Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

26.06.2017 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

HTC U11 vietti Muropaketin testattavana reilun kahden viikon ajan, jonka aikana laite oli jokapäiväisessä käytössä ainoana puhelimena. Suorituskyvyn osalta Snapdragon 835 -piiri sekä sen sisältämä Adreno 540 -grafiikkapiiri tarjoavat tällä hetkellä yhden parhaan suorituskyvyn mitä mobiilimarkkinoilla on saatavissa. Raudan tai softan osalta ei parin viikon testijaksolla huomattu ongelmia.

HTC on onnistunut optimoimaan Sensen sen verran tehokkaasti, että itse käyttöliittymä toimi puhelimessa täydellisesti ilman hidasteluja tai mietintätaukoja. Puhelimen Adreno 540 -grafiikkapiiri tarjoaa markkinoiden parhaimman graafisen suorituskyvyn.  Piirillä ei ole ongelmia pyörittää raskaimpiakaan mobiilipelejä ja pelien grafiikoistakaan ei tarvitse kitsastella. Raskaimpien pelisessioiden jälkeen HTC U11 lämpeni hiukan, mutta epämiellyttävän kuumaksi ei puhelin missään vaiheessa muuttunut.

Ajoimme puhelimella myös yleisimmät synteettiset testisovellukset prosessori- ja grafiikkasuorituskyvyn sekä tallennustilan nopeuden testaamiseksi. Päätimme ottaa vertailutuotteiksi Sonyn uusimman Snapdragon 835 -piirillä varustetun Xperia XZ Premiumin sekä Samsungin uuden lippulaivan, Galaxy S8:n.

Ensimmäisenä ajoimme Androbench 5:n testit, joilla testataan laitteen sisäisen tallennustilan luku- ja kirjoituskykyä.

Kaikki kolme ovat hyvin tasoissa ensimmäisessä testissä, ja erot jäävät pieniksi. HTC U11 on kuitenkin huomattavasti parempi kirjoitusoperaatiossa kuin kilpakumppaninsa.

Laitteiden graafista suorituskykyä mitattiin tutulla Antutu- sekä GFXBench-testillä.

Kilpakolmikkomme sijoittuu jälleen melkein samanlaisiin tuloksiin ja erot jäävät huomaamattomiksi.

Prosessorin vääntökykyä testattiin vielä Geekbench 4 -testiohjelmistolla.

Yllättäen erot kasvavat Geekbenchin testeissä ja HTC:n uutukainen jääkin kolmikon häntäpäähän.

Normaalia jokapäiväistä käyttöä testattiin Futuremarkin PCMark-sovelluksella ja sen sisältämällä Work 2.0 -testillä. PCMarkin testissä HTC U11 otti kärkipaikan pienellä erolla Sonyn Xperia XZ Premiumiin.

Javascript suorituskyky testattiin vielä Sunspider-testillä.

Myös Javascript-testissä HTC U11 ottaa selkeän eron kilpakumppaneihinsa.

Vaikka suorituskykytesteistä ei suoraan pystykään mitään sanomaan, ja ne ovat lähinnä pinnallisia testejä, HTC on tehnyt ainakin jotain oikein. Ilmeisesti optimoinneilla on haettu enemmän jokapäiväisen käytön sulavuutta kuin raakaa vääntökykyä.

HTC U11 sisällä on kiinteästi asennettu, hieman pieneltä kuulostava 3000 milliampeeritunnin akku. Vaikka Snapdragon 835 -piiri lupaa huomattavasti parempaa akkukestoa verrattuna esimerkiksi Snapdragon 821 -piirillä varustettuihin puhelimeen, HTC U11:n akun koko tuntuu pienehköltä.

Testijakson aikana normaalina arkipäivänä (noin klo 6–23) tapahtuneen käytön jäljiltä akku oli ehtinyt laskemaan noin 15–25 prosentin paikkeille, ja näytön päällä oloaika liikkui noin 4–4,5 tunnin välimaastossa. Testijakson normaaliin päivän käyttöön kuului muutamia puheluita, viestittelyä Whatsapp- sekä Telegram-sovelluksilla, nettiselausta, musiikin suoratoistoa Spotifystä, Twitterin käyttöä sekä sähköpostien lukemista ja lähettämistä.

Puhelimen ominaisuuksista ei erikseen kytketty mitään pois päältä, vaan sekä Wi-Fi että Bluetooth olivat käytössä koko ajan. Lisäksi Samsungin Gear S3 -älykello oli bluetooth-yhteydellä kiinni puhelimessa jatkuvasti. Puhelimessa oli kytkettynä neljä sähköpostitiliä, jotka päivittyivät push-tekniikalla ympäri vuorokauden.

Kevyemmällä käytöllä puhelimella pärjää helposti myös toiselle päivälle, mutta vähänkin aktiivisemmalla käytöllä ei akun voida olettaa kestävän kahta päivää. Raskaammallakin käytöllä akkukestoa riittää toisen päivän puolelle juuri ja juuri, joten yöllä puhelimen lataus on tämänkin puhelimen osalta suositeltavaa.

HTC U11 tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalataustekniikkaa, ja QC3-laturi tuleekin vakiona myyntipakkauksessa mukana. Akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin reilun tunnin verran. Jostain syystä HTC ei ole lähtenyt tukemaan Qualcommin Quick Charge 4.0 -standardia vaikka itse puhelimen piiri tätä tekniikkaa tukisikin. Myöskään langatonta latausta ei HTC ole lähtenyt laitteeseen toteuttamaan, vaikka lasimateriaaliin siirtyminen sen vihdoin ja viimein mahdollistaisi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Tekniset ominaisuudet
  4. Kamera
  5. Käyttöjärjestelmä
  6. Suorituskyky ja akkukesto
  7. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat