Arvostelu: Pokémon Masters ei ole kovin hauska peli ja mikromaksut pilaavat keräilyn – Mutta lapsille kokonaisuus voi toimia

04.09.2019 20:00 | Muropaketin toimitus

Pokémon Masters on Nintendon uusin mobiilipeli. Pasion saarelle sijoittuva seikkailu tarjoaa kolme vastaan kolme -joukkueina pelattavia otteluita joissa jokaisella kouluttajalla on yksi pokémon. Ikävä kyllä pelaaminen on varsin tylsää, eikä yhtä lailla tärkeässä osassa oleva keräilykään jaksa kiehtoa mikromaksujen vuoksi. 


Julkaisupäivä: 27.8.2019
Studio: DeNa
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Android (testattu Samsung Galaxy S10), iOS
Pelaajia: 1
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


Pokémon Mastersissa pelaaja ottaa nuoren kouluttajan roolin, jolle saa itse määrittää haluamansa nimen ja ulkonäön. Pasion saarella nuori kouluttaja Pikachuineen pääsee tapaamaan aiemmista Pokémon-peleistä ja animesta tuttuja naamoja, joihin kuuluva muun muassa Misty, Brock, Cynthia ja Flannery.

Pokémon Mastersissa on muutaman tunnin kestävä päätarina pelaajan läpäistäväksi. Suurempana tavoitteena on kuitenkin hankkia omaan joukkueeseen kaikki pelistä löytyvät kuuluisat kouluttajat eli ”sync pairit” ja kehittää näiden tasoa mahdollisimman korkealle.

Nintendon mobiilipelissä kamppailua on yksinkertaistettu huomattavasti konsolipeleihin nähden. Kentällä on yhtä aikaa kaksi kolmesta pokémonista muodostuvaa joukkuetta. Vuoropohjaisuuden sijasta pokémonit voivat hyökätä milloin vain, mutta jokainen liike kuluttaa ruudun alareunassa näkyvästä mittarista palkkeja. Mikäli palkissa ei riitä energiaa hyökkäämiseen, täytyy pelaajan odottaa sen latautumista.

Yksinpelissä pelaaja ohjaa kaikkia kolmea pokémonia yhtä aikaa ja määrää, mitä liikkeitä ne käyttävät mihinkin kohteeseen. Taistelut ovat varsinkin tarinan alkupuolella erittäin helppoja ja käytännössä ruutua voi klikkailla lähes sokkona ilman sen suurempaa keskittymistä. Pelin voi vieläpä halutessaan laittaa automaattitilaan, jossa pelaaja vain katsoo vierestä kun pokémonit taistelevat keskenään. Kamppailuja voi onneksi pikakelata tuplanopeudella.

Ottelut alkavat toistaa itseään erittäin nopeasti. Pelaaja voi kyllä vaihtaa tiiminsä kouluttajia ja pokémoneja, mutta käytännössä käytössä usein samat liikkeet eikä pelaaminen vaadi helpon vaikeustason vuoksi juurikaan strategista ajattelua. Jokaisella vastustajalla on vain yksi heikkous, toisin kuin Pokémon-sarjan pääpeleissä, mikä yksinkertaistaa otteluita entisestään.

Silloin tällöin pelaaja pääsee käyttämään hyvin tehokasta Sync Move -hyökkäystä, jossa on hieno animaatio ja joka tekee paljon vahinkoa vihollisiin. Muutenkin Pokémon Masters näyttää graafisesti hienolta, mikäli ruutua nyt jaksaa edes katsoa, pelin käytännössä pelatessa itse itseään.

Otteluiden välillä Pokémon Mastersissa kulkee päätarina, mutta sen käsikirjoitus ei huimaa päätä. Hyvänä puolena se tarjoaa Pokémon-pelien ja animen suurimmille ystäville mahdollisuuden tutustua myös harvinaisempiin hahmoihin paremmin, mutta suurin osa pelaajista todennäköisesti tyytyy skippaamaan dialogin.

Tarinan voi läpäistä helposti jo pelkillä ilmaiseksi jaettavilla kouluttajilla ja pokémoneilla. Mikäli omaa kokoelmaa haluaa kuitenkin laajentaa entisestään, täytyy luottokortti kaivaa esiin tai varautua ikävystyttävään grindaukseen.

Pelin läpäisemisestä palkitaan noin 4000 gemillä, joilla voi ostaa muutamia lisäkouluttajia. Sen jälkeen progressio kuitenkin hyytyy pahasti. Oikealla rahalla ostetut gemit ovat myös pelissä tienattuja arvokkaampia. Mikromaksut vievätkin ilon kouluttajien keräilystä.

Keräilyn lisäksi pelaajat voivat suorittaa päätarinan päälle myös vaikeustasoltaan vaikeampia co-op-tehtäviä muiden ihmispelaajien kanssa.

Kokonaisuudessaan Pokémon Masters on pettymys. Taistelu on liian helppoa ja itseään toistavaa, keräily on pilattu ahneilla mikromaksuilla ja tarinan juoni on köykäinen. Pienempiin lapsiin hienoilla grafiikoilla tehty Pokémon Masters voi kuitenkin vedota, sillä tällöin helppo vaikeustaso ja helposti ymmärrettävä tarina voivat muuttua positiivisiksi ominaisuuksiksi.

Pokémon Mastersin voi käydä lataamassa ilmaiseksi App Storesta ja Play Storesta.

POKÉMON MASTERS

”Pokémon Masters on pelillisesti liian helppo ja mikromaksut tekevät keräilystä tuskaa.”