Uusimmat

Arvostelu: Marvel Ultimate Alliance 3 on herkkua Marvel-fanille, mutta Hulk voisi hakata pelin kameran

13.08.2019 09:01 Ilari Hauhia

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order on kuin Marvel-fanien päiväuni. Peli tiivistää käytännössä kaikki merkittävät ja hieman harvinaisemmatkin supersankarit ja pahikset yksiin kansiin. 


Julkaisu: 19.7.2019
Studio: Team Ninja
Julkaisija: Nintendo

Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 11 tuntia


Viime vuoden Avengers: Infinity War -elokuvaa luonnehdittiin ”historian kunnianhimoisimmaksi crossoveriksi”. Ainoastaan Nintendo Switchillä julkaistu Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order nostaa kuitenkin riman vielä paljon korkeammalle. Pelattavia hahmoja on yli 40. Mukaan mahtuvat Spider-Manin, Iron Manin ja Thorin kaltaiset kestosuosikit kuin myös hieman pienemmän profiilin sankarit kuten Crystal, Wasp ja Spider-Gwen. Osa hahmoista aukeaa pelattavaksi kylläkin vasta tulevissa lisäosissa, mutta jo peruspelissä hahmokatalogi on kiitettävän laaja.

Pelattavien hahmojen lisäksi Marvelin laajasta universumista löytyy myös haastavia pomovastuksia päihitettäväksi. Näihin kuuluvat esimerkiksi Dormammu, Mysterio, Nebula ja Kingpin.

Tarina starttaa kun Guardians of the Galaxyn intergalaktiset sankarit löytävät sattumalta Avengers: Infinity Warista ja Endgamesta tutut Ikuisuuskivet eräästä avaruusaluksesta. Kivien perässä on myös Thanoksen The Black Order ja paikalle ilmestyykin pian Proxima Midnight. Pelastaakseen tilanteen Star-Lord nappaa käteensä Space Stonen ja sinkoaa loput kivet universumin eri kolkkiin, kun taas Guardians of the Galaxy -jengi löytää itsensä maapallolta.

Reilut kymmenen tuntia kestävän tarinan aikana Marvelin sankarit löytävät vuoron perään toisensa ja lyöttäytyävät yhteen, jotta Ikuisuuskivet löytyisivät eikä Thanos pääsisi niihin käsiksi.

Pelimekaniikkojen puolesta Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order on tiukkaa nappulajumppaa hack and slash -hengessä. Jokaisella supersankarilla on neljä kykyä, joilla pahiksia voi vetää turpaan. Käytännössä varsinkin pelin alkupuolella nappuloita voi hakata kohtuullisen aivottomasti vielä korkeammalla Mighty-vaikeustasollakin. Alun jälkeen haasteen määrä kohoaa jonkin verran, jolloin pelaamisessa täytyy alkaa käyttää enemmän järkeä. Pelkän hyökkäämisen lisäksi huomiota pitää kiinnittää myös vastustajien iskujen torjumiseen ja väistelyyn.

Pelaaja voi koota avatuista hahmoista itselleen nelihenkisen joukkueen. Hahmojen iskuja voi kombottaa yhteen ja esimerkiksi Stormin pyörremyrsky yhdistettynä Doctor Strangen tuli-iskuun luo kentälle pelaajan ohjausta tottelevan tulipyörremyrskyn.

Pohjimmiltaan Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order on co-op-peli ja pelaaminen ystävien kanssa on paljon hauskempaa. Yhdessä ihmispelaajan kanssa esimerkiksi iskujen yhdistelyn koordinointi helpottuu. Co-op luonnistuu verkkopelin lisäksi myös lokaalisti samalta laitteelta. Peli toimii kuitenkin myös yksinpelinä tekoälyn avustuksella täysin pelattavasti.

Erilaisten hyökkäysten yhdistelmien keksiminen on varsin hauskaa puuhaa ja eri hahmojen yhdistely omaan joukkueeseen tuo peliin syvyyttä.  Ikävä kyllä Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order ei keksi pelin aikana juurikaan uusia temppuja, vaan sama hyökkäynappien rämpyttämiseen perustuva mekaniikka säilyy mukana alusta loppuun saakka, mikä voi alkaa pidemmän päälle puuduttamaan.

Mukavaa vaihtelua peliin tuovat pomovastukset, joiden kanssa pääsee kamppailemaan usein tavallisesta poikkeavalla tavalla.

Hahmoja voi kehittää Isotooppi-8:aan perustuvilla päivityksillä. Kykypuu on valtava eikä yhden läpipeluun aika ehdi kerätä kasaan kuin osan kaikista mahdollisista päivityksistä. Ikävä kyllä suurin osa päivityksistä on varsin näkymättömiä, kuten pieniä parannuksia hahmojen kestävyyteen. Näin ollen päivityksien valitseminen tuntuu usein melko merkityksettömältä.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Orderin tarina on kohtuullisen geneerinen. Siitä huolimatta hahmojen välinen dialogi on kehuttavan onnistunutta, erilaiset persoonat tuodaan hyvin esille, eikä ääninäyttelyssä ole valittamista.

Yksi Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Orderin ikävimmistä puolista on sen sinne tänne huiteleva kamerakulma. Aukeammilla alueilla yläviistosta kuvattu kamerakulma on vielä kohtuullisen toimiva, mutta varsinkin ahtaissa käytävissä kamera laskeutuu lähes sankareiden päiden tasolle ja tekee ohjaamisesta vaikeaa.

Graafisesti välivideot on animoitu hienosti ja pelattaessa ruudulla vipeltävät miniatyyrisankarit ajavat asiansa. Äänimaisema ei puolestaan herätä suuria tunteita suuntaan eikä toiseen.

Kokonaisuudessaan Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order miellyttänee ainakin Marvel-faneja. Laajan hahmokatalogin lisäksi mukaan on mahdutettu myös pieniä Marvelin supersankareihin perehtyneitä miellyttäviä viittauksia.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Orderin pelimekaniikat eivät ehkä ole kovin innovatiivisiä, mutta ne toimivat tarpeeksi hyvin jotta kampanjan jaksaa pelata hyvillä mielin loppuun saakka. Mikäli mukaan saa houkuteltua myös pelikaverin, on pelaaminen vieläkin hauskempaa.

MARVEL ULTIMATE ALLIANCE 3: THE BLACK ORDER

”Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order tuo Marvelin supersankarit yksiin kansiin onnistuneesti.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat