Uusimmat

Arvostelu: NHL 19 on loppuunsa hiottu lätkäpeli, joka tarjoaa jokaiselle jotakin

17.09.2018 08:00 Ilari Hauhia

Sinivalkoinen sydän alkaa sykkiä jokaisen suomalaisen sydämessä, kun tämä kuulee sanan jääkiekko. Samasta syystä EA:n NHL-pelisarja kerää joka vuosi huomattavan määrän suosiota suomalaisen pelaajayhteisön keskuudessa. NHL 19 -vuosipainos ei onneksi jätä tälläkään kertaa kylmäksi.


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio: Electronic Arts  / Julkaisija: Elecronic Arts / Saatavilla: PlayStation 4 & Xbox One / Testattu: PlayStation 4 / Peliä pelattu arvostelua varten: yli 13 tuntia


Vaikka maailma muuttuu ja jäätiköt sulavat, on vuodessa on muutamia asioita, jotka tapahtuvat vääjäämättä joka kerta uudelleen: joulu, juhannus, verojen maksu sekä NHL:n ja FIFA:n vuosipainokset. Vaikka ”saman pelin” julkaisu joka vuosi uudelleen AAA-pelin hintalapulla voi tuntua rahastukselta, saa maksetuille penneille myös hyvin vastinetta. Uunituore NHL 19 on jälleen loppuun asti hiottu lätkäkokemus, johon voi helposti upottaa lähes rajattoman määrän pelitunteja.

NHL 19:n kenties paras puoli on se, että peli tarjoaa jokaiselle jotakin. Heti alussa NHL 19 kysyy, onko pelaaja virtuaalikiekon monivuotinen konkari vai luistimennauhoja ensimmäistä kertaa sitova alottelija. Vastausten perusteella NHL 19 kustomoi niin ohjainasetukset kuin tekoälyn vaikeustasonkin laajalla skaalalla hyvin lähelle sopivaa. Uusille pelaajille opastusta tarjoaa myös pelin sisäinen valmentaja, joka muistuttaa muun muassa vastustajan laukausten blokkaamisen tärkeydestä ja avittaa syöttöpaikkojen löytämisessä.

NHL 19 tarjoaa myös valtavan määrän erilaisia pelimuotoja, joista löytyy viihdykettä moneen makuun. Pikapelissä kaukaloon voi hypätä suoraan ilman ylimääräisiä oheistoimintoja joko tekoälyä tai ihmispelaajaa vastaan, kun taas harjoitustilassa voi treenata vaikka uusia jalkakyniä ilman häiriötä. Be A Pro -tilassa nuori kiekkolupaus pääsee rakentamaan uraansa kohti NHL:n parrasvaloja.

Kilpailullisessa Hockey Ultimate Teamissa pelaaja voi tuttuun tapaan rakentaa oman unelmajoukkueensa, jota täydennetään joko pelaamalla tai mikromaksuilla hankittavilla korttipakoilla. HUT:in Pay-2-winiltä haiskahtavat mikromaksut jakavat helposti mielipiteitä, mutta toisaalta on hyvä, että mikromaksut on rajattu vain yhteen pelimuotoon. Tällöin NHL 19:sta voi nauttia myös kilpailullisena elämyksenä tavanomaisissa versus-peleissä ilman pelkoa mikromaksuista.

Ikävä kyllä nettipeli kärsii edelleen yhteysongelmista. Mikäli jomman kumman pelaajan nettiyhteydessä on vikaa, näkyy se ottelussa raivostuttavana nykimisenä. Välillä pelaajat voivat myös tippua otteluista peruuttamattomasti ulos, jolloin mahdollisesti hyvä ja tasainen lätkäottelu loppuu melkoisen antiklimaattisesti.

Uutena tulokkaana pelimuodoista löytyy World of Chel -kokonaisuus, joka vie kiekkolegendat takaisin ulkojäille keskelle tyylikkään talviurheilukeskuksen maisemia.

World of Chelin alta löytyy yksinkertaisen viehättävä NHL Ones, jossa pelataan kolmen pelaajan voimin yhteen päätyyn. Voittaja on se, joka ehtii latoa eniten kiekkoja verkkoon. Verkkopelin puolella pelimuodossa kruunataan joka päivä uusi kuningas, joka on onnistunut keräämään pisimmän voittoputken.

Aiemmista NHL-peleistä tutussa NHL Threesissä kiekkoa pelataan tuttuun arcade-tyyliin kevennetyillä säännöillä tapaan kolme vastaan kolme -joukkueilla. Mukana ovat myös kilpailullinen EASHL sekä offlinessa toimiva harjoittelukampanja NHL Pro-Am.

Kaikki World of Chelin alle niputetut pelimuodot jakavat progression keskenään. Menestyksestä palkitaan jääkiekkolaukuilla, joiden uumenista löytyy kosmeettisia tavaroita sekä pelaajille parempia lisäkykyjä tuovia perkkejä. Kiekkolaukkuja ei ole mahdollista hankkia mikromaksuilla, vaan niitä jaetaan ainoastaan palkintoina pelin sisäisesti.

Ylipäätään NHL 19 tarjoaa hurjan määrän kustomoitavaa. Pelihahmojen ulkonäköä voi viilata aina visiirin värin kaltaisiin pieniin yksityiskohtiin saakka. HUT:issa omalle joukkueelle voi valita kaiken logosta, pelipaidasta ja maalitorvesta lähtien. Toisaalta kustomoinnit voi helposti ohittaa, mikäli haluaa vain pelata kiekkoa.

Uusien pelimuotojen lisäksi NHL 19 tuo mukanaan Real Player Motion -luisteluteknologian sekä parannellun fysiikkamoottorin. Sarjan pariin ensi kertaa astuvia RPM tuskin hetkauttaa, mutta aikaisempiin NHL-peleihin tunteja upottaneet huomaavat eron heti. RPM tekee luistelusta nopeampaa ja pelaajaan saa aiempaa tarkemman kontrollin, mikä tekee kokemuksesta realistisemman. Uudistettu fysiikkamoottori puolestaan tekee vastustajien ajelemisesta entistäkin hauskempaa.

Kotimaiset pelaajat ovat odotetusti esillä NHL 19:ssa. Peliin on valittu reilut 200 ”kaikkien aikojen tunnetuinta kiekkolegendaa”, joiden mukaan ovat päässeet suomalaisista Teemu Selänne, Jari Kurri, Jere Lehtinen, Teppo Numminen ja Jyrki Lumme. Kykypistein mitattuna suomalaista kärkeä edustavat 90 pisteen Tuukka Rask sekä 89 pisteen Patrik Laine. Virallisella soittolistalla kuullaan puolestaan JVG:n hittibiisi Tarkenee.

Kokonaisuudessaan NHL 19:sta on vaikea löytää pahaa sanottavaa. Palaset loksahtavat paikalleen, tunnelma ja tuntuma ovat kohdallaan, ja peli näyttää graafisesti hyvältä.

Vaikka vuosipainoksissa on selvä rahastuksen maku ja loppuviimeksi pienehköt uudistukset voisi todennäköisesti hoitaa päivityksen muodossa, on pakko myöntää, että NHL-sarja tarjoaa vuosi toisensa jälkeen loistavaa virtuaalijääkiekkoa. Se, riitääkö se perusteluksi uuden version ostoon, jää lähinnä henkilökohtaiseksi kysymykseksi.

Innokkaimmat NHL-fanit saavat upotettua peliin helposti lähes loputtoman määrän pelitunteja, jolloin vuosipainoksen hintalapulle saa selvästi vastinetta. Toisaalta sarjaan ensi kertaa tutustuvat pelaajat ovat todennäköisesti lähestulkoon yhtä tyytyväisiä aiempaankin versioon, mikäli sellaisen sattuu löytämään alelaarista eikä verkkopeluu innosta.

NHL 19

 

”NHL 19 tarjoaa loppuunsa asti hiottua virtuaalikiekkoa, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Uudistukset aiempaan vuosipaikokseen verrattuna ovat kuitenkin sangen maltillisia.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat