Uusimmat

Enemy Territory: Quake Wars (360, PS3)

16.07.2008 14:00 Muropaketin toimitus

id Softwaren luoma Enemy Territory: Quake Wars tuo genreensä paljon uutta. Sen taktiset elementit ja monista muista poikkeava yksinpeli takaavat kiinnostavia ja vaihtelevia pelihetkiä.

Pelin tempo on nopea. Pääosassa on itse pelaaminen eivätkä grafiikat tai äänimaailma, kuten niin monessa muussa pelissä nykyään. Pelaajalla on valinnanvaraa, mikä tuo pelituokioihin vaihtelevuutta.

Taistelu maapallon herruudesta

Pelissä vastakkain ovat Global Defense Force (GDF) ja teknologialtaan kehittyneet Stroggit, jotka yrittävät vallata maapalloa. Taistelu etenee suorittamalla tiimeissä tehtäviä, jotka auttavat valloittamaan vihollisalueita tai puolustamaan omia asemia. Pelaaja toimii ensisijaisesti tiimin jäsenenä, puolustaen ja avustaen kavereitaan.

Kummallakin armeijalla on viisi hahmoluokkaa, joiden soturit voivat suorittaa erilaisia tehtäviä. Osa voi esimerkiksi rakentaa, soluttautua vihollisen armeijaan tai toimia lääkintämiehinä. Kukin luokka on tärkeä tehtävän onnistumisen kannalta. Pelaajan kannattaakin miettiä minkä luokan sotilaan hänen kannattaisi kulloinkin valita, jotta tiimi suoriutuisi tehtävästä. Luokkaa voi vaihtaa kesken pelin, mutta tällöin pelaaja syntyy uudelleen valitsemaansa luokkaan vasta seuraavan vahvistusjoukon mukana. Spawn -pisteeksi voi valita joko etulinjan tai paikan oman armeijan alueelta.

Pelissä ei ole turhia välidemoja, vaan toiminta alkaa samantien. Tehtävät vaihtelevat puolustuksesta hyökkäykseen ja kohteet on selitetty kartalla selkeästi. Kartta aukeaa ristiohjeimesta, joten kentissä ei eksy kovin helposti.

Kampanja on melko lyhyt. Jokainen sen neljästä osasta on maantieteellinen alue, joka sisältää useita kenttiä. Pelaamista kuitenkin riittää, etenkin saavutusten haalijalle, sillä eri tasojen Achievement-saavutukset saa vain pelaamalla jokaisen vaikeustason läpi erikseen. Esimerkiksi medium-taso ei siis kerrytä saavutuksia easy -tasolta. Pelaaminen on kuitenkin sen verran mukavaa ja mielenkiintoista, että kampanjaakin pelaa mielellään useampaan otteeseen.

Erot eri vaikeustasojen välillä huomaa lähinnä bottien käyttäytymisestä ja määrästä. Easylla viholliset kuolevat helposti eivätkä ne juurikaan liiku kentällä. Niitä on myös vähän verrattuna vaikeampiin tasoihin. Vaikeimmalla tasolla ne ovat aggressiivisempia kuin mediumilla. Myös ajoneuvot tuhoutuvat hieman helpommin. Hard-tasolla pelaaja joutuu suorittamaan tehtäviä enemmän itse, sillä tiimikaverit tuntuvat keskittyvän lähinnä vihujen tappamiseen.

Monipuolista sotimista

Kulkuvälineitä Quake Warsissa on runsaasti, sekä Stroggilla että GDF:llä. Stroggien puolelta löytyy myös hieman erikoisempia välineitä, kuten rakettireppu ja kävelijärobotti. Kulkuneuvoja on ripoteltu mukavasti joka puolelle kenttiä. Niiden ohjaaminen vaatii aluksi hieman totuttelua, mutta ne toimivat hyvin. Ainoastaan lentäminen aiheuttaa päänvaivaa, jopa enemmänkin pelanneelle.

Kontrollit toimivat kaikin puolin mukavasti ja niihin oppii nopeasti, mutta niitä voi varmuuden vuoksi harjoitella ennen varsinaista pelaamisen aloittamista. Aseet toimivat pääsääntöisesti hyvin, mutta snipailu on hankalaa. Tarkkuuskiväärillä nimittäin ei oikein tahdo osua mihinkään. Stroggien aseissa oli aluksi hieman opettelemista, mutta jokainen löytää varmasti niistäkin suosikkinsa. Myös erilaiset muut vekottimet, kuten miinat, singot ja kranaatinheittimet, voivat osoittautua korvaamattomiksi joissain tehtävissä.

Pelaaja voi myös käskyttää kavereitaan ristiohjaimella. Sillä voi käskeä joukkoja seuraamaan tai antamaan tulitukea, huutaa lääkintämiestä avuksi ja pyytää lisää ammuksia. Ainakin yksinpelissä tosin botit toimivat kiitettävästi ilman käskyttämistäkin. Ne suorittavat tehtäviä itsenäisestikin, tosin vaikeustasosta riippuen.

Moninpelissä vielä parannettavaa

Moninpelin pelimuodot ovat Stopwatch, Objective ja Campaign. Niissä suoritetaan erilaisia tehtäviä, kuten yksinpelissäkin. Peliin voi ottaa mukaan botit tai pelata ainoastaan ihmispelaajilla. Matseja voi myös pelata joko yksityisessä tai kaikille avoimessa lobbyssa. Kaiken kaikkiaan pelaajia voi olla moninpelissä 16 ja kenttiä löytyy 12.

Moninpeli toimii vaihtelevasti. Peli joko lagaa todella paljon tai ei ollenkaan. Toinen suuri ongelma ovat lobbyissa jumittavat hostit. Koska matsit eivät ala automaattisesti tietyn ajan kuluessa, voi lobbyssa joutua odottelemaan pitkänkin aikaa ennen kuin hosti aloittaa pelin. Myös latausajat voivat ärsyttää kärsimätöntä palaajaa.

Lisäksi moninpelissä ei voi olla varma pääseekö taistelemaan kavereidensa kanssa samalle puolelle. Useitakin kertoja kävi niin, että kolmen pelaajan ryhmästä ainakin yksi päätyi väkisinkin vastapuolelle. Ryhmässä ollessaan olettaisi, että ryhmä pääsee pelaamaan samalle puolelle. Mutta valitettavasti se ei aina onnistu.

Moninpelin suuret kentät ja pelimuodot tuovat kuitenkin plussaa. Koska vaihtoehtoisia reittejä on paljon, ei vihollisia ja kohteita tarvitse lähestyä aina lyhintä ja mahdollisesti vaarallisinta reittiä. Pelimuodot ovat mukavaa vaihtelua ainaisille deathmatcheille ja lipunryöstöille.

Pieniä korjauksia vailla

Jos peliltä odottaa henkeäsalpaavia grafiikoita ja upeaa äänimaailmaa, ei Quake Wars aivan sitä tarjoa. Siinä on kuitenkin panostettu pelattavuuteen aivan eri tavalla kuin monissa ulkomuodoltaan paremmissa peleissä. Kenttien laajuus ja pelin taktisuus tekevät Quake Warsista pelin, jota on mukava pelata niin yksin kuin verkossakin. Mikäli moninpelin ongelmat saataisiin korjattua, voisi Quake Wars erilaisuutensa ansiosta olla yksi tämän hetken parhaista tiimipeleistä.

Tekijä: id Software
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PS3, Xbox 360
Pelaajia: 1, verkkomoninpeli 2-16
Pelin kotisivu: http://www.enemyterritory.com

Lisää aiheesta

Enemy Territory: Quake Wars (PC)

Quake Warsia pelkän prosessorin voimalla

Lue myös

Flagship ei sittenkään mennyt konkurssiin… vai menikö?

Sonyn läski prinsessa tarjoilee vuoden erikoisinta online-pelaamista

E3: Microsoft esitteli Xbox-Miit ja uuden Xbox-käyttöliittymän

E3: Sony ei yllättänyt, mutta ei myöskään pettänyt