Uusimmat

Lämpötila- ja melumittaukset

13.03.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Lämpötila- ja melumittaukset

Testialustassa prosessorina käytettiin Intel Core i7 7700K -mallia asennettuna Asuksen ROG Strix Z270-F Gaming -emolevylle. Muistina toimi 16 gigatavua G.Skill TridentZ -muistia 3600 megahertsin nopeudella, ja näytönohjaimena oli EVGA:n GeForce GTX 1080 Ti SC2 Gaming.

Lämpötila- ja melumittaukset suoritettiin 21 celsiusasteen lämpöisessä toimistotilassa ilta-aikaan, kun ainoa äänilähde kokoonpanon lisäksi oli toimiston ilmastointi. Kaikkien jäähdyttimien kanssa käytettiin Noctuan NT-H1 -lämpötahnaa, ja lämpötilamittaukset suoritettiin tuulettimien pyöriessä 1000 RPM:n nopeudella. Prime95 Small FTT -testi ajettiin myös täysillä tuuletinnopeuksilla, kuvaamaan tornicoolerien jäähdytystehoa, mikäli suurempi meluntuotanto ei ole ongelma.

Testit ajettiin prosessorin 4,2 gigahertsin peruskellotaajuudella Intel Turbo Boost asetuksen ollessa päällä, sekä ylikellotettuna 4,7 gigahertsiin. Intel Turbo Boost nostaa prosessorin joidenkin ydinten kellotaajuutta automaattisesti mikäli olosuhteet sen mahdollistavat. Testien aikana jokaisen tornicoolerin jäähdyttämänä 4,2gigahertsin asetuksilla ytimien kellotaajuus nousi todellisuudessa 4,5 gigahertsiin. Turbo Boost teknologia päätettiin jättää päälle, sillä ominaisuus on kytkettynä päälle vakiona, ja näin valtaosa kuluttajista prosessoriaan käyttää.

Synteettiseksi rasitustestiksi valikoitui armottomaksi todettu Prime95 Small FFT -testi. Se on kehitetty tuottamaan maksimaalinen lämpökuorma, ja se ajaa prosessorin aivan äärirajoilleen. Käytännönläheisempänä pelitestinä on leppoisa ratsastus Novigrad-kaupungin läpi Witcher 3 -pelissä. Peli hyödyntää hyvin prosessorin kaikkia säikeitä, ja Novigradin alueella prosessorin rasitus on jatkuvasti yli 80 prosenttia.

Prime95:n Small FFT -testi on ankara, mutta Cooler Masterin molemmat jäähdytinratkaisut pitivät prosessorin 4,2 gigahertsin nopeudella alle sadan celsiusasteen lämpötiloissa. Tällöin prosessori pystyy toimimaan vielä täydellä nopeudella, mutta mikäli lämpötila nousee 100°C lämpötilaan, laskee prosessori nopeuttaan.

Näin tapahtui molempien Cooler Masterin tornicoolerien kanssa, kun prosessorin kellotaajuus nostettiin 4,7 gigahertsiin ja jännite 1,363 volttiin. MasterAir MA610P:n kanssa prosessorin kellotaajuus laski alimmillaan 4,5 gigahertsiin lämpötilan istuessa 100°C tuntumassa, kun taas Hyper H412R:n jäähdyttämänä prosessorin kellotaajuus laski 4,4 gigahertsiin.

Prime95 Small FFT -testi ajettiin myös käyttäen tuulettimien maksiminopeuksia.

Cooler Masterin jäähdyttimet eivät kykene pitämään edes täysillä tuuletinnopeuksilla i7 7700K – prosessoria tarpeeksi viileänä, kun prosessori on ylikellotettu 4,7 gigahertsin taajuudelle. Järeämmän MasterAir MA610P:n alla prosessori vähensi nopeuttaan huomattavasti vähemmän, eikä nopeus tippunut kuin sata megahertsiä prosessorin kaikkien ytimien kellotaajuuden asettuessa 4,6 gigahertsiin. Cooler Master H412R ei luonnollisesti päässyt yhtä hyviin lukemiin, kun prosessorin kellotaajuus laski 4,5 gigahertsiin.

Peruskellotaajuudella toimiessaan prosessorin lämpötilan laskivat huomattavasti.

Testikattauksen pelitesti tuo paremmin esiin erot jäähdyttimien välillä.

Jopa kompakti Hyper H412R pitää 4,7 gigahertsiin ylikellotetun Core i7-7700K -prosessorin turvallisessa 85 celsiusasteen lämpötilassa, pysyen samaan aikaan todella hiljaisena. Näyttävä MasterAir MA610P -jäähdytti prosessoria 5,8 prosenttia tehokkaammin prosessorin toimiessa 4,2 gigahertsin kellotaajuudella, ja 6,25 prosenttia tehokkaammin ylikellotettaessa prosessori 4,7 gigahertsiin.

Erot H412R:n ja MA610P:n välillä jäivät melko pieniksi, vaikka MA610P:n jäähdytinrivasto on huomattavasti suurempi ja tätä jäähdytetään kahdella 120mm kokoluokan tuulettimella.

Melumittauksissa Cooler Master Hyper H412R oli selkeästi testin hiljaisin cooleri. H412R:N pienempi 92mm tuuletin tuottaa korkeillakin kierrosnopeuksilla huomattavasti vähemmän melua kuin MA610P:n 120-millimetriset tuulettimet tai Noctua NH-D15:n 140 millimetrin tuulettimet.

Hyper H412R ei tuota ylimääräisiä häiritseviä ääniä. Tuulettimen tuottama ääni on täydellä nopeudella huomattavissa, muttei ylitsepääsemättömän häiritsevää. Cooler Master MA610P oli testin äänekkäin kaikilla tuuletinnopeuksilla ja piti huomattavasti häiritsevämpää suhisevaa ääntä kuin Cooler Masterin kompaktimpi malli.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Lämpötila- ja melumittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat