Uusimmat

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (PC)

27.04.2007 13:00 Miikka Lehtonen

Command & Conquer. Kaksi sanaa, jotka herättävät varmasti PC-pelaajissa suuria tunteita. Vaikka Westwoodin legendaarinen sarja ei aloittanutkaan reaaliaikastrategiaa genrenä, se on silti yksi maailman tunnetuimmista pelisarjoista. Vuosien tauon jälkeen on taas aika naksutella.

Vaikka Command & Conquer on teknisesti huippumoderni peli, sen suunnittelu on puhdasta old schoolia. Tuloksena on persoonallinen peli, mutta reaaliaikastrategia on kehittynyt melkoisesti sitten viime näkemän – vieläkö Command & Conquerin eväillä pärjätään?

Old school -meininki ei rajoitu vain pelisuunnitteluun, sillä se jatkaa Need for Speed -pelien herättelemiä perinteitä. Kaikki pelin juoni kerrotaan nimittäin koko ruudun videon avulla, aivan kuin Command & Conquerin kulta-aikoina.

Näyttelijät eivät myöskään ole mitään paikallisen harrastelijateatterin kavereita, vaan tuttuja kaikille vähänkään enempää TV:tä katseleville. Tricia Helfer (Battlestar Galactican Number Six), Josh Holloway (Lostin Sawyer), Jennifer Morrison (House M.D.:n tohtori Cameron), Michael Ironside ja Billy Dee ”Lando” Williams tuovat touhuun melkoista nörssifestivaalin tuntua.

HD-tason video näyttää todella hyvältä, joskin sitä on melko rasittavaa katsoa. Kaikki näyttelijät kun puhuvat kameralle aivan kuin tämä olisi pelaaja, mikä on varsinkin alkuun häiritsevää katsottavaa. Rehellisyyden nimissä pitää myös tunnustaa, että käsikirjoitus ei ole samaa tasoa kuin näyttelijäbudjetti. Mistään elämää suuremmasta draamasta ei ole kyse, vaikka kaikkialla räjähtelee ja maapallo on vaarassa.

Vieraita avaruudesta

Taistelukentän puolella kaksi pelin kolmesta osapuolesta on entuudestaan tuttuja. Hyveellinen, amerikkalaista elämäntapaa ja omenapiirakkaa puolustava G.D.I. luottaa edelleen suuriin, tehokkaisiin ja kalliisiin sotakoneisiin. G.D.I.:n parasta tarjontaa ovat esimerkiksi jättimäinen Mammoth-tankki ja tiberium-kentillä vahingoittumatta liikkuvat Zone Trooper -erikoisjoukot.

NODin veljeskunta puolestaan luottaa halpaan ja lukuisaan teknologiaan, sekä moraalisesti arveluttaviin itsemurhapommittajiin, ydinpommeihin ja muihin mukaviin yllätyksiin. NODin parasta teknologiaa edustaa kiinnostava Avatar-taistelukävelijä, joka pystyy repimään muista yksiköistä aseita ja järjestelmiä käyttöönsä.

Kolmikon täydentää aivan uusi uhka avaruudesta. Scrin-muukalaiset ovat saapuneet maahan tekemään selvää pinkeistä syöpäläisistä ja keräämään tiberiumit omiin varastoihinsa. Muukalaisten teknologia on luonnollisesti todella kehittynyttä, mutta myös kallista ja hidasta valmistaa. Silti, kun örmyt saavat tuotantolinjansa rullaamaan ja armeijansa valmiiksi, heidän pysäyttämisensä on vaikeaa. Scrineillä on käytössään myös sci-fi-henkistä varustusta, kuten taistelukentälle avattavia mustia aukkoja.

Scrinit tosin jäävät yksinpelissä melkoisen statistin rooliin. Takakannessa mainostettu Scrin-kampanja käsittää kokonaiset neljä tehtävää, eikä heitä nähdä NODin tai G.D.I.:n kampanjoissakaan kuin aivan lopussa. Kokonaisuudessaan yksinpelikampanja käsittää 30 tehtävää, joista vaikeimmat ovat myös todella kinkkisiä ongelmia.

Kun minä olin nuori…

Command & Conquer 3:n pelaaminen on kuin nostalgiatrippi aikoihin, jolloin tosiaikastrategia ei tuntenut mitään hienouksia. Ero vaikkapa Company of Heroesiin on valtaisa, eikä ainakaan minun kirjoissani positiivisempaan suuntaan.

Resurssien keräily, tukikohdan rakentaminen ja teknologiapuun kipuaminen mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti ovat edelleen pelin avainkysymyksiä. Yksiköillä on toki eroja ja erilaisia käyttötarkoituksia, sekä myös erikoiskykyjä. Kranaatinheittäjät osaavat esimerkiksi räjäyttää rakennuksissa kykkivät viholliset taivaan tuuliin romuttamatta taloa.

Menestyksen avain on silti nopeus, eikä niinkään nerokas strateginen mieli. Ei vain rakennellessa, vaan myös taistelukentällä. Peli on nimittäin todella nopea. Voiton avain löytyy yksinkertaisesta kivi-paperi-sakset-meiningistä, jossa mikään yksikkö ei ole kaikessa ässä, vaan jokaiselle löytyy tehokas vastalääke.

Tämän lisäksi mitään sen suurempaa realismia tai tarkkuutta on turha odottaa. Peli ei mallinna raskaiden aseiden läpäisyä, vaan kiväärimiehetkin tuhoavat panssarit kun tarpeeksi kauan nylkyttävät. Toisaalta pelin idea on selvästi yksinkertainen ja nopeatempoinen peli, jossa ei ole turhaa luppoaikaa tai odottelua.

Kaikesta paistaakin läpi, ettei peliä ole suunniteltu niinkään tekoälyä kuin muita ihmispelaajia vastaan pelattavaksi.

Internet-Kyllönen

Tätä tukemaan pelin moninpeli- ja yhteisötyökalut ovat suorastaan erinomaiset. Ladder-tyyppiset liigat ja muut perusasiat onnistuvat tottakai, mutta Command & Conquer 3 vetää varsinkin oheistoiminnan suorastaan överiksi.

Pelin kotisivuille loggaamalla pääsee katselemaan listaa käynnissä olevista peleistä. Yhden klikkauksen avulla voi siirtyä katselemaan haluamaansa peliä, tai ladata parhaiden pelaajien uusintavideoita. Tämä ei vielä olisi niinkään ihmeellistä, mutta Command & Conquer 3 vie pelaamisen askeleen lähemmäs TV-lähetystä.

Pelistä löytyy nimittäin tuki myös selostajalle, joka voi liikutella omaa kameraansa haluamaansa paikkaan, tehdä kentälle merkintöjä ja toki myös selostaa tapahtumia. Heidänkin suorituksiaan voi arvostella, joten mahdollisuus pelimaailman Kyllösiin on olemassa. Toivottavasti tosin paremmalla asiantuntemuksella.

Kokonaisuutena Command & Conquer 3 on kiinnostava yhdistelmä uusia ideoita ja wanhaa meininkiä. Käytännössä siis juuri sitä, mitä Command & Conquer -fanit toivoivatkin. Peli vie sarjan tyylin äärimmäisyyksiin ja on kenties tämän hetken nopein tosiaikastrategia. Köö & Köö -veteraaneille peliä uskaltaakin siis suositella varauksetta, joskin heiltä se luultavasti jo löytyy.

Entä sitten me muut? Riippuu siitä, mitä peliltään haluaa. Jos vierastaa resurssien keräilyä, kaipaa Company of Heroes -tyyppistä mikromanagerointia tai Blitzkrieg-henkistä realismia, Command & Conquer 3 ei voisi olla kauempana kaivatusta. Pelille kannattaa antaa silti tilaisuus, sillä siinä on tietynlaista old school -charmia, joka on vieläpä kiedottu häikäisevän upeaan ulkoasuun.

 

Tekijä: EA Los Angeles
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Core2Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt DDR 800, Windows Vista
Saatavilla: PC, Xbox 360
Pelin kotisivu: http://www.commandandconquer.com/

 

Lue lisää eDomesta

Command & Conquer 3 valmistui, naksusotaa myös Xbox 360:lle

2007 – naksustrategian vuosi? Command & Conquer 3: Tiberium Wars ja Supreme Commander

C&C-kotelomodifiointi

Command & Conquer Generals: Zero Hour (PC)

Act of War: Direct Action (PC)

Blitzkrieg: Burning Horizon (PC)

Dragonshard – pintaa syvemmältä

Close Combat: Cross of Iron (PC)

Star Wars: Empire at War (PC)

Supreme Commander (PC)

Warhammer 40K: Dawn of War (PC)

Muropaketin uusimmat