Arvostelu Resident Evil: Welcome to Raccoon City on yksi kaikkien aikojen huonoimmista videopelileffoista

11.05.2022 18:30 Joonas Pikkarainen

Resident Evil Welcome to Raccoon City

Resident Evil: Welcome to Raccoon City on nyt katsottavissa Suomessa digitaalisena myyntiversiona, ja 16. toukokuuta se saapuu myös vuokralle. Rahojaan tähän räpellykseen ei kuitenkaan kannata tuhlata.


Resident EvilEnsi-ilta: 2.5.2022
Ohjaus: Johannes Roberts
Käsikirjoitus: Johannes Roberts
Pääosissa: Kaya Scodelario, Robbie Amell, Hannah John-Kamen, Tom Hopper, Avan Jogia & Neal McDonough
Pituus: 107 min
Ikäraja: K16


Pelijulkaisija Capcomin menestynein pelisarja Resident Evil on viihdyttänyt myös valkokankaalla vuodesta 2002 alkaen, joskin ”viihdyttää” ei tässä tapauksessa ole välttämättä oikea sanavalinta. Kriitikoiden parjaamat kuusi elokuvaa on haukuttu lähes järjestään lyttyyn, mutta tästä huolimatta tuotannot ovat tykittäneet kassaan yli 1,2 miljardin tuotot.

Ei siis ihme, että taas mennään.

Resident Evil: Welcome to Raccoon City jättää tosin Paul W. S. Andersonin ja Milla Jovovichin taakseen käynnistääkseen leffauniversumin uusiksi. Samalla skipattiin myös Suomen osalta koko teatterikierros, mikä kertoo jo riittävästi suoraan vuokraamoihin saapuneesta tuotoksesta.

Resident Evil

Uusioversiosta vastaa haihitti 47 Meters Downista tuttu Johannes Roberts, joka on kosiskellut pelaajia lupaamalla Welcome to Raccoon Cityn palaavan pelisarjan juurille. Toisin sanoen toiminnan sijaan luotetaan kauhuun ja juoni on sidottu entistä likemmäksi pelisarjan kahta kehuttua ensimmäistä osaa. Nämä kaksi väitettä pitävät kyllä paikkansa, mutta ne eivät tee elokuvasta sen parempaa – itse asiassa jopa täysin päinvastoin.

Elokuva seuraa Raccoon Cityyn palaavaa Claire Redfieldiä (Kaya Scodelario), joka saapuu kotikaupunkiinsa varoittaaseen veljeään Chrisia (Robbie Amell) siellä tehtävistä salaisista kokeista. Samaiset kokeet pääsevät tietenkin samana iltana valloilleen, jolloin Claire, Chris ja muut peleistä tutut kumppanit joutuvat taistelemaan eloonjäämisestään selviytyäkseen helvetiksi muuttuneesta kaupungista hengissä.

Juonellisesti Resident Evil: Welcome to Raccoon City yhdistää tosiaan kaksi ensimmäistä peliä yhdeksi, mikä tarkoittaa kirjaimellisesti kummankin pelin juonen sullomista elokuvaan. Toisin sanoen toinen puolisko leffasta seuraa Clairea ja Leon S. Kennedya (Avan Jogia) näiden jäädessä jumiin poliisilaitokselle, ja toisessa Chris, Jill Valentine (Hannah John-Kamen) ja Albert Wesker (Tom Hopper) tutkivat kaupungin laitamilla olevaa kartanoa.

Ja aivan kuin tässä ei olisi ollut jo riittävästi täytettä alle parituntiselle rainalle, on elokuva ängetty täpötäyteen fanipalvelua pelisarjan klassisista kommenteista, hirviöistä ja kohtauksista.

Resident Evil

Lopputulos on aivan järkyttävä sillisalaatti, jossa liikutaan paikasta toiseen ilman minkäänlaista hahmonkehitystä tai draamallista jännitettä. Siinä mielessä tekijät pysyvät siis täysin uskollisena peleille, joissa valtaosa ajasta juostaan niin ikään samoja käytäviä edestakaisin etsiessä ratkaisua eteenpäin. Valitettavasti passivisena formaattina moisen touhun seuraaminen ei ole lähellekään yhtä mielekästä.

Jatkuva poukkoilu näkyy myös tunnelmassa.

Roberts on halunnut ängätä elokuvaan mahdollisimman paljon yllätyksiä faneille, mutta ei ole sen kummemmin miettinyt, sopivatko ne millään tapaa itse kerrontaan. Tunnelman kypsytyksen sijaan tapahtumat laukeavatkin lähes välittömästi tai viedään niin surkuhupaisiksi, ettei touhulle voi kuin pudistella päätä. Siten elokuvasta jää uupumaan niin kauhu kuin toimintakin.

Eikä elokuvalla ole paljoa sen parempaa annettavaa millään muullakaan osa-alueella.

Maskeeraus, digitehosteet ja jopa kameratyöskentely tuntuvan monin paikoin ala-arvoiselta räpistelyltä, jonka suunnitteluun ei ole tuhrattu montaakaan minuuttia aikaa. Rappusia kävelevä hahmo blokataan kokonaan kameran eteen jäävällä kattokristallilla, kun taas toisinaan zombinäyttelijöiden maskeeraukset heiluvat näiden naamassa täysin ilmiselvästi. Virheitä voisi listata enemmänkin, mutta se alkaisi tuntua vain ilkeältä.

Resident Evil

Resident Evil: Welcome to Raccoon City on suunnattu täysin pelisarjan faneille, mutta se ei valitettavasti tee elokuvasta yhtään sen parempaa. Jos sanakirjaan tarvitaan uusi päivitetty määritelmä huonoille pelielokuville, tässä on uusin ehdokas.

RESIDENT EVIL: WELCOME TO RACCOON CITY

1/5

”Pelkkä uskollisuus lähdemateriaalille ja fanipalvelu eivät takaa hyvää tai edes katsottavaa elokuvaa, kuten Resident Evil: Welcome to Raccoon City todistaa.”