Uusimmat

Testi AMD Ryzen 7 7700X -suoritin – Kustannustehokas ja moderni prosessorivaihtoehto

01.12.2022 20:00 Aleksi Pakkala

AMD:n 7000-sarjat prosessorit ovat merkittävä uudistus AMD:n prosessorivalikoimaan. Otimme testiin uutuusmallistosta Ryzen 7 7700X -suoritinmallin, ja olimme tyytyväisiä näkemäämme.

AMD:n uusien Ryzen 7000 -sarjan prosessorien käyttöön on otettu uusi  Zen 4 -arkkitehtuuri. Sen myötä valmistusprosessikin on vaihtunut seitsemän nanometrin prosessista uuteen TSMC:n viiden nonometrin valmistusprosessiin. Uusi arkkitehtuuri tekee prosessoreista energiatehokkaampia, mikä mahdollistaa korkeammat kellotaajuudet sähkönkulutuksen pysyessä samana.

Uudet prosessorit käyttävät myös täysin uutta AM5-suoritinkantaa. Tämä luonnollisesti tarkoittaa syvempää lovea päivittäjän kukkaroon pakollisen emolevypäivityksen muodossa, mutta samalla uusi kanta mahdollistaa merkittävästi AM4-kantaa suuremman virransyötön prosessorille. Pientä lohtua tuo se, ettei ihan kaikkea kokoonpanosta tarvitse laittaa uusiksi, sillä AM5-kanta tukee lähes kaikkia AM4-kannalle sopivia jäähdytysratkaisuja.

Artikkelin kirjoittamisen aikana AMD leikkasi tuntuvasti 7000-sarjan prosessoreiden hintoja kautta linjan. Lähes kaikkien prosessorien hinnat putosivat noin 100 euroa, lippulaivamalli Ryzen 9 7950X:n jopa 200 euroa.

Tällä hetkellä AMD:n Ryzen 7000-sarjaan on julkaistu neljä mallia. 6-ytiminen Ryzen 7600X noin 320 euron katuhintaan, tämänkertaisessa Muropaketin testissä oleva 8-ytiminen Ryzen 7700X puolestaan noin 430 euron hintaan, 12-ytiminen Ryzen 7900X jo 580 euron hintaan ja lippulaivamallina vielä 16-ytiminen Ryzen 7950X 710 euron hintaan.

Intelin uuteen 13. sukupolven Core-prosessoreihin verrattuna AMD:n mallisto on uusien alennuksien myötä todella aggressiivisesti hinnoiteltu. Kyseessä ei vaikuta olevan edes tilapäisalennukset, vaan pysyvät uudet hinnat.

Tässä Muropaketin artikkelissa tutustutaan tarkemmin Ryzen 7000-sarjan arkkitehtuuriin ja ominaisuuksiin, ja vertaillaan Ryzen 7 7700X -prosessorin suorituskykyä Intelin modernin tarjonnan kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat