Uusimmat

Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset

31.12.2008 23:49 Juha Kokkonen

 

Käyttöliittymä

Sony Ericsson Xperia X1:ssa Windows Mobile 6.1 Professionalin päällä käytettävä XPERIA Panels -käyttöliittymä herätti puhelimen ensiesittelyn tienoilla suurta kiinnostusta ja valmistaja onkin käyttänyt sitä merkittävänä markkinointikikkana. Käytännössä kyse on X-panel näppäimestä aukeava näkymä, johon käyttäjä voi valita yhdeksän erilaista toimintoruutua. Testikappaleessa paneeleita oli valmiina seitsemän, mutta Sony Ericssonin sivuilta on ladattavissa ilmaiseksi lisää paneeleita, joita myös testipuhelimeen asennettiin. Vakiopaneeleita ovat Windowsin vakio Microsoft Today -näkymä, kaksi mukautettavaa Sony Ericsson -paneelia, Google-paneeli, Radiopaneeli, Media Xperience -paneeli sekä kalapaneeli. Paneelia koskettamalla se avautuu koko näytön kokoiseksi.

Paneelinäkymä on mukautettavissa käyttäjän tarpeiden mukaan – vain vasemmassa yläkulmassa sijaitseva Microsoft Today -paneeli, eli Windowsin vakio valmiustilaruutu, ei ole vaihdettavissa tai poistettavissa. Halutessaan käyttäjä voi muuttaa paneelit lomitetuksi riviksi, joka kaartuu vasemmalle tai oikealle.

Paneeleista vain osa on suoranaisia valmiustilanäkymiä, toiset sisältävät vain tietyn spesifin toiminnon. Esimerkkikuvassa kaikki paneelit ovat valmiustilanäkymiä – kaksi ylimmäistä ovat Sony Ericsson -paneeleita, joiden sisältö on käytännössä täysin käyttäjän muokattavissa. Valittavana on mm. kellonaika, päivämäärä, kalenteri, analoginen kello, kalenterimerkinnät, tehtävät, säätiedot, ohjelmien pikavalinnat, yhteystietojen pikavalinnat, RSS-syötteet sekä puhelimen toimintaan liittyviä painikkeita.

Alapaneelissa vasemmalla on erikoinen kalapaneeli, jossa uiskentelee kolme tai neljä kolmiulotteista kalaa. Kaloilla on nimet: Demekin, Ranchu, Wakin ja Ryukin. Demekin on musta kala, ja se muuttuu punaiseksi kun akun varaus laskee alle kymmenen prosentin. Rancyu on keltainen kala, joka muuttuu kullanväriseksi kun puhelimeen on tullut uusi viesti. Oranssin värinen Wakin puolestaan muuttuu hopeanväriseksi kun puhelin on äänettömällä. Kaksivärinen Ryukin ilmestyy ruudulle kun puhelimeen on saapunut vastaamaton puhelu. Kalat ovat myös interaktiivisia, sillä ne ottavat pienen spurti kosketettaessa.

Kuvan neljäs paneeli on Spb Mobile Shell ja se on ladattu jälkikäteen ilmaiseksi valmistajan sivuilta. Kyseessä on erinomainen monipuolinen valmiustilanäkymä, joka on ehdottomasti lataamisen arvoinen.

Kaikki paneelit toimivat myös vaakatasossa näppäimistön ollessa avattuna.

Sony Ericsson -paneelien kustomointimahdollisuuksia on kolme välilehdellistä, kuten vasemmanpuoleisesta kuvankaappauksesta näkyy. Oikeanpuoleisessa kuvassa on avattuna Sony Ericsson -paneeliin lisätty TaskuMuron RSS-syöte. Toiminto on erityisen kätevä kiinteän datapaketin omistaville, sillä silloin puhelimen näytölle saa päivittymään jatkuvasti uusimmat uutisotsikot.

Media Xperience -paneeli tarjoilee käyttäjälle mediantoisto-ominaisuudet. Valittavana on kuvat, musiikki, videot, pelit ja osoitekirja. Musiikkitiedostoja on mahdollista selata usean eri ominaisuuden perusteella ja soittolistojen muodostaminen onnistuu myös. Selkeästä soittonäytöstä näkee, että Sony Ericsson on ollut tekemisissä Walkman-musiikkipuhelimien kanssa. Media Xperiencen kautta on mahdollista selata myös kuvia, vaikka kuville onkin ladattavissa vielä erillinen paneelinsa.

Puhelimen FM-RDS-radiolle löytyy oma paneelinsa, jossa on musta-oranssi väriteema ja pistematriisipaneelia matkiva näyttö. Radiossa on kuusi pikavalintapaikkaa ja se on kuunneltavissa puhelimen kaiuttimen kautta, kunhan antennina toimivat kuulokkeet ovat kytkettyinä.

Useimmat perustoiminnot, eli viestit, sähköposti, kalenteri ja hälytykset ovat Windows Mobilen vakiotavaraa. Myöskään on-screen-tekstinsyöttätapoja ei ole tarjolla kuin käyttöjärjestelmän vakiovaihtoehdot, eli pienikokoinen qwerty-näppäimistö ja kolme käsialantunnistustilaa. Sony Ericsson luottaa ilmeisesti paljon Xperian fyysiseen qwerty-näppäimistöön.

Puhelin-tila on saanut niskaansa harjattua terästä imitoivan skinin, mutta toiminnoiltaan se on vakiotavaraa. Osoitekirja on Xperian valmistamisesta vastaavan HTC:n peruja ja tuttu Touch Diamondista. Sormea liu’utetaan oikean reunan kirjainjonoa pitkin ja suurikokoinen kirjain keskellä näyttöä kertoo minkä kirjaimen kohdalla mennään.

HTC:n ja Samsungin tapaan myös Sony Ericsson on päätynyt selainvalinnassa Opera Mobile 9.5:een, joka on hyvä valinta. Suuren resoluution ansiosta sivujen tekstiä voi lukea zoomailematta, kunhan vain silmissä on tarpeeksi näköä jäljellä. Sivujen selailu sujuu Xperialla muutenkin tunnokkaasti ja sujuvasti.

Muita Xperian käyttöliittymän pieniä yksityiskohtia ovat HTC:lta peräisin oleva Task Manager -tehtävienhallinta, jollainen löytyi myös Touch Diamondista, sekä Communications Manager, jolla tiedonsiirtotoimintoja voi kytkeä kätevästi päälle ja pois.

Käyttökokemukset

Vertailun muihin puhelimiin nähden Xperia X1 tuntuu kädessä lähinnä tiiliskiveltä. Sen aiheuttavat jämäkkä rakenne, kulmikas muotoilu sekä paksu runko. Siltikin Xperiaa on mukava pidellä kädessä, sillä puhelin on muotoiltu leveyssuunnassa riittävän kapeaksi. Näyttö on resoluutioltaan ja tarkkuudeltaan mahtavaa tasoa – kolmeen tuumaan on ahdettu lähes 400 000 pikseliä. Näytöllä onkin ilo selailla nettisivuja, mutta toisaalta Windows Mobilen pienet nippelit ja nappelit ovat mahdottomia käyttää paljaalla sormella. Joissain tilanteissa jää kaipaamaan näytön kääntömahdollisuutta vaaka-asentoon silloin, kun näppäimistö on kiinni. Auringonvalossa näyttö ei ole vahvimmillaan, sillä kiiltävä pinnoite heijastaa valoa todella innokkaasti. Näytön ohella Xperian ehdoton huippuominaisuus on liukumalla avautuva fyysinen qwerty-näppäimistö, jollaista ei löydy vertailun muista laitteista. Lisäksi näppäimiä löytyy kiitettävästi myös näytön alapuolelta, ja ne vähentävätkin tarvetta tarttua kynään silloin, kun sormien tarkkuus ei enää riitä. Vaikka Xperia ei olekaan suunnattu suoranaiseksi musiikkipuhelimeksi, arvostavat musiikin ystävät kelvollisia tulppakuulokkeita sekä onnistunutta musiikkisoitinta.

Kainostelematta sanottuna Xperia X1 on tämän vertailun puhdasverisin Windows Mobile -puhelin. XPERIA Panels -käyttöliittymä rajoittuu pinnan tasolle – pinnan alta löytyvät kaikki Windows Mobilen vakiosovellukset. Yksinkertaistettuna paneelit ovat lähinnä nopeasti vaihdettavissa olevia valmiustilaruutuja. Paneelien ulkopuolelle jääviä ominaisuuksia käyttäessä on lähes pakko tarttua kynään – Windows Mobile ei ole sormien ystävä, varsinkaan suuriresoluutioisella näytöllä. Osa paneeleista on mukavasti kustomoitavissa ja käyttäjä saa valmiustilaruudustaan varmasti juuri haluamansa kaltaisen.

Sisältö

  1. Kosketusnäytölliset uuden sukupolven älypuhelimet testissä
  2. HTC Touch Diamond
  3. HTC Touch Diamond - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  4. Nokia 5800 XpressMusic
  5. Nokia 5800 XpressMusic - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  6. Samsung SGH-i900 Omnia
  7. Samsung SGH-i900 Omnia - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  8. Sony Ericsson Xperia X1
  9. Sony Ericsson Xperia X1 - Käyttöliittymä ja käyttökokemukset
  10. Keskinäistä vertailua ja loppusanat