Uusimmat

Fire Emblem: Radiant Dawn (Wii)

12.08.2008 15:39 Markus Muhin

Fire Emblem on Nintendon koneiden pitkäikäinen strategia-RPG-sarja. Vaikka Euroopassa sarjan ensimmäisenä osana voidaan pitää vuonna 2004 Game Boy Advancelle julkaistua Fire Emblemiä, kyseessä oli itse asiassa sarjan kahdeksas peli. Japanissa sarjaa Fire Emblemejä on julkaistu jo 8-bittisen NESin ajoista lähtien.

Uuden sukupolven koneella sarjaa edustaa Radiant Dawn, joka on tarinallisesti suoraa jatkoa GameCuben Path of Radiancelle. Crimean ja Daenin sota on ohi, mutta kummassakin valtiossa sisäiset ongelmat alkavat kasautua.

Melodramaattinen taktiikkapeli

Radiant Dawnin tarina jakautuu neljään eri osioon jotka puolestaan jakautuvat useampaan eri jaksoon ja taisteluun. Samaa porukkaa ei suinkaan seurata koko aikaa, vaan tarinan fokus siirtyy vähitellen Daenin vapautusarmeijan vaiheista Crimeaan sekä myöhemmin Begnionin Imperiumia vastaan taistelevaan Laguz Allianssiin.

Taisteluissa on komennettavana usein noin tusina hahmoa. Taistelukenttä, joka vaihtelee tasangoista ja metsiköistä suoalueisiin sekä linnakkeisiin, on jaettu ruutuihin joita pitkin hahmot etenevät. Soturien liikkumismatka vuoron aikana riippuu tämän luokasta. Vahvat mutta hitaat keihäsmiehet etenevät yksi ruutu kerrallaan siinä missä heiveröisempi jousiampuja voi liikkua nopeasti, puhumattakaan lentävistä yksiköistä, joilla on kaikkein eniten liikkumavaraa. Kätevästi myös vihollisten liikkumisvaran voi napsauttaa näkyviin. Näin voi pitää huolen, ettei heiveröinen soturi jää liian monen hyökkääjän ulottuville.

Radiant Dawnin heikoin puoli on kuitenkin tarina. Vaikka alussa juonta jaksaa vielä seurata taistelujen välissä käytävien keskustelujen myötä, pelin edetessä kliseiseksi ja melodramaattiseksi osoittautuva tarina alkaa vain turhauttaa. Onneksi sentään keskustelut voi skipata, sillä taistelujen kannalta niillä ei juuri ole merkitystä. Tavoitteet näkyvät aina ruudun yläkulmassa taistelun aikana. Ne voivat vaihdella vihollisjohtajan voittamisesta esimerkiksi linnoituksen puolustamiseen tietyn vuoromäärän ajan. Vuorot menevät usein niin, että ensin liikkuvat pelaajan joukot, sitten vihollisjoukot ja lopuksi mahdolliset puolueettomat tai ystäväjoukot.

Joka sortin sotilaita

Taistelujen välissä vietetään aikaa tukikohdassa, jossa voi ostaa sotureille uusia aseita tai parantavia juomia, nostaa sotureiden tasoa taistelujen aikana kerättyjen kokemuspisteiden avulla tai määrätä soturien partnerit, jotka voivat vahvistaa toisiaan taistelussa ollessaan lähettyvillä. Tallentaa voi aina jaksojen alussa, tukikohdassa tai taistelun aikana. Tätä kannattaa tehdä usein, varsinkin jos haluaa säilyttää kaikki soturit mukana koko pelin ajan. Radiant Dawnissa kuollutta soturia ei saa enää takaisin. Varsinainen game over tulee kuitenkin vain jos vihollisjoukot onnistuvat tappamaan pelaajan joukon kenraalit.

Soturien vahvuudet ovat kuitenkin melko vaihtelevia. Varsinkin alussa mukana on useampi heikko soturi, joita ei rohkene tuoda kunnolla tantereelle, koska he lakoavat parista vihollisen iskusta. Myöhemminkin joukoissa on pari kolmatta pyörää. Hitaat valkoiset maagit toimivat kätevinä ensiapuasemina heikentyneille sotureille, mutta mustia maageja ei kehtaa juuri lyöntietäisyydelle päästää. Jousiampujat sentään osaavat väistää useimmat lähitaistelijoiden lyönnit. Maagit tuntuvatkin Radiant Dawnin selvästi heikoimmalta kastilta.

Valitettavasti tarina ei ole ainoa Dawnin heikko puoli. Vaikka mukana on erilaisia tavoitteita sekä taistelun areenoita, ei taistelu itsessään paljoa muutu pelin edetessä. Koska perusalkuasetelma, noin kymmenkunta pelaajan soturia vastaan vihollisten pienempi tai suurempi ylivoima, pysyy melko samanlaisena, pelaaminen alkaa tarinan keskikohdin maistua hieman puulta. Tästä on ehkä syyttäminen tarinan ylipitkää kolmatta osaa, jossa ontto ja hengetön tarina ei onnistu antamaan edes kunnollista syytä sotimiselle.

Fire Emblem: Radiant Dawn on pelattavuudeltaan ja mekaniikaltaan kelpo taktiikkapeli. Se  kuitenkin kompastuu typerään ja tympeään tarinaansa, sillä strategia-RPG:ssä juonella on kuitenkin suuri osa.

Vaikka taistelut ovat helpon hallittavuutensa ja haastavuutensa takia toimivia, niiden hienoiseen toistoon alkaa kyllästyä pelin loppuvaiheilla. Kiinnostavampi tarina olisi tosin paikannut tätäkin heikkoutta.

 

Tekijä: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Fire Emblem: Radiant Dawn

 

Lisää aiheesta

Advance Wars: Dark Conflict (DS)

Fire Emblem (GBA)

Fire Emblem: Sacred Stones (GBA)

Lue myös

Alone In The Dark (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Boom Blox (Wii)

Donkey Kong Jet Race (Wii)

Ninja Reflex (DS, Wii)

Sega Superstars Tennis (Wii)

Sims 2: Kyökki ja kylppäri – sisustajan kamasetti (PC)

Trainz: The Complete Collection (PC)