Ensituntumat: Call of Duty: Black Ops 4:n uusi battle royale -moodi ei tunnu Call of Dutylta

12.09.2018 12:00 | Tuukka Hämäläinen

Call of Duty: Black Ops 4:n odotettu Blackout-moodin beta-testaus käynnistyi PlayStation 4:llä maanantaina. Parin tunnin kokeilun perusteella battle royale ja Call of Duty ovat outo yhdistelmä.

Tasan kuukauden kuluttua ilmestyvä Call of Duty: Black Ops 4 tekee kaksi täysin uutta asiaa pelisarjan historiassa. Ensiksikin, peli hylkää kokonaan yksinpelikampanjan, ja toiseksikin, se sisältää battle royale -pelimuodon. Fortnite: Battle Royalen (2017) ja PlayerUnknown’s Battlegroundsin (2017) jalanjäljissä kulkevaa pelimuotoa onkin nyt päästy testaamaan jo kahden päivän ajan Black Ops 4:n tuoreimmassa beta-testissä.

Perusidea uudessa Blackout-moodissa on samanlainen kuin muissakin battle royale -peleissä. Pelaaja pudotetaan helikopterista laajalle kartalle, jossa käydään selviytymiskamppailua muita pelaajia vastaan joko soolona, duona tai neljän hengen tiiminä. Kaikki varusteet aseita myöten poimitaan kartalta, ja pian laskeutumisen jälkeen pelialue alkaa vaiheittain pienentyä. Jos sen ulkopuolelle jää, heittää tietysti henkensä. Elämiä on kaikilla vain yksi, mutta parantaminen on mahdollista.

Ennen Blackout ruotimista on sanottava pari sanaa aiemmasta beta-testissä, jossa päästiin pelaamaan tutumpia moninpelimoodeja. Jokusen tunnin testailun perusteella minulle jäi positiivinen tuntuma Black Ops 4:n moninpelistä.

Treyarch Studiosin tuleva peli nojaa selvästi hyvin pitkälti Black Ops III:n (2015) varaan, mutta tuntuu ainakin kasuaalille Call of Duty -pelaajalle helpommin lähestyttävältä ja selkeämmältä. Elokuussa järjestetyssä betassa oli vielä joitakuita tasapainotusongelmia, mutta ylimalkaan se vaikutti jo tuolloin näyttävältä ja jouhevalta räiskintäviihteeltä.

Blackout-moodin ensivaikutelma sen sijaan on aivan toinen.

Blackoutia voi pelata korkeintaan 80 pelaajaa, ja pelialue on massiivinen. Olen testaillut moodia pari-kolme tuntia, enkä saanut siitä kovin tasapainoista kuvaa. Lääniä on valtavasti ja turhan usein tuntuu, että pian pudottautumisen jälkeen täytyy jo rynnätä päätä pahkaa pakoon pienenevän pelialueen reunaa. Ellei sitten kuole heti ensimmäiseen kohtaamiseen vihollisen kanssa, mitä tietysti sitäkin tapahtuu.

Tässä onkin battle royale -kaavan suurin ero suhteessa Call of Dutyn useimpiin moninpelimoodeihin. Siinä missä moninpelissä pääsee lähes heti kuoltuaan takaisin taisteluun, on Blackoutissa poistuttava valikkoon, aloitettava uusi peli, odotettava uudelleen pelin alkua ja niin edelleen. Saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta kun pari ottelua putkeen menee pieleen heti alussa, alkaa jatkuva uuden pelisession odottelu tosissaan ärsyttämään.

Silloin kun peli sujuu, osaa Blackoutin pelaaminen kuitenkin olla myös hauskaa. Battle royale -pelien intensiteetti toimii myös Blackoutissa, ja tunnelma on parhaimmillaan alati jännittynyt, kun liikkuu paikasta toiseen ympäristöään jatkuvasti tarkkaillen. Ääniä hyödynnetään moodissa erinomaisesti, ja laukaukset, räjähdykset ja askelet antavat oivallisesti merkkejä vihollisen läsnäolosta.

Blackoutissa voi myös ohjastaa monenlaisia kulkuneuvoja, mutta tässä on kokemukseni mukaan enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia. Moottorin ääni kantautuu hiljaisessa maisemassa kauas, eikä ajoneuvoa todellakaan kannata ottaa alleen vain huvikseen.

Beta-versiossa riittää selvästi vielä hiottavaa, ja esimerkiksi esineiden poimiminen on turhan hidasta ja liitopuvun ohjastaminen tarpeettoman kankeaa. Visuaalisesti Blackoutin maailma näyttää myös hieman kehnommalta, kuin Black Ops 4:n viimeisen päälle hiotut moninpelikentät, ja etenkin helikopterista pudottautuessa maasto näyttää turhan epäselvältä.

Tähän mennessä Blackout vaikuttaa kuitenkin kiinnostavalta lisältä Black Ops 4:n kattaukseen. Call of Duty -peliltä se ei kuitenkaan tunnu. Tämä johtuu osin jo valtavista välimatkoista ja ajoneuvoista, joiden ajaminen muistuttaa ohjausjärjestelmän puolesta Halo-pelejä.

Tällä kosketuksella on vielä mahdotonta sanoa, tuleeko Blackoutista menestystä, vai jääkö se lähinnä kuriositeetiksi. Voi olla, että kokeneemmille Call of Duty -pelaajille se ei maistu, mutta samalla se saattaa toimia sisäänheittomoodina battle royale -pelien ystäville. Muutaman tunnin testi sai joka tapauksessa odottamaan mielenkiinnolla lopullista peliä.

Call of Duty: Black Ops 4 ilmestyy PC:lle, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 12. lokakuuta. Beta-testi on tarjolla kaikille pelin ennakkoon tilanneille, ja se jatkuu ensi maanantaihin asti. Lisätietoja pelin virallisilla sivuilla.