Uusimmat

Enigma: Rising Tide Gold Edition (pc)

31.12.2004 00:00 Miikka Lehtonen

Kuten Gold-painoksilta sopii odottaakin, Enigma: Rising Tide Gold laajentaa alkuperäistä peliä pienten päivitysten sekä uuden sisällön muodossa. Valittavissa on kalustoa niin amerikkalaisten, saksalaisten kuin japanilaistenkin laivastoista. Kuten osanottajista voi päätellä, matsia otetaan Atlantin lisäksi myös Tyynen valtameren aalloissa. Aidon toisen maailmansodan sijaan Enigma: Rising Tide sijoittuu hyvin samankaltaiseen, mutta vaihtoehtoiseen historiaan. Tämä näkyy lähinnä muutamina teknisinä ratkaisuina ja omaperäisenä taustatarinana, jossa Saksa voitti ensimmäisen maailmansodan ja ajoi britit liittoon japanilaisten kanssa. Kolmantena osapuolena mukana riehuvat jenkit eivät ole kummankaan puolella, joten sotaa käydään kolmen tahon kesken.

Pelattavan puutteesta Enigma: Rising Tideä ei voi syyttää. 35 harjoitustehtävän lisäksi pelissä on kuusi kampanjaa, jotka kestävät yhteensä yli 90 tehtävän verran. Kalusto ei ole rajoittunut pelkkiin sukellusveneisiin, vaan pelaaja komentaa myös pieniä partioveneitä ja suurempia laivoja. Jokainen alustyyppi vaatii paitsi erilaisen mentaliteetin, myös uudenlaisen komentosysteemin ja pelitavan opettelun.

Tiukkaa toimintaa

Uutta Aces of the Deepiä odottelevat pettyvät pahemman kerran, sillä Engima: Rising Tiden toteutus on melko erikoinen. Partiotoimintaa ei harrasteta, vaan jokainen pelin tehtävä alkaa suoraan toiminnasta. Tehtävän alussa tiedustelijat ovat juuri saaneet kontaktin vihollisaluksiin ja taistelu alkaa. Pelin luonteestaan huolimatta tehtävät eivät pääsääntöisesti ole kovin lyhyitä, vaan kestävät pahimmillaan useita tunteja. Varsinkin sukellusveneillä pieleen mennyt hyökkäysyritys johtaa pitkiin ja tiukkatunnelmaisiin taukoihin, jolloin pelaaja yrittää epätoivoisesti paeta hyvällä tekoälyllä varustettuja ja aggressiivisia suoja-aluksia.

Merikapteenin elämä on, kuten odottaa sopii, toiminnallisesti köyhää. Pienempiä partioveneitä voi ohjata itse ruorin ääressä, mutta muulloin käyttöliittymänä toimii tutka- tai karttaruutu. Käyttöliittymä on syytä opetella nopeasti ja kunnolla, sillä taistelun aikana ei haparointiin ole varaa. Tekoäly on paitsi fiksu, myös jopa hieman turhan päällekäyvä. Pelaajan aluksesta ei tarvitse näkyä juuri periskoopin vilahdusta enempää, kun on jo lentokonetta ja hävittäjää kimpussa. Syvyyspommien lomaan mahtuminen tekee pahimmillaan tinkaa.

Graafisesti Enigma: Rising Tide on yllättävän positiivinen pakkaus. Uutta näytönohjainta sillä ei kelpaa esitellä, mutta hävetäkään ei tarvitse. Meri aaltoilee realistisesti ja aluksissa riittää yksityiskohtia. Myös efektit ovat näyttäviä ja mukaan on ujutettu paineaaltojen voimasta heiluvien periskooppien tapaista, myös pelaamiseen vaikuttavaa silmäkarkkia.

Äänipuolella peli tarjoilee mukavien äänten lisäksi hieman erikoisempana ratkaisuna ääniohjauksen. Hiirellä hosumisen sijaan pelaaja voi karjua käskyjä miehistölleen mikrofonin avulla, joskaan ainakaan testien aikana en saanut systeemiä toimimaan riittävän luotettavasti. Taustameteli aiheutti helposti sen, että käskyt jäivät toteuttamatta, mutta mikrofonilla pelaamisessa on silti oma tunnelmansa.

Jos Enigma: Rising Tide jotain olisi kaivannut, niin modernimpaa kampanjamoottoria. Valmiiksi purkitetut ja lineaariset tehtävät jaksaa tahkota läpi pariin kertaan, mutta sen jälkeen jää kaipaamaan dynaamista kampanjaa, jossa omat tekemiset ja tekemättä jättämiset vaikuttaisivat edes tuleviin tehtäviin. Jopa satunnaisgeneraattori olisi tarjonnut mukavasti enemmän pelattavaa. Jo pelkästään tehtävien avaaminen kunnon pitkiksi partiomatkoiksi olisi tuonut touhuun paljon enemmän hohtoa. Pelistä on toisaalta suunniteltu massiivista moninpeliä, joten kenties tällaiset toiveet saadaan vielä täytettyä. Toisaalta näitä puheita pelaajat ovat kuunnelleet jo yli kaksi vuotta, joten pelkän massiivimoninpelin toivossa ei peliin kannata rahojaan sijoittaa.

Enigma: Rising Tide on vikoineenkin ostamisen arvoinen peli. Merisotaa, laadukkaasta sellaisesta puhumattakaan, ei pc:lle ole viime vuosina julkaistu, joten kysyntää löytyy. Lisäksi Enigman pelaaminen on yksinkertaisesti hauskaa. Vahva paikallaolon tunne ja kunnollinen immersio saavat aikaan sen, että pelin parissa aika rientää eikä tylsiä hetkiä juuri synny.

Tekijä: Tesseraction Games
Julkaisija: Dreamcatcher Interactive
Testattu: pc (Athlon64 3000+, 1Gt DDR 400, Radeon 9800 Pro)
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: Pentium III 800 MHz, 256 Mt, Windows 98/ME/2000/XP, 32 Mt DirectX-yhteensopiva näytönohjain, 130 Mt kovalevytilaa
Pelin kotisivu: www.naval-combat.com