Uusimmat

Yhteenveto

18.11.2020 20:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

Mesh-verkkoja esitellään usein markkinointimateriaaleissa täydelliseksi ratkaisuiksi WiFi-verkkojen kantavuusongelmiin, mutta valtaosassa tilanteista ongelman ratkaisisi paremmin yksi laadukas tukiasema.

Mikäli asustaa asunnossa, jossa yhdellä tukiasemalla ei saada koko asunnon kattavaa verkkoa, on kaksi erillistä tukiasemaa silti usein huomattavasti Mesh-verkkoa parempi vaihtoehto. Useimmat laadukkaat tukiasemat on mahdollista konfiguroida ”access point” -tilaan, jossa reitin toimii joko langattomasti tai langallisesti verkon jatkeena samalla SSID-verkkotunnuksella isäntätukiaseman kanssa.

Toki Mesh-verkot takaavat tasaisemman siirtymän tukiasemien välillä, mutta hitaat yhteydet kantamaa jatkavien tukiasemien kautta ovat mesh-verkkojen ruma kääntöpuoli. Toisaalta on hyvä muistaa, että nämä ”hitaat yhteydet” riittävät useimpiin käyttötapauksiin, kuten videoiden ja elokuvien katseluun loistavasti. Itse pyrkisin kuitenkin varmistumaan että pelikonsolit ja tietokoneet olisivat kytkettyinä isäntätukiasemaan.

Päätelaitteen siirtyminen tukiasemalta toiselle oli testissä myös lähes saumatonta. Välillä päätelaite jäi roikkumaan heikommalla yhteydellä varustettuun tukiasemaan, mutta yhteys ei suoranaisesti katkeillut koskaan.

Aiemmat kokemukseni reitittimien käyttöönotosta mobiilisovelluksella ovat enimmäkseen vähemmän mairittelevia. Tällä kertaa asennusprosessi onnistui kuitenkin lähes ongelmitta. Talon kaikki modeemit täytyi vain käynnistää kerran uudelleen ja Mesh-verkko saatiin luotua.

Mesh-verkon pystyttäminen on toki huomattavasti helpompaa kuin laajemman verkon toteuttaminen usealla tukiasemalla. Verkkoa jatkavat Mesh-tukiasemat eivät tarvitse muita johtoja kuin virtaliitännän, mikä helpottaa huomattavasti tukiasemien asettelua asuntoon.

Mikäli verkkolaitteiden konfigurointi aiheuttaa akuuttia ihottumaa, ja koko kodin peittävää WiFi-verkkoa ei ole mahdollista saavuttaa yhdellä tukiasemalla, kannattaa katseet suunnata Mesh-verkkoihin. Joissakin kohteissa verkon kaapelointi esimerkiksi kerrosten välillä ei yksinkertaisesti ole mahdollista, jolloin Mesh-verkot voivat olla tyylikäs ratkaisu koko kodin kattavan WiFi-verkon toteutuksessa.

Tukiasemien sijoittelussa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, ettei verkko tule olemaan yhtä nopea kaikkien tukiasemien kantoalueella. Vaikka kaltaistani tietotekniikkaintoilijaa haittaa verkon hidastuminen kun päätukiasemaan ei saada suoraa yhteyttä, olivat siirtonopeudet testauksissa edelleen täysin riittäviä esimerkiksi 4K-videotoistoon, joten tavalliselle käyttäjälle tästä tuskin on suurta harmia, kunhan esimerkiksi pelikonsolit ja pöytätietokoneet saavat yhteyden suoraan päätukiasemaan.

TP-Link Deco X60 -järjestelmä ei ole halpa ratkaisu, mutta WiFi 6 -yhtyeksiä tukevia Mesh-ratkaisuja ei ole tarjolla ruuhkaksi asti. Helppo asennus, huomaamaton ulkoasu ja toimivat luotettavasti yhteydet ovat kuitenkin tämän setin selkeät valtit.

Hyvää

  • Asennus onnistui lähes ongelmitta
  • Erinomainen muotoilu

Huonoa

  • Heikot siirtonopeudet verrokkireitittimeen verrattuna
  • Erittäin heikot siirtonopeudet päätelaitteen ollessa kytkettynä verkkoa jatkavaan tukiasemaan

Tekniset tiedot TP-Link Deco X60

  • Hintaluokka: 490 €
  • Enimmäisnopeudet:574 Mb/s (2,4 GHz:n) ja 2402 Mb/s (5,0 GHz)
  • WiFi-standardit: 5 Ghz 802.11 ax/ac/n/a, 2,4 Ghz 802.11 ax/n/g/b
  • Suoritin: Neliydin, enintään 1 GHz
  • Mitat: 110 (halkaisija) × 114 mm
  • Liitännät: 2 kpl 1000 Mb/s RJ-45
  • Muuta: Neljä sisäistä antennia

Muokattu 13.7.2021 klo 13.30: Lisätty suorituskykytestisivun jälkihavainto.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat