Testi | TP-Link Deco X60 -WiFi 6 -järjestelmä – Isonkin kodin kattava WiFi 6 -verkko kätevästi ja hillitysti

18.11.2020 20:00 | Aleksi Pakkala

Iso tai hankalan muotoinen asunto voi olla tekemätön paikka yhdelle WiFi-tukiasemalle. Kattavamman verkon saa aikaan Mesh-ratkaisulla, jollainen on TP-Linkin testiin saapunut AX3000 Deco X60 -järjestelmä. Se osoittautui helpoksi ottaa käyttöön, mutta nopeudet eivät täysin tyydyttäneet.

Muropaketin labraan saapui TP-Linkin Mesh-reititinsetti. Pakkauksessa on kolme tukiasemaa, joten ne tarjoavat hyvän lähtökohdan luoda kattava langaton lähiverkko hieman isompaankin tilaan.  Tukiasemat eivät usein ole mitään varsinaisia sisustuselementtejä, mutta tällä kertaa olemus on hiottu kohtuullisen yksinkertaiseksi.

Kiteytetysti TP-Link AX3000 Deco X60 -järjestelmä onkin suunniteltu luomaan kattava WiFi-verkko todella suureen asuntoon, vieläpä niin että tukiasemat suorastaan hukkuvat sisustukseen.

TP-Link Dexo X60 on yksi ensimmäisistä uusimman WiFi 6 -standardin mukaisista Mesh-reitittimistä, ja tällä hetkellä Deco X60 -setin kilpailijoina ovat lähinnä Asus ZenWifi AX ja Linksys Velop MX5300. Kaikki WiFi 6 -standardia tukevat Mesh-reitittimet ovat edelleen todella kalliita. Testin kolme reititintä sisältävä TP-Link Dexo X60 -setti makaa lähes 500 euroa.

Mesh-verkko on useamman tukiaseman luoma verkko, jossa asemat eivät ole fyysisesti yhteydessä toisiinsa. Mesh-verkossa päätelaite voi siirtyä saumattomasti tukiasemalta toiselle ilman, että yhteys katkeaa välissä. Jos yksi Mesh-verkon linkeistä katkeaa, osaa verkko automaattisesti muodostaa yhteyden toisen linkin avulla. Mesh-verkkoon voi periaatteessa lisätä tukiasemia valtavan määrän, mutta kuluttajille myytävissä pakettiratkaisuissa niitä on yleensä kolme.

Mesh-WiFi-ratkaisut soveltuvat parhaiten suuriin tiloihin, ja TP-Link lupaa kolmen tukiaseman setin tarjoavan WiFi-kattavuuden jopa 650 neliömetrin tilaan. Valitettavasti toimittajan verkkoa ei päästy testaamaan aivan tämän kokoisessa kodissa, vaan reitittimen suorituskykytestit ajettiin noin sadan neliön kokoisessa asunnossa, jossa tukiasemat oli jaettu kahteen kerrokseen. Deco X60 -reitittimien suorituskykyä vertailtiin hetki sitten Muropaketin testissä olleen TP-Link Archer AX6000 -reitittimen kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto