Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat

15.07.2013 12:00 |

8-tuoteperheen piirisarjat tunnetaan koodinimellä Lynx Point ja useamman aiemman sukupolven tavoin kyseessä ei ole niinkään piirisarja, vaan yhden piirin ratkaisu. Z87 on yhteydessä prosessoriin DMI-väylällä (Direct Media Interface) ja kahden edellisen sukupolven piirisarjaperheen tavoin käytössä on 2.0-versio, joka tarjoaa neljän gigatavun kaistanleveyden sekunnissa. Väylä on toteutettu PCI Express 2.0 -teknologialla ja neljällä PCI Express -linjalla.

Z77-piirisarjaan ja Ivy Bridge -prosessoriin verrattuna Z87:ssä ja Haswellissa digitaalisten näyttöliittimien hallinta on siirretty piirisarjalta prosessorille. Ratkaisu on selvää jatkumoa sille, miten ominaisuuksia on pikku hiljaa siirretty piirisarjan harteilta prosessoriin.

Z87 tukee prosessorin PCI Express 3.0 -standardia tukevan PCI Express x16 -väylän jakamista kahdeksi PCI Express x8 -väyläksi ja sitä myöden AMD CrossFireX- ja NVIDIA SLI -teknologioita useamman näytönohjaimen konfiguraatioita varten. Väylän saa tarvittaessa jaettua myös yhdeksi PCI Express x8- ja kahdeksi x4-väyläksi.

Z87:ään on integroitu tuki kuudelle USB 3.0- ja 14 USB 2.0 -liittimelle. Tuettuina ovat myös gigabitin verkko- ja HD-ääniominaisuudet, kahdeksan PCI Express 2.0 -standardin mukaista PCI Express -linjaa ja kuusi Serial ATA 6 Gb/s -liitintä.

Rapid Storage Technologyn myötä tuettuna on RAID-teknologia ja sen 0-, 1-, 5- sekä 10-tasot. RAIDia voi käyttää sekaisin Serial ATA 6 Gb/s- ja 3 Gb/s -liittimiin asennettujen kiintolevyjen ja SSD-asemien välillä, mutta sekatapauksessa Serial ATA 6 Gb/s:n nopeus laskee 3 Gb/s:n tasolle.

Z87 tukee Smart Response Technology-, Rapid Start Technology- ja Smart Connect -teknologioita. Smart Response Technologyllä (SRT) perinteisen kiintolevyn rinnalla käytetään SSD-asemaa välimuistina ja kyseisellä hybridiratkaisulla pyritään nopeuttamaan tietokoneen käynnistymistä ja useimmin käytettävien ohjelmien toimintaa.

Rapid Start Technology eli RST sekoittaa ikävästi lyhenteiden osalta pakkaa ja SRT:n sekä RST:n tapauksissa on syytä olla tarkkana, mistä teknologiasta on kyse. Teknologia on suunnattu ennen kaikkea Ultrabook-kannettaviin ja sillä on tarkoitus nopeuttaa tietokoneen heräämistä virransäästötilasta. Siirryttäessä virransäästötilaan, teknologian avulla DRAM-muistissa olevat muun muassa ohjelmat tallennetaan SSD-asemalle, minkä jälkeen tietokone siirtyy tilaan, jossa se kuluttaa minimaalisen vähän tehoa. Tietokoneen herätessä tiedot ladataan SSD-asemalta takaisin keskusmuistiin ja tietokoneen mainostetaan olevan toimintavalmis viidessä sekunnissa.

Smart Connect on pilveen perustuva ratkaisu, joka päivittää erilaisia ohjelmia reaaliajassa. Näihin voidaan lukea sähköpostiohjelmista esimerkiksi Hotmail ja Gmail sekä sosiaalisen median palveluista Facebook, Twitter ja RSS-syötteet.

Shark Bay -koodinimellinen alusta käsittää Haswell-koodinimellisen prosessorin ja Lynx Point -koodinimellisen piirisarjan. Kuten jo aiemmin mainitsimme, uusimmassa sukupolvessa on tapahtunut muutos digitaalisten näyttöliittimien hallinnan osalta ja aiemman piirisarjan sijaan ne on sijoitettu prosessoriin.

Intelin päämääränä on ollut tehostaa virranhallintaominaisuuksien toimintaa sekä nopeuttaa tietokoneen heräämistä virransäästötilasta. Tuettuna on kolme näyttöä ja DisplayPort 1.2- sekä HDMI 1.4 -standardit.

8-tuoteperheen myötä Intel on uudistanut reilusti USB-, PCI Express- ja Serial ATA -liittimien/väylien toimintaa. Aiemmin piirisarjat ovat tukeneet kiinteää määrää liittimiä eli käytössä on ollut esimerkiksi vain ja ainoastaan kaksi Serial ATA 6 Gb/s -liitintä.

Nyt käytössä on yhteensä 18 ”lohkoa”, joita voi käyttää vapaasti. Käytössä voi siis olla esimerkiksi kuusi USB 3.0 -liitintä, kahdeksan PCI Express 2.0 -väylää ja neljä Serial ATA 6 Gb/s -liitintä. Vastaavasti edellä mainittujen liittimien määrät voivat olla myös esimerkiksi 6, 7 ja 5 tai 6, 6 ja 6. Rajoituksena on, ettei PCI Express 2.0 -väyliä voi olla maksimissaan kuin kahdeksan kappaletta.

 

Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat

Työpöytäpuolen kuluttajamarkkinoille Intel tarjoaa kolmea eri mallia 8-tuoteperheestä. Z87:n ohella tarjolla on H87 ja H81, joista toisena mainittu on hyvin pitkälle kuten Z87. Pääasiallisena erona H87 tukee PCI Express x16 -liitintä, jota ei voi jakaa, ja ylikellotusmahdollisuuksia on rajoitettu. H81:ssä on karsittu ominaisuuksia entisestään.

Yritysmarkkinoille kohdistetuista piirisarjoista Q87 tarjoaa kattavimmat ominaisuudet ja Q85 sekä B85 ovat siitä karsittuja versioita.

Sisältö

  1. Intel Z87 -emolevyt: ASRock, Asus, Gigabyte & MSI
  2. Intel Z87 -piirisarja & Intelin 8-tuoteperheen piirisarjat
  3. ASRockin emolevyvalikoima & Z87E-ITX
  4. Asuksen emolevyvalikoima, Z87-A, Maximus VI Hero & Sabertooth Z87
  5. Gigabyten emolevyvalikoima & G1.Sniper 5
  6. MSI:n emolevyvalikoima & Z87 MPower
  7. Loppuyhteenveto