Uusimmat

Kamera

26.06.2017 19:00 Juha Uotila

Kamera

HTC on panostanut tänä vuonna todella vahvasti kameraosastoon, ja yhtiö ylpeileekin saaneensa DxO:n testeissä korkeimman pistemäärän ikinä – eli 90 pistettä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että DxO -pisteytys ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että kamera olisi käytännössä niin hyvä.

HTC U11:n takakamera on edelleen 12 megapikselin kennolla varustettu ja käyttää UltraPixel-tekniikkaa. Kamera pohjautuu samaan tekniikkaan kuin HTC 10:n loistava kamera, mutta HTC on pienentänyt pikselikokoa 1,55 µm:stä 1,4 µm:iin. Kameran aukko on kuitenkin kasvanut f1.7:ään. Se mahdollistaa suuremman määrän valoa verrattuna viime vuoden HTC 10:n kameraan, jossa vastaava aukkoluku oli f1.8.

Kamera käyttää myös Dual Pixel -pohjaista automaattitarkennusta, joka mahdollistaa Samsung Galaxy S8:n tasoisen, todella nopean tarkennuksen. Kamera on varustettu myös optisella kuvanvakaajalla.

Laitteen etupuolella sijaitseva 16 megapikselin ja f2.0-aukolla varustettu etukamera on saanut itselleen suuremman pikselimäärän, mutta samalla HTC on tiputtanut siitä pois HTC 10: stä löytyneen automaattitarkennuksen. Etukamerassa ei myöskään ole optista kuvanvakaajaa.

HTC:n kamerasovellus ei ole U Ultran jälkeen kokenut suurempia muutoksia. Kameran kaikki säädöt sijaitsevat nyt vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä esiin tulevassa valikossa, joista voi kameran kuvaustilaa myös vaihtaa.

Kuvaustiloja on mukana yhdeksän kappaletta. Kuvaustilan valinnan jälkeen kyseisen tilan asetukset aukeavat omaksi kaistaleekseen vasempaan reunaan. Itse yleiset sovelluksen asetukset löytyvät ihan pohjimmaisena olevan Asetukset-kuvakkeen alta.

Pro-kuvaustila tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää valkotasapainoa, valotuksen kompensointia, ISO-arvoa, suljinaikaa sekä tarkennusta. Asetuksista voi vielä lisäksi säätää, käytetäänkö tallennukseen JPG- vai RAW-muotoa.

HTC U11:n kamera tuottaa päiväsaikaan loistavia tuloksia. Kameralla otetut kuvat säilyttävät kohteiden yksityiskohdat ja kuvien terävyys on korkeatasoista. Myös väritasapaino on kunnossa. HTC onkin maininnut, että se on halunnut tarjota mahdollisimman pitkälle todellisuutta vastaavan kuvan niin värien kuin myös kontrastin osalta. Kuvia ja värejä ei turhaan lähdetä ylisaturoimaan, jotta kuviin saataisiin enemmän elävyyttä.

Huomasimme kuitenkin, että automaattisen HDR-tilan kanssa oli pieniä ongelmia. HDR-tila ei joissain tapauksissa aktivoitunut kuvaushetkellä. HTC U11 käyttää niin sanottua HDR Boost -ominaisuutta, jolloin kamera ottaa jatkuvasti kuvia omaan muistiinsa ja pystyy myös analysoimaan kuvat, ennen kuin edes laukaisinpainiketta on painettu. Jos kuvaustilanne vaatii korjauksia valotukseen, tullaan muistissa olevat kuvat yhdistämään ja näistä luodaan yksi kuva, jossa on pyritty poistamaan kohina ja pitämään yksityiskohdat tallessa.

Hämärässä ja valon vähentyessä myös kuvanlaatu heikkenee, mutta tämä on pienten kennojen kohdalla yleistä. Kokonaisuutena HTC U11 pystyy myös heikommassa valaistuksessa tuottamaan luonnollisen näköistä materiaalia. HTC:n halu säilyttää kuvien luonnollisuus näkyy myös jälkikäsittelyn vähyydessä, ja yhtiö ei ole lähtenyt turhaan raskaalla kädellä poistamaan kohinaa kuvista. Lisäksi kohteiden rajoja ei ole HTC lähtenyt yliterävöittämään.

Videokuvauksessa HTC U11 tukee 4K-tarkkuutta, kuten jokaisen nykylippulaivan kuuluukin. Valitettavasti videoiden osalta HTC:n kamerasovellus ei juuri tarjoa mahdollisuuksia laadun säätämiseen. Asetuksissa on normaalit valinnat 4K/FullHD/HD/QVGA/MMS -laaduille, mutta erillistä kuvan päivitysnopeutta ei pysty vaihtamaan. 4K- sekä Full HD -laadulla videot kuvataan aina 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Asetuksista löytyy myös optio kytkeä 3D- ja akustisen äänen kohdistus päälle tai pois. 4K-video tallentuu kamerasta hyvällä, noin 56 megabitin sekuntivauhdilla. Ääntä tallennetaan 192 kilobittiä sekunnissa. Outona rajoituksena HTC U11 antaa kuvata 4K-videota ainoastaan viisi minuuttia kerrallaan.

Videokuvauksessa HTC on keskittynyt myös äänenlaatuun ja äänen tallentamiseen. U11 on varustettu neljällä laadukkaalla mikrofonilla, joita käytetään HTC:n 3D-äänen nauhoittamiseen. Videokuvauksessa on myös mahdollista käyttää äänen kohdistamista, eli jos videolla zoomataan vaikka puhuvaan henkilöön, puhelin myös kohdistaa mikrofonit kohteeseen. Näin pyritään saamaan tarkempi ääni kuvassa olevasta kohteesta.

Puhelimen päivitetty etukamera on saanut tällä kertaa päivityksen 16 megapikseliin, kun HTC 10:ssä etukamerassa oli vain 5 megapikseliä. Etukamera on joutunut luopumaan automaattisesta tarkennuksesta sekä valovoimaisemmasta aukosta, kun etukamerassa joudutaan nyt tyytymään f2.0-aukkoon entisen f1.8:n sijaan. Etukamera tuottaakin teräviä ja yksityiskohtaisia kuvia, mutta kunnollisen automaattitarkennuksen puute laskee kameran hyödyllisyyttä selfie-käytössä.

Kokonaisuutena HTC U11 kamera on kokenut valovuosien harppauksen aikaisemmasta U Ultra -mallista, jonka tuotokset olivat laadullisesti kohtuullisia. U11:n kamera pystyy kilpailemaan tämän vuoden parhaimman puhelinkameran tittelistä. HTC ei ole lähtenyt kahden kameran leikkiin vaan on keskittynyt tuottamaan puhelimen, jonka yksittäinen kamera pystyy kilpailemaan muiden isojen kuten Samsungin Galaxy S8:n tai Huawei P10:n kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Tekniset ominaisuudet
  4. Kamera
  5. Käyttöjärjestelmä
  6. Suorituskyky ja akkukesto
  7. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat