Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

18.04.2019 12:20 Kai Taipale

Suorituskyky ja akkukesto

Huawei P30 Pro -mallista löytyy vähintään kohtuullisesti potkua, sillä lippulaivamallin ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti valmistajan tämän hetken tehokkain mobiilialusta. Ytimenä toimii siis Huawei Kirin 980 -suoritin. Se koostuu kahdesta 2,6-gigahertsisestä Cortex-A76- ja kahdesta 1,92 gigahertsin Cortex-A76 -ytimestä sekä neljästä Cortex-A55-ytimestä, jotka toimivat enintään 1,8 gigahertsin kellotaajuudella. Kyseinen mobiilisuoritin sai ensi-iltansa viime syksynä Huawei Mate 20 -malleissa, joissa se osoittautui miellyttävän tehokkaaksi.

Kirin 980 -suorittimen rinnalla on Mali G76 -grafiikkasuoritin.

Huawei P30 Pro -mallista tulee tarjolle kaksi eri muistiversiota: 6/128 ja 8/256 gigatavua. Varsinkin jälkimmäinen tuntuu monille mainiosti riittävältä kahdeksan gigatavun keskusmuistilla ja 256 gigatavun tallennustilallaan. Toisen SIM-korttipaikan ryöstävä muistikortti on Huawein nykytapaan tyypiltään edelleen harvinainen, valmistajan oma NM. Muistikortin asemesta puhelimeen voi asettaa myös toisin SIM-kortin.

Huawein kevätpuolen huippumallit antavat äärimmäisessä tehossa silti lievästi tasoitusta. Samsung Galaxy S10+ -mallin sisältä löytyy Samsungin uusin Exynos-tehomalli, ja esimerkiksi tulevien OnePlus- sekä Sony-uutuuslippulaivojen ytimenä on Snapdragon 855. Testitulosten verrokeiksi otettiin kevään tehohuippua edustava Samsung Galaxy S10+, samaan alustaan perustuva ja kevään uutuuksiin lukeutuva Honor View20 sekä Snapdragon 845 -alustaa edustamaan OnePlus 6T.

Muistin nopeutta testaavassa Androbench-testissä Huawei P30 Pro pärjää hyvin. Se on selkeästi joukon nopein satunnaiskirjoitusnopeudessa, ja vähintäänkin hätyyttelee kärkeä kaikissa muissakin osioissa.

Suorittimien nopeutta testaavassa Geekbench-testissä Huawei P30 Pro jää jälkeen Samsung Galaxy S10+:sta, erityisesti yhtä ydintä kuormitettaessa. Tulokset ovat odotetun identtiset samaa Kirin 980 -alustaa käyttävän Honor View20:n kanssa. OnePlus ja viimevuotinen Snapdragon 845 jää jälkeen, muttei mitenkään dramaattisesti.


Teoreettista ruudunpäivitysnopeutta mittaavan GFXBenchin tulokset kertovat selvää kieltään siitä, että Huawei P30 Pro on myös mainio pelipuhelin. Se ei pärjää Samsung Galaxy S10+:lle, eikä edes OnePlus 6T -Puhelimelle, mutta käytännön suorituskyky on nykypeleille täysin riittävä.

Antatu-testi vahvistaa sen, että Samsung pitää paikkansa kevään ykköspuhelimena pelikäytössä. Huawei jää siitä yli kymmenen prosentin päähän, mutta on hyvin lähellä OnePlus 6T:n tasoa.

Yleistä suorituskykyä simuloivassa PCMark-testissä Huawei P30 Pro on hyvin tasaväkinen Samsung Galaxy S10+:n kanssa, mutta OnePlus 6T pitää tässä edelleen pintansa.

Samsung Galaxy S10+ on selkeä ykkönen nettiselausta simuloivassa, Javascriptiin perustuvassa Sunspider-testissä (lyhyempi palkki parempi tulos). Huawei P30 Pro edustaa tuloksellaan keskitasoa parempaa suoritusta, ja on käytännössä samalla tasolla niin Honorin kuin OnePlus 6T:n kanssa.

Koska perusasiat herättävän ihastusta, päätyy P30 Pro varmasti ahkeraan käyttöön. On siis ilahduttavaa, että akkukapasiteetti on pidetty riittävänä, se on nimittäin peräti 4200 milliampeerituntia.

Huawei käyttää puhelimen akun lataamiseen erittäin nopeaa, USB-PD-standardin mukaista ja 40-wattista SuperCharge -pikalatausta. Sen avulla P30 Pron akku latautuu tyhjästä täyteen tunnissa ja kolmessa minuutissa. Tyhjäksi päässyt saa vikkelästi hätäapua, sillä puolilleen akun saa jo reilussa 20 minuutissa.

Geekbenchin akkutesti kertoo selkeää kieltään Huawei P30 Pro’n valttikortista. Sen lähes 12 tunnin suoritus on suorastaan erinomainen.

Akku on myös käytännössä hyvin kestävä. Hieman kevyemmällä käytöllä pärjää helposti jopa pari päivää, mikä on todella harvinaista nykypuhelimissa. Tosin näytön ollessa päällä tunteja päivässä, myös lataaminen on hoidettava päivittäin.

Puhelimen aggressiivinen akunsäästö nukuttaa tosin puhelimen niin tehokkaasti, että ilmoitukset tulevat viiveellä. Pahimmassa tapauksessa pitää puhelimen lukitus avata, jotta viestit löytävät tiensä perille. Tätä tosin tapahtui hyvin satunnaisesti, mutta tämän toivoisi tapahtuvan vain, mikäli käyttäjä on erikseen valinnut käyttöön virransäästötilan.

Mukavana lisänä puhelimen isoa akkua voi hyödyntää myös latausalustana muille langatonta Qi-latausta tukeville laitteille.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Muotoilu, käyttöominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat