UUSIMMAT

MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower

15.07.2013 12:00 | | 13

MSI:n lähestysmistapa on hieman erilainen kuin ASRockilla, Asuksella ja Gigabytellä, sillä Z87-, H87- ja B85-emolevyjen valikoima on tasaisempi. Lisäksi MSI poikkeaa joukosta siinä, ettei sen tuotevalikoima käsitä ainakaan nykyisellään ensimmäistäkään Q87-emolevyä. Valikoima sisältää yhdeksän Z87-, seitsemän H87- ja kahdeksan B85-emolevyä.

MSI:n nimeämispolitiikka on hyvin samanlainen kuin muilla tässä artikkelissa mukana olevilla valmistajilla. Mallinimen alussa on mainittuna käytössä oleva piirisarja, M-kirjaimella viitataan microATX-standardin mukaiseen kokoon ja I-kirjaimella Mini-ITX-kokoon. Gaming-lisämerkinnälliset emolevyt on erityisesti kohdistettu pelikäyttöön, kun taas MPowerit on tarkoitettu vaativaan käyttöön, kuten ylikellottamiseen.

MSI:n 8-tuoteperheen piirisarjaan perustuvan emolevyvalikoiman Z87-piirisarjallisten mallien hinnat vaihtelevat 100-410 eurossa, H87-emolevyjen 80-115 eurossa ja B85-emolevyjen hintahaitari on 65-85 euroa. Kaavio muistuttaa pitkälle ASRockin valikoimaa, joskin H87-emolevyjen hinnat ulottuvat pidemmälle Z87-emolevyjen reviirille.

 

MSI Z87 MPower

MPower-emolevyn teema on kelta-musta ja pakkauksen etuosassa on näyttävästi iso M-kirjain ja sen keskellä mallinimi. Mukana tulee reilusti erilaisia ohjekirjoja ja -lappusia, ajuri- ja ohjelmisto-CD-levyjä, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, SLI-silta, WiDi-teknologiaa tukeva WLAN/Bluetooth-kortti, kaksi antennia, MSI-tarra, kotelon kaapeleiden pika-asennusliittimet ja yleismittarin kärkiin asennettavat johtimet mittauksen helpottamiseksi jännitteenmittauspisteistä.

MPower on yksi kolmesta MSI:n Power-sarjan emolevyistä ja samalla niistä edullisin. MPowerin tapauksessa ei kuitenkaan voida varsinaisesti puhua edullisesta emolevystä, sillä suomalaisten jälleenmyyjien tuotevalikoimissa sillä on hintaa edullisimmillaan noin 230 euroa. Pykälää kalliimpi MPower MAX kustantaa 20 euroa enemmän ja XPowerin hinta kipuaa yli 400 euroon.

MPower on värimaailmaaltaan pakkausta mukaillen kelta-musta ja piirilevy on mattapintainen. Kaikki liittimet ovat mustia ja keltaiset väriläiskät löytyvät passiivisesti jäähdytetyistä Z87-piirin sekä virransyötön siileistä.

I/O-liitinrivistö edustaa tuttua näkyä ja valikoima sisältää PS/2-liittimen hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 2.0 -liitintä, BIOS:n nollauspainikkeen, kuusi USB 3.0 -liitintä, verkkoliittimen, optisen ääniliittimen, DisplayPort-liittimen, kaksi HDMI-liitintä ja kuusi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä.

Audio Boost -logon alle on piilotettu Realtekin ALC1150-äänikoodekkipiiri ja emolevylle on integroitu OPA1652-kuulokevahvistinpiiri. Verkkoliittimestä on vastuussa Qualcommin Atheros Killer E2205 -piiri. WLAN/Bluetooth-kortti asennetaan BIOS:n nollauspainikkeen oikealla puolella olevaan liittimeen.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, joista ainoastaan ylin voi toimia täydellä x16-nopeudella. Tällöin kahta muuta liitintä ei voi käyttää. Vaihtoehtoisesti kaksi ylintä voi toimia x8-nopeudella kolmannen ollessa poissa pelistä. Jos tarvetta on käyttää kaikkia kolmea liitintä, ne toimivat x8-, x4- ja x4-nopeudella. Lisäksi PCI Express 2.0 -standardin mukaisia PCI Express x1 -liittimiä on neljä kappaletta. MPower tukee NVIDIAn SLI- ja AMD:n CrossFireX-teknologioita sekä Lucidin Virtu MVP 2.0 -teknologiaa.

PCI Express -liittimien vieressä on mSATA-liitin, johon voi asentaa pienikokoisen SSD-aseman. Serial ATA 6 Gb/s -liittimiä on kahdeksan kappaletta, joista kuutta ohjaa Z87-piiri ja kahta ASMedian ASM1061-oheislaitepiiri. DDR3-liittimiä on neljä kappaletta ja muihin artikkelin emolevyihin verrattuna MSI:n emolevy tukee maksimissaan 64 gigatavun muistikapasiteettia. Ylikellotuksen kautta tuettuna on maksimissaan DDR3-3000-kellotaajuus.

DDR3-muistiliittimien alapuolelta löytyy kahdesta seitsemänsegmenttinäytöstä rakentuva diagnosointinäyttö, 24-pinninen ATX-virtaliitin ja jännitteiden mittauspisteet. Virransyötön läheisyydestä löytyy kaksi kahdeksanpinnistä ATX-lisävirtaliitintä. Emolevyn alareunassa ovat virta- ja reset-näppäimet, automaattisen OC Genie -ylikellotuksen näppäin sekä Direct OC -ominaisuuden näppäimet Base Clock -kellotaajuuden nostamiseen ja laskemiseen. Emolevystä löytyy myös OC-kytkin, BIOS:n valintakytkin sekä GO2BIOS-näppäin, jonka painaminen siirtää käyttäjän UEFI-BIOS:iin ilman, että Delete-näppäintä pitäisi painaa useita kertoja tietokoneen käynnistymisen yhteydessä.

Digitaalinen DigitALL-virransyöttö on 16-vaiheinen ja siinä ovat käytössä Military Class 4 -komponentit. Tietyt komponentit täyttävät Yhdysvaltojen puolustusministeriön MIL-STD-standardit ja niihin voidaan lukea kondensaattorit ja suojatut kelat.

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Heh toi gigabyten vaihdettava operaatiovahvistin! xD

Kiitokset artikkelista! Mahtavaa, että teitte artikkelin, missä ei pelkästään kerrota noista emolevyistä, mitä teille tuli (vaikka niitä tulikin iso läjä), vaan kerroitte valmistajien koko tuotetarjonnasta! Helpottaa paljon, kun valitsee osia uuteen koneeseen.

Olisi nyt kuitenkin voinut mainita että perinteiden sijaan syy uuteen kantaan on prossun lopullisen jännitereguloinnin siirto emolta prossun kuorien sisään.

Ja ainakin Asuksen sivujen mukaan Maximus Heron kolmannen x16 slotin käyttö sähköisesti x4:nä disabloi kaikki x1 slotit.

*1: The PCIe 2.0 x16 slot (PCIEX4_3) supports up to x4 mode. It shares bandwidth with PCIe 2.0 x1 slots. The default setting is x1 mode.
*2: The PCIe 2.0 x1 slots (PCIEX1_1/2/3) will be disabled when PCIe 2.0 x16 slot (PCIEX4_3 ) operates under x4 speed.
https://www.asus.com/Motherboards/MAXIMUS_VI_HERO/#specifications

Kannattaa muistaa että näissä ekan erän emoissa on vieläkin se USB ongelma piirisarjassa. Miksei Extremeä tullut testiin ja sen kellotusominaisuuksista laajaa artikkelia?

Jabra

Kannattaa muistaa että näissä ekan erän emoissa on vieläkin se USB ongelma piirisarjassa. Miksei Extremeä tullut testiin ja sen kellotusominaisuuksista laajaa artikkelia?

Erillinen Haswell-ylikellotusartikkeli tulossa Extremellä.

Eniten harmittaa EVGA uupuminen. Olis saannut lähettää teille laudat kun näyttiksetkin lähetti…

DVI liitin ilmeisesti hävitä kokonaan ja HDMI:stä taitaa tulla vakioliityntä myös pöytäkoneissa. (läppäreissä se on jo)

Meitzi

DVI liitin ilmeisesti hävitä kokonaan ja HDMI:stä taitaa tulla vakioliityntä myös pöytäkoneissa. (läppäreissä se on jo)

HDMi-DVI kaapeli välissä ei kuitenkaan huononna laatua mitenkään, koska digitaalinen signaali.

Videosignaalin puolella HDMI 1.4:n uudistuksia ovat tuki 3D-kuvalle, 4096 × 2160 -resoluutiolle sekä kahden 1080p-videon yhtäaikaiselle siirrolle. Lisäksi 1.4 tukee muutamia uusia, lähinnä ammattikäytössä olevia väriavaruuksia.

Olisitte voineet ottaa kantaan emojen virransyöttöön prosessorille Z-malleissa, vaikuttaako ylikellottamiseen? Nyt kun jänniteregulointi on haswelleissa integroitu täysin prosessoriin, onko virransyötöllä enää läheskään yhtä suuri merkitys kuin ennen?
Eli jos ei kaipaa parempaa ulkonäköä tai liitäntöjä kahdelle näytönohjaimelle, mikä tahansa halvin Z87 on tasan yhtä hyvä?

Nähtävästi asrock emot tulee muron artikkeleihin nykyään.

PaskaTykki1

Nähtävästi asrock emot tulee muron artikkeleihin nykyään.

Hyvä vaan, sen verran hyviä emoja ovat hinta/laatusuhteeltaan.

Vielä kun tulis se GTX760 artikkeli ulos. :)

Muropaketin uusimmat