UUSIMMAT

Arvostelu: Team Sonic Racing yrittää olla niin cool ajopeli, että lopputulos aiheuttaa vain päänsärkyä

20.05.2019 20:40 | Tuukka Hämäläinen

Sonicin omassa karting-pelissä on mukavasti vauhdintuntua ja joukkuepeli toimii hienosti. Ikävä vain, että mitään persoonallista tai mieleenpainuvaa se ei tarjoa.


Julkaisupäivä: 21.5.2019
Studio: Sumo Digital
Julkaisija: Sega
Saatavilla: PC, Xbox One, Nintendo Switch & PlayStation 4 (testattu)
Pelaajia: 1-4 paikallisesti (verkkopelissä 12)
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: 4-5 tuntia


Karting-pelien eriskummallisessa genressä ei ilmesty turhan usein uutta pelattavaa, ja Mario Kart -sarja on pysynyt tyylilajin tunnetuimpana edustajana. Segan aiemmatkin Sonic -ajopelit ovat kuitenkin tarjonneet kelpo karting-viihdettä Nintendon alustojen ulkopuolella, ja nyt Sumo Digital on tuonut Sonicin hurjastelut myös nykyiselle sukupolvelle.

Team Sonic Racing on päällisin puolin tuttua karting-kilpailua: värikkäät hahmot ajavat kilpaa älyttömillä ajoradoilla ja paiskovat toisiaan aseilla kaahailun ohessa. Hahmot ovat kaikki Sonic-sarjasta tuttuja, mutta eipä ajajista, radoista tai Sonicista tarvitse oikeastaan mitään tietää peliin tarttuakseen.

Perusasiat ovat Team Sonic Racingissa kasassa. Ajamisessa on vauhdintuntua, pelituntuma on enimmäkseen todella hyvä, eikä karting-kilpailu myöskään tunnu epäreilulla tavalla turhan haastavalta. Vaikeusasteita on kolme, joista alimmallakin löytyy haastetta, kunhan etenee yksinpelissä kyllin pitkälle.

Sarjan edelliseen peliin (Sonic & All-Stars Racing Transformed, 2012) verrattuna Sumo Digital on jopa karsinut ylimääräisiä rönsyjä pois konseptista, sillä nyt ajokit eivät enää muutu veneiksi ja lentokoneiksi kesken ajon. Tällä kertaa kilpaillaan siis ihan vaan autoilla ja hyvä niin. Tasosuunnittelu ja pelattavuus ovat selvästi parantuneet sarjan edellisestä pelistä.

Team Sonic Racingin ainoa oikea uudistus kuuluu jo nimessä, sillä muista karting-peleistä poiketen se on sydämeltään joukkuepeli. Perinteisiäkin kilpailuja on mahdollista pelata, mutta kokemus on parhaimmillaan tiimipohjaisena, ja käytännössä myös koko yksinpelimoodi (Team Adventure) nojaa tiimipeliin.

Joukkuepeli toimii käytännössä siten, että kolmihenkisen tiimin pisteet lasketaan yhteen kilpailun tai kilpasarjan lopussa. Tiimin jäsenet voivat myös auttaa toisiaan lahjoittamalla aseita ja ottamalla vauhtia toisistaan, ja tämä kaikki kasvattaa myös Team Ultimate -kykyä, joka on usein avain kilpailujen voittamiseen. Tiimissä voi olla sekä ihmispelaajia että botteja, ja moninpelissä voi vapaasti valita, haluaako pelata yhdessä vai vastakkain.

Joukkupeli on kelpo ajatus ja sen toteutus on intuitiivinen. Semyös  mahdollistaa eritasoisten pelaajien sopuisan yhteispelin, eivätkä peli-illat muutu turhan kilpailullisiksi.

Team Sonic Racingin suurin ongelma on geneerisyys. Joukkuemuotoa lukuunottamatta kaikki muu on asevalikoimaa, hahmoja ja ajoratoja myöten tuttua ja turvallista, eikä karting-pelien sapluunaa ruveta millään muulla tapaa laajentamaan. Mitään LittleBigPlanet Kartingin (2012) tapaista omaa, tunnistettavaa tyyliä on turha toivoa.

Lievästi ärsyttävän kokemuksesta tekee Sonic-sarjan levoton tyyli, jossa hahmot ja koko peli yrittävät olla cooleja suurin piirtein samoilla keinoin kuin 90-luvun lastenohjelmat aikanaan. Hahmojen heittämät läpät aiheuttavat lähinnä myötähäpeää, selostajan jatkuvan intoilu rasittaa ja teknosta power metaliin heilahteleva soundtrack aiheuttaa päänsärkyä.

Pikkuvikojakin löytyy. Esimerkiksi aseiden symbolit muistuttavat tällä kertaa liikaa toisiaan ja niiden oppiminen vie aikaa. Lisäksi takaisin ajoradalle spawnaaminen toimii yhä yhtä huonosti kuin karting-peleissä pahimmillaan: jos ajat ulos, saatat päätyä pisteeseen, josta ajat heti uudelleen ulos.

On myös kurjaa, ettei löyhästi tarinallista Team Adventure -moodia voi nimestään huolimatta pelata kaverin kanssa yhdessä. Ratkaisussa ei äkkiseltään ole mitään järkeä.

Team Sonic Racing on kuitenkin ihan kelpo viihdettä. Se vain ei tarjoa mitään ihmeellistä, eikä valtavasti pelattavaa. Online-peliä en testaillut (koska peli ei ollut virallisesti ilmestynyt), mutta hirveän laajalta pelikokemukselta tämä ei vaikuta. Ratoja on kaikkiaan 21, hahmoja 15 ja pelimuotoja vain muutama. Pisteillä ansaittavat Mod Podsit ja niistä avautuvat varusteet tuovat mahdollisuuksia muokata ajokkeja, mutta peli tuntuu silti turhan niukalta.

Sonicin karting-pelistä onkin vaikea ennustaa hittiä, etenkin kun Crash Team Racing Nitro-Fueled ilmestyy 21. kesäkuuta kaikille samoille alustoille PC:tä lukuunottamatta. Ennakkotietojen perusteella se vaikuttaa myös kaikin puolin houkuttelevammalta pelipaketilta, ellei sitten fanita juuri Sonicin tyyliä.

TEAM SONIC RACING

”Team Sonic Racing on kompetentti, mutta persoonaton karting-kokemus.”