Uusimmat

Tuotteiden esittely

13.03.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Tuotteiden esittely

Cooler Master Hyper H412R on huokea lisäys Hyper-mallistoon, ja keventää kukkaroa halvimmillaan vain 30 euroa. Cooler Masterin myyntivaltit Hyper H412R:lle ovat hinnan lisäksi ovat kompakti koko ja siihen suhteutettuna hyvä jäähdytysteho.

Saatavilla on myös Hyper H411R -malli, jonka mukana toimitetaan valkoisilla ledeillä höystetty tuuletin. Muilta osin malliversio on identtinen Hyper H412R:n kanssa.

Hyper H412R on siis ulkomitoiltaan kompakti tornicooleri, eikä jäähdyttimen painokaan päätä huimaa. Tornicooleri on tuulettimen kanssa 136,5 millimetriä korkea, 102 millimetriä leveä ja 84,5 millimetriä syvä, ja jäähdyttimellä on painoa ilman tuuletinta vain 358 grammaa. Vertailun vuoksi mainittakoon Intelin prosessorien mukana toimitettavan jäähdyttimen painavan 160 grammaa, ja massiivisen Noctua NH-D15 painavan 980 grammaa. Jäähdyttimen mukana toimitetaan 92 millimetrin kokoluokan PWM-ohjattu tuuletin, jonka minimi- ja maksiminopeudet ovat 600 ja 2000 RPM.

Lämpökuorma kulkeutuu prosessorilta jäähdytinrivastolle neljän kuuden millimetin paksuisen kupariputken kautta, jotka ovat suorassa kontaktissa prosessorin lämmönlevittäjän kanssa. Tornicoolerin kontaktipinnan päällyspuolelle on muodostettu ylimääräinen harva jäähdytinrivasto, joka ainakin teoriassa auttaa prosessorin lämpötilan hillitsemisessä.

Jäähdyttimen kontaktipinta koostuu neljästä kupariputkesta sekä alumiiniblokista. Mitä sileämmäksi kontaktipinta on hiottu, sitä tehokkaammin prosessorin tuottama lämpö saadaan siirrettyä prosessorilta jäähdyttimelle ja pois järjestelmästä.

Laadukkaampien jäähdyttimien kontaktilevyt on hiottu jopa peilikirkkaiksi, mistä Hyper H412R:n pinta jää todella kauaksi. Pinta on todella rosoinen ja karkeasti hiottu. Lisäksi kuparin ja alumiinin yhtymäkohtiin jää näkyviä railoja. Paremmin hiottu kontaktipinta parantaisi suorituskykyä, mutta alhaisen hintaluokan tuotteessa hätiköity karkea hionta on ymmärrettävä ratkaisu.

Hyper H412R:n mukana toimitetaan kaikki välttämätön jäähdyttimen asentamiseksi, muttei mitään ylimääräistä. Ohjekirja on selkeälukuinen ja helppo seurata, ja paketista löytyy kiinnitystarvikkeet Intelin LGA 2066 / 2011-3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 775 -kannoille ja AMD:n AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 -kannoille. Osiin on selkeästi merkitty kuuluvatko ne AMD:n vai Intelin kiinnitysratkaisuun, ja ohjeita seuraamalla tornicoolerin asennus onkin yksinkertainen toimenpide.

Hyper H412R näyttää suorastaan pikkuruiselta Fractal Design Define R5 -koteloon kasatussa ATX-kokoluokan kokoonpanossa. Silti jäähdytysratkaisun normaalissa asennossa tuuletin tulee todella lähelle lähintä muistipaikkaa, ja saattaa aiheuttaa ongelmia suurikokoisten muistikampojen kanssa.

MasterAir MA610P kuuluu Cooler Masterin ylväimpään Master-kategoriaan. Tornicoolerin hinta Suomen markkinoilla on noin 80 euroa, jolloin jäähdytin kilpailee samassa hintaluokassa Noctuan NH-D15 kanssa. Cooler Master mainostaa jäähdyttimen tärkeimpinä ominaisuuksina jäähdytystehoa, tyylikkyyttä ja muokattavuutta.

MA610P oli hetkellisesti MasterAir-sarjan järein jäähdytin, mutta alkuvuodesta 2018 CES-messuilla julkaistiin MA620P-malli, joka on vielä hieman kookkaampi jäähdytysratkaisu.

MA610P-tornicooleri on varustettu kahdella 120 millimetrisellä, RGB-valaistulla tuulettimella, ja kyseessä on melko kookas jäähdytinratkaisu. MA610P on tuulettimien kanssa 166,5 millimetriä korkea, 130,9 millimetriä leveä ja 112,8 millimetriä syvä. Jäähdytinratkaisulla on painoa 616 grammaa ilman tuulettimia ja muovista peitettä. Tuulettimet ovat PWM-ohjattuja, ja niiden minimi-ja maksiminopeudet ovat 600 ja 1800 RPM.

Myös MA610P:n kontaktipinnan päällyspuolelle on muodostettu pieni ja harva jäähdytinrivasto. Tarkoituksena on todennäköisesti ollut käyttää hyväksi kaikki ylimääräinen tila.

Tornicoolerin kontaktipinta muodostuu kuudesta hiotusta, kuuden millimetrin paksuisesta kupariputkesta, joiden kautta lämpökuorma siirtyy jäähdytinrivastolle. Kontaktipinta oli jätetty todella karkeaksi, mikä yllätti tämän hintaluokan tuotteessa. Hiottujen kupariputkien väliin jää suuria rakoja, eikä peilikirkkaasta pinnasta ole tietoakaan.

Cooler Master MasterAir MA610P:n myyntipakkauksen sisältö on hyvin pitkälti yhtäläinen Hyper H412R:n myyntipakkauksen kanssa. Poikkeuksena MA610P:n mukana toimitetaan myös neljäpinninen Y-kaapeli. Sen avulla molemmat tuulettimet voi kiinnittää emolevylle, jolla on vain yksi nelipinninen prosessorituulettimen paikka. Mukana on myös Molex-liitin, jolla RGB-ledivaloille saadaan virtaa, sekä pieni ohjauspaneeli, jolla ledien valoa voi säätää mikäli kokoonpanon emolevyltä ei löydy RGB-liitintä.

Tornicoolerin mukana toimitetaan kiinnitystarvikkeet Intelin LGA 2066 / 2011-3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 775 -kannoille ja AMD:n AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 -kannoille. Kiinnitysosat ovat täysin identtisiä Hyper H412R mukana toimitettavien kiinnikkeiden kanssa.

MasterAir MA610P on todella näyttävä ja suurikokoinen tornicooleri. Etummainen tuuletin tulee ensimmäisen muistipaikan päälle, ja esimerkiksi Noctuan NH-D15 mallista poiketen tuuletinta ei saa nostettua ylöspäin järkevästi. Tästä johtuen muistikampoja jouduttiin siirtämään, ja mikäli kokoonpanossa olisi ollut neljä muistikampaa, ei tornicooleri olisi mahtunut kokoonpanoon lainkaan etutuuletin paikoillaan.

Tuulettimien kiinnitysmekanismi mahdollistaa tuulettimen nostamisen, mutta tuulettimen nostaminen pilaa tuulettimen yhtenäisen ulkonäön, ja tuuletinta voi nostaa vain muutaman sentin, eikä tuulettimen nostaminen kokoonpanossamme olisi ratkaissut ongelmaa.

Tornicoolerin RGB LED-valojen ohjaukseen ei ole omaa ohjelmaansa, vaan niitä ohjataan emolevyn liitännän kautta emolevyvalmistajan toimittamalla ohjelmalla, kuten Asuksen Aura-ohjelmistolla. Tornicoolerin eri valot eivät ole erikseen ohjattavissa, vaan ovat aina samanvärisiä. Valoja voi ohjata myös coolerin mukana toimitettavan pienen käyttöpaneelin avulla.

Lukuun ottamatta yhteensopivuusongelmia muistien kanssa, oli jäähdyttimen asennus suoraviivaista ja melko ongelmatonta. Jäähdytinjärjestelmä käyttää identtistä kiinnitysjärjestelmää kompaktimman H412R-jäähdyttimen kanssa, ja jäähdytintornin kiinnittäminen on hyvin helppoa.

Tuulettimien kiinnittäminen aiheutti pieniä ongelmia, sillä tuulettimien RGB-ledejä ohjaavien liittimien johdot olivat todella lyhyitä. Pienemmässä kotelossa työskennellessä liittimien kiinnittäminen olisi saattanut olla todella haastavaa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteiden esittely
  3. Lämpötila- ja melumittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat