Arvostelu: Pokémon Mystery Dungeon DX on ihastuttava seikkailu luolastoissa

29.03.2020 20:30 | Muropaketin toimitus

Pokémon Mystery Dungeon DX on Gameboy Advancelle ja Nintendo DS:lle ilmestyneiden Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team -pelien pohjalta tehty remake Nintendo Switchille. Testin perusteella kyseessä on uskollinen ja viihdyttävä uudisversio, joka vie mukanaan Pokémoneiden maailmaan vailla ihmisiä. 


Julkaisu: 6.3.2020
Studio: Chunsoft
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin 10 tuntia. (Läpäisty Blue Rescue Team)


Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX lainaa alkuperäisitä peleistä tutun tarinan. Muistinsa menettänyt pelaaja herää aivan seikkailun alussa Pokémonien maailmasta, ja tajuaa, että hän on muuttunut syystä tai toisesta Pokémoniksi. Sitä Pokémonia, joksi pelissä syntyy, ei voi suoraan valita, vaan se määritellään alussa tehtävän persoonallisuustestin avulla. Hahmokatalogi on pienten lisäysten ohella säilynyt ennallaan, ja vaihtoehtoeja ovat muun muassa perinteiset Pikachu, Bulbasaur ja Charmander. Nyt vaihtoehtona on myös Lucario.

Pelaaja ystävystyy pelin alussa toisen Pokémonin kanssa, jonka kanssa pelaaja haluaa auttaa Pokémon-maailman muita asukkeja perustamalla pelastuspartion. Pelastuspartio matkustaa erilaisiin luolastoihin ja auttaa siellä ahdinkoon joutuneita Pokémoneja. Samalla pelaaja yrittää selvittää, miksi hän muuttui Pokémoniksi ja kuinka hän voisi päästä takaisin ihmisten maailmaan.

Luolastoissa seikkailu onkin rogelike-genreä edustavan Pokémon Mystery Dungeon DX:n suola, ja seikkailu eroaa huomattavasti pääsarjan Pokémon-peleistä. Mystery Dungeon DX:ssä ei ole lainkaan kouluttajia tai ihmisiä ylipäätään, vaan luolastoissa tulee vastaan vain muita Pokémoneja, joita vastaan täytyy kamppailla. Luolastojen tasoista löytyy tavaroita ja tarvikkeita, ja portaita pitkin pääsee aina seuraavalle tasolle. Luolastojen pituudet vaihtelevat muutamasta tasosta aina loppupään 99 tasoa kattaviin luolastoihin.

Pelimaailma on ihastuttava ja siellä tavattavat Pokémonit ovat persoonallisia ja hauskoja tuttavuuksia. Myös pelin tarinaan on mahdutettu tunteikkaita kohtauksia, vaikka mistään tajunnanräjäyttävästä eepoksesta ei olekaan kyse.

Jos sekä Pokémon että roguelike-genreen kuuluvat pelit ovat lähellä sydäntä, miellyttää Mystery Dungeon DX varmasti. Mystery Dungeon on myös kohtalaisen vaikea peli. Jos pelaaja kuolee kesken luolaston, joutuu pelaaja jättämään kaikki mukana olleet esineet luolastoon. Varsinkin pelin loppupuolella taistelut voivat käydä jo hyvinkin vaikeiksi.

Pelattavaa myös riittää, jos peli kolahtaa. Vaikka päätarinan voi läpäistä noin 15-20 tunnissa, riittää lisäpelattavaa kymmeniksi tunneiksi jos päätarinan jälkeen aukeavia lisäluolastoja haluaa koluta lävitse.

Toisaalta jos peli ei miellytä heti alussa, ei se juuri parane tai muutu miksikään pelin edetessä. Luolastot ja pelimekaniikat noudattavat orjallisesti samaa kaavaa alusta lähtien eikä suurempia yllätyksiä ole luvassa. Osa pelaajista kokeekin Mystery Dungeon DX:n varmasti jossain määrin itseään toistavaksi. Toisaalta jos luolaseikkailun pelimekaniikka kolahtaa, saa siitä nauttia koko pelin ajan.

Mystery Dungeon DX on alkuperäisteoksille uskollinen remake. Red ja Blue Rescue Team on käännetty Nintendo Switchille rakkaudella, ja uusi graafinen tyyli on miellyttävä. Mukaan on tuotu myös uutta sisältöä, kuten mega-evoluutioita. Lisäykset tukevat alkuperäistä peliä ja tekevät kokemuksesta entistä paremman.

Itse olen upottanut alkuperäiseen Mystery Dungeon: Blue Rescue Teamiin aikanaan kymmeniä tai jopa satoja tunteja, enkä voinut olla tuntematta pientä nostalgiaa Mystery Dungeon DX:ää pelatessa. Kyse on kaikin puolin onnistuneesta remakesta, joka säilyttää alkuperäisen pelin sellaisenaan, hyvässä ja pahassa. Peli ei varmasti miellytä kaikkia pelaajia, mutta kyse on silti oivasta remakesta, jota kannattaa kokeilla jos rogueliket tai Pokémon ovat lähellä sydäntä.

POKÈMON MYSTERY DUNGEON DX

”Roguelike-genreen kuuluva Pokémon Mystery Dungeon DX on alkuperäispelille uskollinen remake.”

Muropaketin uusimmat