UUSIMMAT

Testissä MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio – Hyvin jäähdytetty huippukortti jää odottamaan säteenseurannan hyödyntämistä

02.10.2018 20:00 | Aleksi Pakkala | 3

Kauan odotettu Nvidian näytönohjainten 2000-sarja on saapumassa kuluttajien saataville aivan näinä päivinä. Uusi näytönohjainsukupolvi on jälleen kallis, joten on syytä selvittää, saako hinnalle heti vastinetta. Otimme testiin Muropaketin testilabraan saapuneen MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trion.

Nvidian aikaisemman Pascal-arkkitehtuuriin perustuvan GeForce 1000 -sarjan näytönohjainten esittelystä ehti kulua jo hyvä tovi. Edellinen lippulaivasarja tuotiin markkinoille GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen muodossa jo toukokuussa vuonna 2016. Nvidian 1000-sarjan tehokkain kuluttajille suunnattu malli nähtiin kuitenkin vasta maaliskuussa 2017, kun GeFroce GTX 1080 Ti -näytönohjaimet saapuivat kauppojen hyllyille.

Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, Nvidia tuo tarjolle uuden sukupolven Turing-arkkitehtuuriin perustuvat 2000-sarjan näytönohjaimet. Kauppoihin ensimmäisenä saapuvat GeForce RTX 2080- ja GeForce RTX 2080 Ti -mallit, ja hieman myöhemmin vielä GeForce RTX 2070 -malli.

Uusien näytönohjainten hinnoittelu on herättänyt laajalti keskustelua. Hinnoissa näkyy selkeästi kilpailun puute näytönohjainmarkkinoilla. Uutuustuotteiden esittelytilaisuudessa kerrottiin GeForce RTX 2080 -mallien hintojen alkavan 699 dollarista ja GeForce RTX 2080 Ti -mallien 999 dollarista. Tällä hetkellä Nvidialta saatavilla on ainoastaan tehdasylikellotettuja ”Founders edition” -malleja, jotka ovat 100 dollaria perusmalleja kalliimpia. Vertailun vuoksi aiemman generaation GeForce GTX 1080- ja GeForce GTX 1080 Ti -mallien lähtöhinnat olivat 549 ja 699 dollaria.

Suomessa halvin GeForce RTX 2080 -näytönohjainmalli maksaa 879 euroa. Halvin GeForce RTX 2080 Ti -malli köyhdyttää hankkijaansa puolestaan vaatimattomat 1299 euroa. Muropaketin testiin saapunut MSI GeFroce RTX 2080 Gaming X Trio -näytönohjain on hinnaltaan 939 euroa. Tällä hinnalla näytönohjain asettuu GeForce RTX 2080 -mallien keskimaastoon.

Aikaisempien GeForce-näytönohjaimien GTX-etuliite on korvattu RTX-etuliitteellä. Se on viittaus uuden malliston suurimpaan uudistukseen eli reaaliaikaiseen säteenjäljitykseen. Säteenjäljitys, tai tuttavallisemmin ”ray-tracing”, ei kuitenkaan ole varsinaisesti uutta teknologiaa. Säteenjäljitystä on käytetty vuosia animaatioelokuvien ja elokuvaefektien renderöinnissä, mutta koskaan aiemmin säteenjäljitys ei ole ollut mahdollista reaaliaikaisesti kuluttajille suunnatulla laitteistolla.

Muropaketin testissä tutustutaan uuden Turing-arkkitehtuurin tuomiin uusiin ominaisuuksiin ja RTX 2080 Gaming X Trio -näytönohjaimeen, sekä vertaillaan näytönohjaimen suorituskykyä suunnilleen saman hintaisen GTX 1080 Ti -näytönohjaimen kanssa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Tuotteen esittely
  3. Turing-arkkitehtuuri ja TU-104 -grafiikkaydin
  4. Suorituskykymittaukset
  5. Yhteenveto
Keskustelu

Tensor-ytimet ovat koneoppimiseen erikoistuneita ytimiä, joiden avulla syväoppimiseen perustuvaa tekoälyä voidaan hyödyntää grafiikan renderöinnissä

Olenko ainoa joka haluaisi nähdä koneoppimiseen valjastetut piirit jossakin muussa käytössä peleissä kuin grafiikan renderöinnissä, kuten esimerkiksi oppimassa pelata riittävän haastavasti, mutta sen verran huonosti ettei aina häviä tietyssä pelisä, kun ei ole korealaisen refleksejä ja kiinalaisen sorminäppäryyttä?

Kun kirjoitushetkellä halvin GeForce RTX 2080 -näytönohjain maksaa 879 euroa, ja halvin GeForce GTX 1080 Ti noin 740 euroa, on vaikeaa kehottaa maksamaan liki 150 euroa enemmän keskimäärin muutaman prosentin paremmasta suorituskyvystä ja lupauksista säteenseurantagrafiikasta.

Gigantissa MSI GeForce RTX 2080 Duke OC näytönohjain 8G maksaa 829 euroa (maksoi myös eilen), mutta sitä tosin ei ole vielä saatavilla pitkään aikaan. Tosin eipä kyllä ole yhtäkään muutakaan referenssistä poikkeavaa mallia alle yhdeksän sadan (jos on, niin saa vinkata).

Näissä artikkeleissa ei olisi pahitteeksi mainita hintatietojen lähde, jotta halukkaat saisivat tarpeelliset tiedot tehdä vertailua…

kattelin toissapäivänä 2080ti:n streamia: neljä tuntia kesti ultralla ja takaisin 1080ti:hin vitutuksesta toivuttuaan. -meni kortti kiinni, -Ohjelmisto?

Muropaketin uusimmat