UUSIMMAT

Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset

31.12.2008 23:49 | Juha Kokkonen

 

Käyttöliittymä

Samsung Omnia kuuluu vertailun Windows Mobile 6.1 Professional -kolmikkoon, eli pellin alla sykkii Microsoftin monipuolinen käyttöjärjestelmä. Vertailun ainoana laitteena Omnia oli varustettu täysin suomenkielisellä ohjelmistolla. HTC:n tapaan myös Samsung on päättänyt muokata Windowsin vastaamaan paremmin omia tavoitteitaan omalla TouchWIZ UI -käyttöliittymällään. Valmiustilaruuduksi on kolme eri vaihtoehtoa.

Samsung itse on mainostanut eniten puhelimen asetuksissa ”Samsung Widget” -nimellä kulkevaa vaihtoehtoa, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden kustomoida ”työpöytä” haluamillaan pikkuohjelmilla, eli widgeteillä. Pikkuohjelmat sijaitsevat ruudun vasempaan laitaan piilotetussa palkissa, josta käyttäjä voi raahata ne sormella työpöydälle, jolloin widgetit suurentuvat oikeaan kokoonsa. Valinnanvaraa löytyy runsaan kymmenen pikkuohjelman verran. Idea saattaa olla hyvä, mutta käytännössä näytön fyysinen koko sekä resoluutio ovat aivan liian pieniä widgettien todelliseen hyödyntämiseen. Kuten mallikuvasta näkyy, ruudulle mahtuu kerrallaan maksimissaan 3-4 widgettiä. Lisäksi widgetit ovat toiminnoiltaan varsin yksinkertaisia.

Toinen vaihtoehto valmiustilan ruuduksi on ”Samsung Today 1”, joka tarjoilee yksikertaiseen ja selkeään tyyliin päivämäärän, kellonajan sekä 11 linkkiä yleisimpiin toimintoihin. Oikeassa alakulmassa on valikkopainike, joka on kuitenkin melko turha, sillä valikkoon pääsee myös alapalkin painikkeen sekä puhelimen kyljessä olevan valikkopainikkeen avulla.

Kaikissa valmiustilavaihtoehdoissa alapalkista löytyy valintapainikkeet puhelimeen sekä päävalikkoon. Niistä lisää hieman myöhemmin.

Kolmas Samsungin tarjoama vaihtoehto on ”Samsung Today 2”, joka on ykkösversion tyylinen, mutta hieman monipuolisempi. Itse totesin tämän vaihtoehdon parhaaksi. Samsung Today 2 koostuu kolmesta ruudusta, joiden välillä navigoidaan näytön yläosan kolmella kuvakkeella. ”Talo-välilehdellä” on aika ja päivämäärä sekä painikkeet puhelulokiin, viesteihin ja sähköpostiin. Sinistä ihmishahmoa painamalla ruudulle avautuu yhdeksän pikavalintapaikkaa yhteystiedoille. Jos käyttäjällä on kuva yhteystiedoissaan, se näkyy pikavalintapaikan kohdalla. Kolmas välilehti on otsikoitu vihreällä hammasrattaalla ja lenkkiavaimella. Tämä välilehti tarjoaa yleisimmät asetukset näppärinä pikapainikkeina. ”Vilkkuva valo”-painiketta painamalla kameran LED-salama syttyy taskulampuksi – pieni ja näppärä ominaisuus, jollaista monesta älypuhelimesta ei löydy, vaikka salamavalo löytyisikin.

Valmiustilaruudut toimivat yhtä lailla myös puhelimen ollessa käännettynä vaakatasoon. Näytön automaattikääntö onnistuu sekä vasemmalle että oikealle. Widget-valmiustilassa vaakatasossa oleva työpöytä käyttäytyy erillisenä pystyasentoon nähden, joten käyttäjällä on puhelinta kääntämällä käytettävissään tuplasti tilaa eri widgeteille.

Alapalkin puhelin-painikkeesta aukeaa perinteisen puhelimen näkymä numeronäppäimistöineen. Näppäimistön oikeassa reunassa ovat näppäimet puhelinmuistiolle sekä puhelulokille. Näppäimistön yläpuolella on näkyvissä osoitekirjan sisältö kolmella rivillä, mutta sen selaaminen on hyvin hankalaa. Numero kannattaakin hakea puhelinmuistion kautta, sillä Samsung on toteuttanut sen hyvin. Nimilistaa selataan vetämällä sormella oikean reunan pientä nuolilaatikkoa. Ruudun keskellä näkyy vierittäessä isolla fontilla minkä kirjaimen kohdalla liikutaan. Listaa voi toki vierittää myös suoraan nimien kohdalta sormella pyyhkäisemällä. Ruudulla näkyy kerrallaan viisi nimeä, joten ne ovat riittävän suuria sormella painettavaksi.

Samsung on toteuttanut Omniaan tavallisista kännyköistä tutun päävalikon, joka aukeaa esimerkiksi alapalkin oikeasta laidasta. Päävalikossa on kaksi sivua, joista kummastakin löytyy 12 kuvaketta. Osa ohjelmien nimistä on melko jäykästi suomennettuja. Grafiikka on yksinkertaista ja tausta on valkoinen, josta johtuen toteutus näyttää keskeneräiseltä. Päävalikossa oltaessa alapalkin vasemmasta painikkeesta avautuu pikavalinnat, jonne käyttäjä saa määrittää 12 pikalinkkiä haluamiinsa sovelluksiin.

Omnian viesti-, sähköposti ja kalenterisovellukset ovat Windows Mobilen peruskauraa, joihin tutustuttiin jo HTC Touch Diamondin yhteydessä, joten niihin ei ole enää tarvetta palata uudestaan. Sen sijaan huomion arvoinen seikka on Samsungin omat näppäimistövaihtoehdot, joita löytyy kolme kappaletta. Niitä ovat täysimittainen qwerty-näppäimistö, kaksi kirjainta yhdessä näppäimessä sisältävä Keypad sekä puhelimen numeronäppäimistöä imitoiva Phonepad. Näppäimet ovat muotoilultaan esimerkillisen selkeitä ja suuria, mutta varsinkaan täys-qwerty-näppäimistöä ei juuri mahdu naputtelemaan kuin kynnen kärjellä. Windowsin alkuperäisistä tekstinsyöttövaihtoehdoista on jäljellä vain perus qwerty-näppäimistö, sillä Samsung on karsinut käsialantunnistukset pois.

Tilaa saadaan kuitenkin lisää, kun puhelin käännetään sivuttain ja kuva kääntyy mukana. Tällöin käytössä on huomattavasti enemmän tilaa näppäimistölle ja qwerty-näppäimistönkin näpyttely onnistuu peukaloilla moitteetta. Harmi vain, että vaaka-asennossa tekstitila jää ruudun ylälaitaan ahtaaksi.

Media-albumi on Samsungin oma sovellus puhelimen muistiin tallennettujen mediatiedostojen, eli kuvien, videoiden ja musiikin selaamiseen ja hallintaan.

Erikoisesti suomennettu ”Diat” on Samsungin oma sovellus, joka etsii ja näyttää kaikki muistissa olevat kuvatiedostot. Kuvatiedostoja on mahdollista selata myös suuremmassa koossa kokonäyttötilassa.

Vaihtoehtona Microsoftin Media Playerille on Touch Player, joka on suomennettu valikkoon hauskasti nimellä ”Kosketussoitin”. Touch Player hallitsee sekä musiikki, että videotiedostojen toistamisen. Kirjaston kautta käyttäjä voi valita kappaleita albumin, esittäjän tai tyylilajin mukaan. Lisäksi oman soittolistan luominen onnistuu. Soittimen ulkoasu on yksinkertainen ja soittonäppäimet mukavan suuret. Äänenvoimakkuuden säätö onnistuu soittimesta käsin jostain kumman syystä vain todella karkealla viiden portaan asteikolla.

Omniaan on esiasennettu Opera Mobile 9.5 selain. Sama sovellus toimitetaan myös HTC:n ja Sony Ericssonin mukana, joten myös toiminnot ovat täysin samat. Esimerkkikuvat ovat alkuperäisessä resoluutiossaan, josta voi huomata, että Omnian näytön pieni resoluutio pakottaa zoomaamaan sivua tekstin lukemiseksi. Surffaus ei myöskään sujunut Omnialla aivan yhtä sujuvasti kuin vertailun kahdella muulla Windows Mobile -kännykällä, johon syyksi arvelemme näytön heikompitasoista kosketuksentunnistusta.

Omnian mukana toimitetaan Samsungille brändätty versio Route 66 Mobile Navigator -navigointiohjelmasta. Sovelluksen valikot näyttävät helppokäyttöisiltä, mutta kartat ovat hieman vanhahtavan yksinkertaista grafiikkaa. Valitettavasti emme onnistuneet saamaan testiyksilön GPS-vastaanottimelle signaalia millään ilveellä, joten navigointiohjelma jäi testaamatta käytännössä.

”Digitaalinen kehys” -sovellus muuttaa Omnian valokuvakehykseksi. Kuvat voi valita näytölle halutuista kansioista ja käyttäjä voi lisäksi vaikuttaa mm. siirtymätehosteisiin, kuvien esitysaikaan, taustamusiikkiin sekä halutessaan kytkeä kaikki puhelimen muut toiminnot pois päältä. Kuvan päälle voi halutessaan lisätä kellonajan ja kalenterin.

Samsung on toteuttanut hälytykset onnistuneesti omalla tavallaan. Sovellukseen on mahdollista lisätä useita eri hälytystapahtumia ja käyttäminen onnistuu isojen painikkeiden ansiosta myös sormin, toisin kuin Windows Mobilen omassa hälytys-sovelluksessa.

Muita Samsungin lisäämiä pikkumausteita ovat mm. tehtävienhallinta sekä langattomien yhteyksien hallinta. Tehtävienhallinta aukeaa joko puhelimen kyljestä löytyvää valikkonäppäintä pohjassa pitämällä tai sormella näytön alalaidasta ylöspäin pyyhkäisemällä. Tehtävienhallinta mahdollistaa avoimien sovellusten sammuttamisen ja tarjoaa lisäksi musiikkisoittimen painikkeet, kunhan vain soitin on päällä. Langattomien yhteyksien hallinta mahdollistaa puolestaan WLAN:in, Bluetoothin sekä puhelintoimintojen sammuttamisen nopeasti sormiyhteensopivassa muodossa.

Käyttökokemukset

Samsung Omnia on pienikätiselle vertailujoukon vaikein pideltävä leveästä muotoilusta johtuen. Toisaalta tasaisen ohuesta profiilista johtuen se sujahtaa helposti useimpien housujen taskuun. 3,2 tuumainen näyttö on kiitettävän kokoinen ja suhteellisen pieni resoluutio helpottaa sormikäyttöä, koska kohteet näkyvät näytöllä suurempina. Toisaalta vertailun muihin puhelimiin verrattuna kuva tuntuu hieman sumealta ja hailakalta ja pieni pikselimäärä haittaa jo hieman esimerkiksi nettiselailua. Musiikin kuuntelijat eivät varmasti ole täysin tyytyväisiä jatkojohdolla toteutettuun kuulokeliitäntään ja kaivannevat myös monipuolisempaa kolmannen osapuolen soitto-ohjelmaa vakion tilalle. Sisäistä GPS-vastaanotinta sekä navigointiohjelmaa ei valitettavasti päästy kokeilemaan tositilanteessa, sillä GPS:ää ei saatu millään löytämään satelliitteja A-GPS-sijaintitietojen lataamisesta huolimatta. Pienellä googlettamisella selvisi, että myös muilla on ollut ongelmia Omnian GPS:n kanssa. Omnian kookas akku kestää hyvin rasitusta ja keskitasoisella sekakäytöllä se kesti yhdellä latauksella noin 3-4 päivää.

Käyttöliittymän osalta Samsung on selvästi nähnyt paljon vaivaa Windows Mobilen muuttamiseksi peruskäyttäjälle tutumpaan muotoon. Se onkin saanut monilta osin aikaan toimivia parannuksia, mutta toisaalta useammassa kohdin havaittavissa on pientä hutiloinnin makua. Osa idealtaan hyvistä ohjelmista on hieman kevytrakenteisia ja suomenkielisissä käännöksissä esiintyy huvittavia kielikukkasia. Joissain kohdin Omnia toimii rasittavan verkkaisesti ja esimerkiksi joidenkin siirtymäanimaatioiden kanssa meinaa nopealla käyttäjällä palaa hihat. Kehuja Samsung ansaitsee herätyskellosta, osoitekirjasta ja vaaka-asennossa koko ruudun leveydellä toimivista virtuaalinäppäimistöistä.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat
Keskustelu

Tuohon out-of-the-box ominaisuuslistaan olis voinu myös lisätä iPhonen :) Ihan vaan vertailun vuoksi.

51: Tokihan ohjelmia löytyy, mutta nämä vertailut on tehtävä out-of-box periaatteella, eli mitä puhelimista löytyy oletuksena. Muuten homma kävisi mahdottomaksi, sillä varsinkin Windows Mobile -puhelimille voi tehdä melkeinpä mitä vaan, kunhan jaksaa perehtyä ja nähdä tarpeeksi vaivaa.

53: Ei ole tulossa. Touch Pro saatetaan testata yksinään tai jonkun toisen uuden mallin kanssa.

Hyvä arvostelu, mutta Touch Pron puuttuminen jäi harmittamaan. Onko kenties tulossa Xperia vs Touch Pro arvostelua joskus tulevaisuudessa?

Tässä lähiaikoina ollut käytössä e90, iphone ja touch pro, joista viimeisin käytössä parasta aikaa. iPhonessa häiritsi muutama ominaisuuksien puute ja se että sitä ei nyt hirveästi voinut viritellä itse. Mutta sellaisenaankin makea ja toimiva laite, ei ihme että suosiossa löytyy. HTC on toista maata, siihen löytyy valtavasti räplättävää ja eri ROMmeja testailtavaksi. Eihän tuosta olisi mihinkään ilman xda-developersia.. Joten sopii enempi tälläiselle nördelle. E90 oli oikein loistava laite kanssa, ei pahaa sanottavaa, erittäin toimiva.

@39 & @40
Itsellänihän kans 5800 red, youtube toimii moitteettomasti.

Myös Office- ja pdftuki löytyy ohjelmien kanssa. RSS-lukija on nokian omassa selaimessa jos viitsii katsoa valikosta.

49: Fiksua tekstiä, olen pitkälti samaa mieltä. Porukka tuntuu yleisesti olevan ihmeen fanaattisia näihin älypuhelinasiohin liittyen – kyse on kuinkin vain kännyköistä!:) Kun markkinoiden kosketusnäyttöpuhelimien tarjontaan tutustuu hieman pintaa syvemmältä, voi huomata, etteivät esimerkiksi Nokian, Applen ja WinMo -mallit ole vastineita toisilleen.

Ensin käyttäjän pitäisi määrittää mitä haluaa puhelimeltaan ja sen jälkeen valita paras vaihtoehto. Windows Mobile puhelimet ovat se teknisin vaihtoehto ja tarjoavat eniten säätövaraa ja mukautettavaa. iPhone puolestaan on käytettävyyden riemuvoitto ja on varmasti paras vaihtoehto monipuolisemmaksi laitteeksi peruspuhelinta korvaamaan. Esimerkiksi itse taas olen päätynyt omissa tarpeissani Nokian kannalle, joka sijoittuu tavallaan kahden edellämainitun välimaastoon. iPhonen rajoitukset ja Applen holhous ahdistavat minua ja toisaalta Windows Mobile -puhelimet tuntuvat liian teknisiltä ja kömpelöiltä päivittäiseen peruskäyttöön. Jokaiselle tämä valinta on tietysti henkilökohtainen, omien tarpeiden mukaan. Siksi onkin lähinnä naurettavaa, kun ihmiset julistavat ”Nokia on paras, iPhone paska”, tai päinvastoin :)

Itsellä nyt on luureja ollut ihan tarpeeksi ja nyt on käytössä iPhone.

iPhonessa on puutteita, jotkut niistä ovat aivan selkeästi ”uuden ajattelun ominaisuuksia” tuolla tarkoitan sitä, että opetetaan käyttäjä uuten tapaan toteuttaa asia. Jotkut puutteista on taas miltein täysin käsittämättömiä ja ellei syy ole kolmannen osapuolen niin en tajua niiden puuttumista (patentit, sopimusasiat yms.). Mikäli ne on Applen ihan omia päätöksiä, niin en tajua. En todellakaan tajua.

Sikäli myönnän kyllä aivan suoraan, että käyttöliittymältään (jos ei nyt oteta huomioon ominaisuuksia, koska ne on eri asia) niin Apple vie muita ja reippaasti. Suurin syy kenties tuohon on juurikin se, että he suunnittelivat puhelimen kosketusnäytön ympärille, eivätkä kosketusnäyttöä puhelimeen. He aloittivat eri kohdasta ja omasta mielestäni tuo toimi paremmin ja hyvänä esimerkkinä on kilpailijoiden rankka petraaminen tuolla osa-alueella. Hyvä esimerkki on se, että monet valmistajat ovat nyt pistäneet suuria summia/muutoksia juurikin tuohon puoleen.

Applen pitää saada ominaisuudet kuntoon (juurikin nämä idioottimaiset puutokset), joiden syitä voi vaan arvailla. Se heidän pitää myös tehdä ENNEN kuin muut valmistajat saavat etumatkaa kiinni käyttöliittymissä. Ominaisuuksilla en todellakaan tarkoita mitään parempaa kameraa yms. vaan ihan konkreettisia älypuhelin ominaisuuksia. Itseäni ei voisi vähempää kiinnostaa kun Nokia lanseeraa uutukaista ja suurin haloo nousee hyvästä kamerasta, jonka ainoa hyvyys on suurempi pixelimäärä.

iPhonen etu on se, että vanha mummokin osaa käyttää jokaista sen tarjoamaa ominaisuutta ilman pojanpojan apua tai erillistä puhelinkäytön kurssia. Iskeppä Communikaattori mummolle ja voit odotella kun se soittelee lankaluurilla ja kyseleee, että miten tällä soitetaan. iPhonen etu kun ei ole se rauta, vaan nimenomaan käyttöliittymä.

Tuo ”Suomalaistaustainen Nokia” on mielestäni vähän epämääräinen, kyllä sitä voidaan ihan hyvällä mielellä sanoa vielä suomalaiseksi :)

Mutta joo, hyvä artikkeli. Eipä ole tarvinnut 5800 ostoa katua, erittäin tyytyväinen on ollut. Muutamia bugeja on, mutta eiköhän uusi firmis ne korjaa.

Jopas oli taas kattava ja hyvä artikkeli, vierähti taas mukavasti aikaa kun tämän luki. Itseltäni löytyy toi Nokia 5800 Xpressmusic ja kyllä mie tähän olen tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on kohdallaan.

aika huonosti selvisi omnia vertailussa, vaikka minusta on paras näistä, ja itse sellaiseen päädyin. Kameran takia pitkälti, puhelimessa pitää olla kunnollinen, ja communikaattorista ei viitsinut ottaa sen suhteen takapakkia. QWERTY:ksi näytöllä näkyvä näppis riittää ja toimii samsungissa. Optinen nappi toimii mielestäni myös hyvin ja akkukesto on hyvä. Commuun verrattuna GPS ja WLAN ovat epäherkempiä.

Kiitos erinomaisesta artikkelista. Nyt tiedän myös muiden valmistajien älypuhelimien ominaisuuksia Nokia 5800:n lisäksi. Tätä lukiessani tuli ainakin selväksi enemmän kuin yksi asiaa, miksi en tule Windows pohjasta luuria heti ostamaan. Kohta kaksi vuotta N95 käyttäneenä tämä kosketus näytöllä varustettu Nokian uutukainen on kyllä yllättänyt minua nopeudella, helpolla ja suoraviivaisella käytettävyydellä. Tikkua olen käyttänyt vain asetusten viilaamiseen, muuten olen sormi tuntumalla operoinut. Seuraavan työkännykän hankiminenkaan ei tuota vaikeuskia ja se on N97.

Pelaamisesta kiinnostuneille puhelimenomistajille. Olen tässä pari päivää pelaillut loistavaa (ja ilmaista) gpfce nes emua, ja tuli lukiessa tätä mieleen, että saattaa pelaaminen olla vaikeaa kosketusnäytöllä. Esimerkkinä kun mariossa pitää samaa aikaa painaa juoksunappia ja hypätä. Saakohan tällaista toteutettua tasaiselle kosketusnäytölle kunnialla.

Mielenkiintoinen artikkeli, näitä lisää ;)

Heti nappasi tekstistä silmiin kohta ”vaikka erityisesti iPhonen käyttäjät tyrmäävät kaikki muut…”

On nimittäin aika mielenkiintoista lukea vaikkapa Afterdawn:in tuotevertailusivustoa (tai yleensä mitä tahansa asiaan liittyvää kommenttiosiota jne.), joissa aina löytyy useampi kommentti haukkuen (varsinkin Nokialaisia) muita puhelimia. Yleensä tyypit ovat haukkuneet (ja ”arvostelleet”) esim. Nokialaiset aivan pa**oiksi ja kun tarkistat tilannetta, he ovat ”arvostelleet” 2 tuotetta… iPhonen, jonka omistavat, täydet pisteet ja Nokialaisen (jota eivät ilmeisesti ole edes nähneet), jolle on annettu alin mahdollinen pistemäärä. Ja lisäksi verbaaliset haukut.

Aika mielenkiintoista, onko oikeita asiakkaita vai esim. Applen tai Soneran palkkaamia trolleja ;D

Noh, se oli vain huomio.

@35.
Noup, piste sinne loppuun on tosiaankin laitettava.

@38.
80-luvulta.

@39
Mitä tarkoitat tuolla että löytyy youtube? Selaimella kun tubea selaa niin videot ja ääni pätkii kyllä pahasti. Jos kuva on paikoillaan niin ääni tulee kunnolla, mutta jos kuvaan tulee pientäkin liikettä niin aloittaa ääni pätkimisen. Eiköhän jokaisesta 5800:sesta löydy täysimittainen qwerty näppäimistö. Päivitystä ja kunnon selainta odotellessa.

itelläni on toi nokia ja siitä kyllä löytyy youtube ja täysmittanen näppäimistö

@34.
Mistä lähtien Suomessa muka on käytetty pistettä desimaalierottimena?

34: varmaan tarkoitti tuota että pitäisi olla 21.12. - piste myös lopussa.

31: Terävä huomio. Elikkä HTC:n kaapelissa oleva miniUSB-liitin on epästandardi, koska siitä on yksi kulma tehty suuremmaksi, eli se on liian suuri standardiin liitäntään. Puhelimen päässä siitä ei ole taas haittaa, koska tavallinen miniUSB-liitin sopii kyllä kiinni puhelimen ”isompikehyksiseen” liitäntään. Vaikeasti selitetty, mutta toivottavasti selvisi :)

32: Nojuu, Opera mini varmasti toimiikin, mutta se nyt ei ole vielä ”täysiverinen” selain, vaan karsittu versio peruspuhelimiin. Tuo mobile on kuitenkin vielä aivan eri maata…

34: En välttämättä ymmärtänyt mitä tarkoitat, mutta jos tuota päivien järjestystä, niin nuo kalenterimerkinnät ja tehtävät eivät ole keskenään rinnastettavia. Eli kalenterimerkinnät listautuvat ensin ja sitten alapuolelle kaikki tehtävät.

Näytä kaikki kommentit

@34
Mitä tarkoitat viestilläsi? Eikös tuo ole ihan standardi tapa ilmoittaa päivämääriä?

jeps varmaan useimman mukaan lähtee nokialainen :smoke:

”24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.”

Opera Mini 4.2.13337 päivitys toi natiivin tuen x5800 puhelimeen. Itse olen tuota operaa käyttänyt x5800:lla, ja se toimii huomattavasti nopeammin kuin nokian oma selain.

Mites, HTC:n katsauksessa sanotaan toisessa kohdassa että siinä on epästandardi usb ja toisessa kohdassa että siinä on standardi usb.

”HTC on päätynyt käyttämään kaapelin päässä epästandardia mini-USB:ia muistuttavaa liitintä, joten johtoa ei voi käyttää muiden laitteiden kanssa.”

”Puhelimen pohjaan on sijoitettu standardin mukainen mini-USB-liitin, jonka kautta hoituu lataus, datayhteys tietokoneeseen sekä kuulokkeiden kytkeminen.”

Onhan tuo 5800 ihan huippu luuri. Itse yllätyin vakaudesta ja käytettävyys todella lähellä iphonea, värinä palaute on hyvä. Ominaisuudet ratkaisivat lopulta sen miksi vaihdoin Iphoneni Nokiaan.

21: Joo, kiitoksia huomiosta. ”Vaan”-sana puuttuu pilkun jälkeen. Korjaillaan…

24: Ainakaan Operan sivujen mukaan Opera Mobile 9.50 on saatavilla vain 2- ja 3-sarjan S60-puhelimille, joihin ei luonnollisesti löydy kosketusnäyttötukea. Selvitän vielä asiaa ja korjaan jos olen väärässä.

27: Koko?:) Kaippa Nokia sen puhelimeksi on luokitellut, mutta enemmän kyseessä on mobiilitietokone puhelinominaisuuksilla. Paremminkin se osuu samaan kategoriaan Nokian Internet Tablet -mallien kanssa, kuin matkapuhelimien. Ei tuon kokoista vehjettä pysty kantamaan kuin laukussa. Mutta kuten sanoit, jos sitä nyt pikkuseikkoihin haluaa jämähtää, niin kaikilla on tietysti omat huvinsa. Siitä tuskin on juuri kellekään haittaa, jos tekstissä jättää mainitsematta erikoislaatuisen kokeiluluontoisen mallin, jota ei voi verrata näihin laitteisiin ja joka ei ollut kummoinenkaan myyntimenestys.

[email protected] itse ostin iPhonen 3G verson siksi kun oli ennestää 2G versio. Kun kuulin soneran yksinoikeudesta nousi armoton vidutus no kuitenki ostin luurin 430e sonera pisteestä ekanapäivänä. Kokeilin alkuu soneran liittymää en tykänny (sika overhinnat) – vaihdoin 2kk jälkee telefinlandii ja maksoin soneralle loput 22kk x 2e.

Telefinland on sentää hinnallisesti Dna kanssa samoilla aalloilla.
– tämän kanssa pärjää mutta heti kun mahd. Siirryn dna leiriin takaisin.

( – kirjoitettu iPhonella ).

@13
Mikä tekee 5800:sta enemmän ”PUHELIMEN” kuin 7710:sta?

Kyllä mielellään itse ottaisin tuon 5800 XpressMusicin kuin iPhonen. Ei vaan oikeasti kiinnosta olla 24kk Soneran kytkyssä ja maksaa siitä toista tuhatta euroa, kun voisi hankkia haluamansa halvan liittymän ja kolmen sadan euron Nokialaisen.

Jep kannattaa varmaan huomioida se seikka myös, että Nokialainen on huomattavasti muita halvempi. Kyllä tuota on helppo käyttää hetken opettelun jälkeen. :)

5800:lle on ollut saatavilla opera selain jo pitkään, mutta arvostelussa lukee että tällä hetkellä ei voi muuta käyttää kuin nokian omaa.

Tuolla sanottiin, että 5800 valikossa pitää tuplaklikata. Nykyisin pärjää yhdellä klikautuksella ainakin oletuksena.

Onneks on iphone ja multitouch, resistiivisestä näytöstä tikkuineen ja käsialatunnistuksineen en välitä joten tuli onneks hommattua oikea laite itselle ennenkuin edes oli perehtyny noihin näyttötekniikoiden eroihin.

Oikein hyvä roundup. Xperia vaan vähän ihmetyttää..

Ainiin ja tästä taitaa puuttua joku sana välistä:
”Näytön kuva ei käänny automaattisesti puhelimen asennon mukaan, puhelimesta löytyvän QWERTY-näppäimistön avaamalla.”

Tänki olis suoraa voinu kyl heittää tonne Taskumuron puolelle eikä turhaa tänne, noh jos nyt yks erehys sallittakoo :D
Kuhan ei vaa ala muistuttaa MB/HIFI toimintaa tääl ni hyvin menee…
[happy new year]

Tuo nokia on todellakin kömpelön oloinen vaikka sutjakan laiha onkin, kokeilin sitä puhelinkaupassa, mieluummin ottaisin kuitenkin sen apple/sony:n matkaani. Hyvä artikkeli.

Excel-taulukon olisi voinut sovittaa niin että teksteistä saa selvän.
Kiitos muuten hyvästä testistä!

Omalla Nokia 5800:lla selaan nettiä Operalla. Hyvin tuntuu toimivan. Tähän mennessä olen erittäin tyytyväinen. 312€ hintaan ei mielestäni parempaa tällä hetkellä löydy.

Tuo HTC Touch Diamond ollut elokuusta asti käytössä ja on kyllä hyväksi havaittu kampe. Aluksi oli vähän ongelmaa kun ei ollut tuota uutta sohtaa saatavilla, mutta 1.93 paransi koko laitteen. Eniten tykkään tuossa tuosta mainiosta TouchFLO- käyttöliittymästä.

Kaveri vaimoineen otti tuollaiset Noikialaiset,molemmat vaihdettiin viikon sisällä juuri akun nopean tyhjenemisen vuoksi,Uddet,tilalle saadut,toimivat hyvin.Tuntuu olevan jonkinlainen tyyppivika!
Mukavan oloinen puhelin pienen testisession perusteella.Itse odottelen N97:kaa!
Hyvin tehty artikkeli hienoine kuvineen,Kiitos!

11: Saattaapi olla eroja noissa esisarjan puhelimissa. Kaverin sinisessä 5800:ssa on myöskin raitakuviota takakuoressa.

9: Ei tuota oikein PUHELIMEKSI voi kutsua…:) Mutta mikäs siinä jos pilkkua tahtoo n***ia…

Tässä näkyi tämän eteen nähty vaiva. Hyvä luettava, selvä ja informatiivinen. Kiitoksia.

Ihan pakko kyllä sanoa, että Nokian 5800:ssa ei tarvitse ottaa Stylus-kynää pois takakuoresta, että takakuoren voi irroittaa. Lisäksi takakuori ei ole samanlainen kuin kuvassa oleva matta vaan siihen on laitettu hieman kuviota. Voi olla, että kuvissa kuvio ei vain näy.

Huonoimpana puolena olen itse havainnut Nokia 5800:ssa surkean kameran. Jopa hyvässä valossa kameralla ei saa kovin tarkkoja kuvia. Ehkä pitää paneutua todella asetuksiin jos saisin hieman enemmän kamerasta irti. :P

tairan pysytellä iPuhelimessani

(kun en tarvitse hyvää puhelin-ominaisuutta (mms jne.., riittää että voi soittaa ja lähettää tekstiviestiä) – (mutta tarvin loistavan medialaitteen johon on yhdistetty puhelin)

Näytti aika kaooottiselta noi käyttöliittymät. Kävin myös kokeilemassa puolisentuntia paikallisessa Hirvoxissa tuota nokialaista. Hirveesti ”ominaisuuksia” Hirveä käyttää.. – Ainut minkä huolisin nokialaisesta –> iphoneen on tuo 3.2mpix kamera.

Puhelimena tuo nokialainen tuntui muuten jäpäkältä, harkitsin jopa työpuhelimeksi sitä. Käyttöliittymä ei oikein tuntunut mun jutulta. HUOM! kynällä ohjaaminen tuntui paljon nopeammalta kuin sormilla ohjaaminen nokialaisessa.. dunno.. ei ollut sitä i -kosketusta. ;)

Ei siinä.-. varmasti kyseistä kapulaa haluava siihen myös tyytyväinen.

Tuo Nokialaisen nihkeä taustamateriaali on mitä ilmeisimmin erittäin kestävää sorttia, sillä omassa 6233:ssa on samankaltainen takakansi, eikä se ole kulunut mihinkään. Muu puhelin sen sijaan on.

Mielenkiintoista on nähdä miten seuraavat nokian kosketuspuhelimet sijoittuvat. Tämä xpressmusichan on keskisarjaa, ei varsinaisesti nokian high-endiä. Tulossahan on ainakin yksi wqerty-näppiksen sisältävä kalliimpi kosketuspuhelin.

Toimittaja hyvä nokialla on ennekin ollut kosketusnäytöllinen puhelin ennen 5800 expressmusic laitetta. Nokia 7710 anyone?!

Kiva artikkeli, jossain noissa vertailukuvissa missä on tekstiä, niin ne tekstit on vähän outoja, johtuen varmaan fontista tai siitä että joku on pienentäny ne ;E
Epämukava lukea meinaan.

Muropaketin uusimmat