Arvostelu | Call of Duty: Black Ops Cold War tarjoaa liian vähän liian isolla hintalapulla

20.11.2020 09:05 | Ilari Hauhia

Call of Duty: Black Ops Cold War tarjoaa sinällään viihdyttävää räiskintää, mutta tuntuu siltä, että pelin julkaisun kanssa on tullut melkoinen hoppu. Varsinkin pelin ase- ja karttavalikoima jättävät paljon toivomisen varaa, ja muutenkin täysihintaiselta peliltä toivoisi enemmän sisältöä. 


Julkaisupäivä: 13.11.2020
Studio: Treyarch
Julkaisija: Activision Blizzard
Saatavilla: PC (testattu), Xbox One, Xbox Series S/X, PlayStation 4 & PlayStation 5
Pelaajia: 1 (moninpeli verkossa)
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 20 tuntia


Call of Duty: Black Ops Cold Warin pyhä kolminaisuus muodostuu jälleen sarjalle tyypilliseen tapaan yksinpelistä, moninpelistä ja zombies-pelimuodosta. Aloitetaan kampanjasta, joka saattaa nykyisellään olla jopa Call of Duty: Black Ops Cold Warin paras puoli.

Kuten Call of Duty: Black Ops Cold Warin nimestä voi arvata, sijoittuu seikkailu kylmän sodan aikakauteen. Yksinpeli starttaa 80-luvun kämäisestä kuppilasta, ja noin kuusi tuntia kestävä yksinpeli vie pelaajan aina viidakkosta neuvostoliittolaisiin bunkkereihin saakka. Vaikka suuri osa kampanjasta on vanhaa tuttua räiskintää 60- ja 80-lukujen aseilla, on mukaan mahdutettu myös jonkin verran taktista hiippailua, joka tuntuu toimivalta ratkaisulta.

Call of Duty -sarjan yksinpelit eivät tavallisesti ole mitään tarinankerronnallista herkkua, mutta Black Ops Cold Warin suoritus on huomattavasti keskimääräistä Call of Dutya parempi.  Jopa pelaajan päätökset on otettu – ainakin pienessä mittakaavassa – huomioon tarinan etenemisessä. Mistään kovin realistisesta tarinasta ei ole kyse, mutta kunhan silmille asettaa paksut toimintaelokuvalasit ennen pelaamisen aloittamista, voi pieniä ylilyöntejä ja kliseisiä henkilöhahmoja katsoa läpi sormien.

Zombies-pelimuotoa ja moninpeliä koskee yhteinen ongelma: sisältöä on toistaiseksi tarjolla aivan liian vähän. Treyarch on tosin luvannut julkaista peliin ilmaisia päivityspaketteja, jotka tuovat mukanaan uusia aseita ja karttoja, joten tilanne toivottavasti parantuu jo lähitulevaisuudessa. Siitä huolimatta täyden hinnan maksaminen pelistä, jossa on julkaisuhetkellä vain yksi zombies-kartta ja kahdeksan erilaista moninpeli-karttaa, tuntuu väärältä.

Asevalikoimassakaan ei ole hurraamista. Yhteensä erilaisia aseita on tarjolla vain 27 kappaletta, mukaan lukien kaikki sivuaseet, kuten pistoolit ja singot. Lisäksi aseiden tasapaino vaatisi vielä hieman lisätyötä, sillä varsinkin MP5 tuntuu toistaiseksi aivan liian voimakkaalta.

Muuten moninpeli tarjoaa sitä samaa nopeatempoista Call of Duty -räiskintää, mitä sarjan aiemmat pelaajat varmasti osasivatkin odottaa. Vihollisia hyppii esiin joka kulman takaa, kuolema ei ole läheskään kaikissa pelimuodoissa pysyvä ja aseita voi modifioida hyvin pitkälle. Modern Warfareen verrattuna Black Ops Cold Waria voi kuitenkin pitää jopa hitaampana pelinä, sillä viholliset tuntuvat kestävän enemmän luoteja kuin aiemmin. Tämä tekee tappoajasta (Time to kill, TTK) aiempaa korkeamman ja esimerkiksi takaa yllättävään viholliseen voi ehtiä reagoida aiempaa paremmin. Toisena merkittävänä erona suojassa hengittelevät pelaajat keräävät automaattisesti takaisin elämäpisteitä.

Scorestreak-systeemiä on muokattu niin, ettei pisteitä menetä enää kuoleman koittaessa. Sinällään uudistus tuntuu mukavalta, mutta samalla se tarkoittaa, että esimerkiksi risteilyohjuksia, vakoilulentokoneita ja muita scorestreakkeja lentelee taivaalla aiempaa enemmän.

Uusista pelimuodoista merkittävin lienee uusi battle royale -vaikutteinen Fireteam: Dirty Bomb, jossa nelihenkiset joukkueet räjäyttelevät likaisia pommeja valtavalla kartalla. Pelimuoto on sinällään ihan hauska, mutta ilmaispelattava ja Black Ops Cold Warin kanssa progression jakava Warzone tuntuu silti paremmalta vaihdoehdolta battle royale -nälkään.

Zombies-pelimuodossa kenties suurin yksittäinen muutos on se, että pelissä hankitut kokemuspisteet on nyt jaettu muun pelin kanssa. Muutos nopeuttaa pelin sisäistä progressiota ja on varsin tervetullut. Yksi kartta alkaa kuitenkin toistamaan itseään ikävän nopeasti.

Teknisellä puolella Call of Duty: Black Ops vaatisi vielä optimointia. Peli kärsii varsinkin PC:llä kaatumisista ja matalahkosta ruudunpäivitysnopeudesta. Moninpelin puolella pelaajat ovat raportoineet laajasti huonosta osumien rekisteröinnistä. Itsekin koin useita tilanteita, joissa luodit tuntuivat vain viuhuvan suoraan vastustajan lävitse. Myös pelin vaatima tallennustila on tarpeettoman suuri.

Kokonaisuudessaan julkaisuhetkellä Call of Duty: Black Ops Cold Warin paras puoli tuntuu olevan sen yksinpeli. Pelkän kuusituntisen räiskeen vuoksi täysihintaista peliä tuskin kannattaa ostaa, mutta yksinpeliä kannattaa ehdottomasti kokeilla mikäli pelin aikoo joka tapauksessa napata omaan kokoelmaan. Moninpeli ja zombies-muoto tarjoavat kyllä yksinpelin ohessa perusviihdyttävää räiskintää, mutta ainakin toistaiseksi karttoja ja aseita on tarjolla aivan liian vähän.

CALL OF DUTY: BLACK OPS COLD WAR

”Moninpelin ja zombiesin puolella Call of Duty: Black Ops Cold Warin ase- ja karttavalikoima on nykyisellään aivan liian pieni, mutta onneksi edes yksinpeli maistuu hyvältä.”

Muropaketin uusimmat