jossa hyödynnetään NexFET-mosfet-piirejä, BlackWing-keloja ja japanilaisia Black Metallic -kondensaattoreita. Laadukkailla virransyötön komponenteilla Asus mainostaa kohentaneensa energiataloudellisuutta, laskeneensa lämpötiloja ja parantaneensa emolevyjen elinikäodotteita.

 

Asus Sabertooth Z87

Sabertooth-tuoteperhe on luotu armeijaimagon varaan ja sen päämääränä on tarjota korkealaatuisilla komponenteilla varustettuja emolevyjä, joissa on uniikkeja ominaisuuksia ja jotka on kohdistettu vaativiin käyttöolosuhteisiin. Emolevyssä käytetyt muun muassa kelat, kondensaattorit ja mosfet-piirit ovat Yhdysvaltojen puolustusministeriön MIL-STD-standardit täyttäviä.

Sabertooth Z87:n oheisvarustelu on reilunpuoleinen ja mukana on vino pino erilaisia ohjekirjoja ja -vihkoja, ajuri-CD-levy, TUF Inside -tarra, neljä Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet ja SLI-silta. Lisäksi mukana tulee kaksi 40 millimetrin tuuletinta, kolme lämpötilojen mittaamiseen tarkoitettua termistorikaapelia sekä reilusti erilaisia suojia emolevyn liittimiin, joilla on tarkoitus suojata käyttämättömät liittimet.

Sabertooth Z87 sijoittuu hinnan puolesta Maximus VI Heron yläpuolelle, mutta ei aivan Asuksen Z87-emolevytarjonnan kärkipäähän. Suomessa sillä on hintaa edullisimmillaan hieman alle 230 euroa.

Muropaketin Hintavertailu, Asus Sabertooth Z87

Emolevyn I/O-liitinvalikoima ei eroa merkittävästi muista Asuksen nyt käsitellyistä Z87-malleista ja näkyvin ero lienee PS/2-liittimen uupuminen valikoimasta. Rivistöstä löytyy neljä USB 2.0 -liitintä, USB BIOS Flashback -näppäin, neljä USB 3.0 -liitintä, kaksi eSATA-liitintä, optinen ääniliitin, HDMI- ja DisplayPort-liitin, verkkoliitin sekä kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Kuvassa vasemmassa reunassa, USB 2.0 -liittimien oikealla puolella on iso aukko, jonka kautta tapahtuu virransyöttöön liitettävän tuulettimen ilmankierto. Äänesta on vastuussa Realtekin ALC1150-äänikoodekkipiiri.

Sabertooth Z87 eroaa monista muista emolevyistä näkyvimmin TUF Thermal Armor -nimisellä ”suojakilvellä”, joka suojaa emolevyä, mutta pääasiallinen tarkoitus on ohjata ilmavirtaus kuumimpiin komponentteihin. TUF Dust Defender on toinen suojausta edistävä ominaisuus ja käytännössä sillä viitataan oheismateriaalivarustelun ohessa esiteltyihin kumisiin ja muovisiin suojiin, jotka asennettaan käyttämättä oleviin liittimiin. Näin ollen liittimiin ei pääse pölyä tai roskia. Emolevyn alapuolella on TUF Fortier eli alumiininen levy, joka tukee emolevyä ja johon TUF Thermal Armor kiinnittyy.

PCI Express -liitinvalikoima on identtinen Maximus VI Heron kanssa eli käytössä on kaksi PCI Express 3.0 -standardia tukevaa PCI Express x16 -liitintä, joista toinen voi toimia x16-nopeudella tai molempia käytettäessä liittimien nopeus on x8. PCI Express 2.0 -standardia tukeva kolmas PCI Express x16 toimii Herosta poiketen tilanteesta riippumatta x4-nopeudella. Lisäksi käytössä on kolme PCI Express x1 -liitintä. Useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten emolevy tukee NVIDIA SLI- ja AMD CrossFireX -teknologioita.

DDR3-muistiliittimiä on neljä kappaletta, niihin voi asentaa maksimissaan 32 gigatavua muistia ja ne on värikoodattu kanavan perusteella. Asus on maininnut sivuillaan ainoastaan virallisen DDR3-1866-muistituen. Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kahdeksan kappaletta, joista kuutta ruskeaa ohjaa Z87-piiri ja kahta beigeä ASMedian ASM1061-oheislaitepiiri. Sabertooth Z87:stä ei löydy virta- ja reset-näppäimiä, mutta Asus on sijoittanut näppäimet DirectKey- ja MemOK!-ominaisuuksille.

Digitaalinen virransyöttö on 8+2-vaiheinen ja kuten jo aiemmin mainitsimme, se rakentuu MIL-STD-standardin määritykset täyttävistä komponenteista. Käytössä ovat japanilaiset Black Metallic -kondensaattorit, suojatut kelat ja TUF-mosfet-piirit. Emolevyllä on tuttuun tapaan 24-pinninen ATX-virtaliitin ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin.

TUF Thermal Armor on valmistettu muovista ja siinä on kaksi paikkaa 40 millimetrin tuulettimille. Ensimmäisen voi asentaa prosessorin ja Z87-piirin väliin, josta viileää ilmaa puhalletaan Z87-piiriä ja emolevyn alaosaa kohti. Toisen saa asennettua virransyötön läheisyyteen pystyasentoon, josta viileää ilmaa imetään I/O-liittimien välistä ja se puhalletaan virransyötön siilien läpi.

TUF Thermal Armorissa on kaksi hopeista liukupainiketta, Flow Valvea, jotka sulkevat ja avaavat ilmanohjaimessa olevia aukkoja. Kun aukot ovat auki, prosessorituulettimen ilmavirta suuntautuu ilmanohjaimen sisälle ja jäähdyttää virransyötön siilejä. Aukkoja suositellaan pidettävän kiinni esimerkiksi vesijäähdytystä käytettäessä, jolloin prosessorituuletin ei puhalla ilmaa kohti virransyöttöä ja virransyötön lähellä oleva tuuletin hoitaa ilmanohjaimen sisällä tapahtuvan ilmavirtauksen.

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto