Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

03.06.2018 10:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

Honor 10:n käyttöjärjestelmäpuoli on jo hyvinkin tuttu tämän vuoden Huawei P20 -puhelimista. Honor 10 käyttää nimittäin samaa EMUI 8.1 -versiota kuin emoyhtiön lippulaivamallit. Ainoat isommat muutokset järjestelmään on tehty sen värimaailmassa, johon on lisätty ripaus Honorille tuttua turkoosia väriä.

EMUI jakaa edelleen vahvasti käyttäjäkunnan mielipiteet. Joko sitä rakastaa runsaiden ominaisuuksien myötä tai vastavuoroisesti vihataan sekavuuden ja täyteen ahtamisen takia. EMUI onkin edelleen ehkä yksi ainoita täyteen ominaisuuksia pakattuja käyttöliittymiä mitä Android -valmistajilta on nähty.

Android 8.0 -versiossa Google siirtyi myös Asetukset-sovelluksessa niin sanottuun kategoriatyyppiseen näkymään, jota Honor on käyttänyt jo aikaisemmin. Jaottelulla on hyvä ja huonot puolensa, mutta välillä EMUI:n kaikkien mahdollisten toimintojen löytäminen ottaa aikansa. Asetukset-sovelluksen hakutoiminto tosin auttaa yli suurempien esteiden, mutta valikkojen selaaminen ja läpikäyminen on suositeltavaa.

Suurin ongelma EMUI:ssa onkin, että sen mukaan on pakattu niin iso määrä erilaisia asetuksia, että suurin osa käyttäjistä ei niitä käytä, tai edes löydä. Lisäksi osa ominaisuuksista on sijoiteltu mitä kummallisimpiin paikkoihin.

Muita epäkäytännöllisyyksiä löytyy Android Oreon mukana tulleista ilmoituskanavista, joissa Oreo-päivityksen saaneet sovellukset antavat mahdollisuuden konfiguroida eri ilmoituksille omat ilmoitustyylit. Jostain syystä kyseinen ominaisuus on EMUI:n kanssa sijoitettu toimivaksi vain Asetukset-ohjelman kautta, eikä ilmoituskanavien asetuksia pääse muuttamaan esimerkiksi suoraan sovelluksesta tai sovelluksen asetusten kautta. Hyvänä esimerkkinä toiminee tekstiviestisovelluksessa oleva ominaisuus, joka aiheuttaa sen, ettei tekstiviestien ilmoitusääntä pysty erikseen muuttamaan, ellei muuta koko järjestelmän ilmoituksiin käytettävää ääntä.

Yllättäen Honor tarjoaa myös useita eri vaihtoehtoisia tapoja laitteen navigointiin.

Perusasetuksilla Honor 10 käyttää näytöllä olevia navigointipainikkeita. Asetuksien kautta navigoinnin voi asettaa hoitumaan vaikka pelkästään sormenjälkilukijaa käyttäen, jolloin yksi painallus sormenjälkitunnistimeen vastaa paluupainiketta, pitempi painallus vastaa kotipainiketta ja sormenjälkitunnistimen pyyhkäisi avaa moniajonäkymän. Ratkaisu on hiukan erikoinen, varsinkin kun sormenjälkitunnistimen toiminta on heikkoa. Ominaisuus kuitenkin toimii kohtuullisesti, mutta virhepainalluksia tuli hyvinkin usein ja välillä tunnistin ei rekisteröinyt painallusta ollenkaan.

Honor on sisällyttänyt uuteen puhelimeensa myös kasvojentunnistukseen perustuvan avausmahdollisuuden. Uusi kasvojentunnistus toimii hienosti, vaikka välillä tuntuukin hiukan hidastelevan. Kasvojentunnistus onkin huomattavasti toimivampi tapa verrattuna puhelimen heikkoon sormenjälkitunnistimeen.

Mielipiteitä jakavan näyttöloven saa myös Honor 10 -mallissa piilotettua, samaan tapaan kuin monilla muilla lovellisilla puhelimilla. Loven piilottaminen muuttaa sen vierellä olevat kaistaleet mustiksi, ja jolloin lovi häipyy näkyvistä.

Koska Honor 10 ei käytä AMOLED -näyttöä, ei kyseinen ominaisuus myöskään tarjoa virransäästöjä käyttäjälle. Näyttö pidetään siis jatkuvasti päällä. Lovi tuo myös pieniä ongelmia kolmansien osapuolien sovellusten kanssa. Kaikki niistä eivät osaa skaalata omaa käyttöliittymäänsä, jolloin muutamissa sovelluksissa tärkeitä painikkeita saattaa jäädä osittain loven alle tai näytön ulkopuolelle.

Suurin ongelma testijakson aikana oli Honorin jo aikaisemmistakin puhelimista tuttu perisynti: ilmoitukset ja niiden poissaolo.

EMUIn virranhallintaominaisuuksissa on jotain niin aggressiivista, että esimerkiksi sähköposti-ilmoitukset saapuivat jatkuvasti useita minuuttejaa (jopa kymmeniä minuutteja) myöhässä, WhatsApp-sovelluksen ilmoituksia ei välillä saapunut ennen kuin ohjelman avasi uudestaan. Asiaan auttoi, kun kävi erikseen antamassa sovelluksille luvan ohittaa akun optimoinnit. Tämän ei tietenkään pitäisi olla välttämätöntä, vaan Android 8:n tulisi osata hoitaa nämä automaattisesti. Tämä on ollut jatkuva ongelma Huawein puhelimissa ja EMUI -käyttöliittymän kanssa, eikä asia ole vieläkään kunnossa ilman käyttäjän omia toimenpiteitä.

Testilaitteemme edusti Honor 10 -malliston kalliimpaa versiota, jossa muistia oli neljä gigatavua ja tallennustilaa 128 gigatavua. Paketista ottaessa Honor 10:n 128 gigatavun tallennustilasta oli vapaana 115 gigatavua. Honorille tyypillisesti käyttöjärjestelmässä on monia Honorin omia sovelluksia, jotka menevät toiminnallisuuksissa Googlen mukana olevien perussovellusten päälle. Lisäksi mukana on muutamia kolmannen osapuolen sovelluksia kuten useita eri pelejä ja Booking.com-sovellus.

Testijakson aikana puhelimelle saapui yksi iso ohjelmistopäivitys (versionumeroltaan 8.1.0.104), jossa muutoslokin perusteella oli lähinnä bugeihin ja järjestelmän vakauteen liittyviä korjauksia. Päivityksessä tuli mukana myös huhtikuun tietoturvapäivitykset. Päivitysten ajantasaisuus onkin ollut yksi ongelmakohta myös Honorin laitteilla, joten näiden tuloon kannattaa suhtautua varauksella.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto