Uusimmat

ChillStream – viileää pelaamista padilla

16.03.2007 14:43 Jukka O. Kauppinen

Logitechin ChillStream-peliohjain on aika erikoinen vekotin. Se ei tarjoa uusia peliohjaimellisia ulottuvuuksia, vaan juju on fanaattisen pelaajan elämän helpottamisessa. Ohjain on näet varustettu sisäänrakennetulla tuuletuksella. Aivan. Mitä pidempi ja kiihkeämpi pelisessio, sen ärhäkkäämmin ChillStreamin voi laittaa tuulettamaan pelaajan kouria.

Ohjaimen paketistaan korkkaaminen herättää hämmentäviä deja vu –tunteita. Mitä ihmettä tämä muistuttaakaan… Neljä eriväristä nappia… Sauvojen ja ristiohjaimen sijoitus… Päädyssä olevat neljä painiketta… Ohjaimen keskellä oleva valolevy. Tämähän on. kuin Xbox 360:n padi… Mutta paketissa lukee ”for Windows XP/Vista”.

Laitetaanpa koneeseen. Ohjain etsii ajurin. Xbox 360 gamepad installed. Kai se on uskottava. Logitech on ovelasti tehnyt yhden universaalin chillauspadin, josta voi modata helposti uuden version eri koneille.

Tämän havainnon jälkeen olohuoneeseen ja virrat Xbox 360:iin. Jos tämä kerran on muotoilultaan suora kopio Xbox 360 –padista ja Windowskin näkee sen Xbox-ohjaimena, niin mitä Xbox 360 tästä sanoo?

Valitettavasti ei mitään. Ei toimi. Ohjain kyllä käynnistyy mutta konsoli ei näe ohjainta, eikä tottele mitään napinpainalluksia. Fail.

Kieltämättä ihmetyttää, että miksi tällainen rajoitus. Jos padia voisi käyttää sekä pc:llä että Xboxilla, niin sen hankinnasta olisi heti tuplahyöty ja tuplavirike kauppaan rientämiseen. Ja PS3:kin on aivan kulman takana. Siinäkin on usb-liitännät, mutta jos pc-brändätty ohjain ei toimi kerran Xboxilla, niin tuskin Pleikkarillakaan, etenkään kun sille on luvattu oma ChillStreaminsä. Sääli.

Laatupadi

Konsolitoimimattomuuden unohtaen, ChillStream-ohjain on miellyttävä peliohjain. Varustetaso on erinomainen: padissa on kaksi analogista sauvaa, joissa molemmissa on myös painonappi, 8-suuntainen ristiohjain, neljä nappia päällä ja padin takapuolella kaksi nappia ja kaksi analogista, portaatonta liipasinta. Lisäksi päällä back- ja start-napit.

Ohjain näkyy Windowsille normaalina DirectX-peliohjaimena, mikä takaa hyvän yhteensopivuuden. Jos peli käyttää joystickiä tai siinä on mahdollisuus määritellä käytettävä ohjain, niin padia voi käyttää vaivattomasti. Toki on eduksi jos pelissä voi myös määritellä käytettävät näppäimet. ChillStreamin näppäimet on määritelty aika hyvin vakionakin DirectX-napeiksi, mutta pelikontrollien muokkaaminen itseään miellyttävämmäksi on aina plussaa.

Käytettävyydeltään ja tuntumaltaan ohjain on hyvä. Se on erittäin sopivan kokoinen normaalikätiselle pelaajalle. Koko vastaa tarkoin Microsoftin Xbox 360 –padia, mutta kahvat ovat muotoilultaan jyrkemmät. Sauvojen liikerata ei ole suuri, mutta ohjaus on tarkkaa ja herkkää. Autopelitesteissä pystyi kiitämään aivan rauhassa tuhatta ja sataa turboboostin vauhdittamana, eikä tarkka ohjaaminen tuottanut ongelmia. Myös napit naksuvat miellyttävästi.

Tuuletus toimii

ChillStreamin tärkein myyntikikka on tietysti tuuletus. Ohjaimen pohjassa on ristikko, jonka läpi 40-millinen tuuletin imee viilennystä pelaajan käsille. Tuuletusilma puhalletaan kuudesta raosta, joita on kolme kummallakin sivulla. Ilmaa puhalletaan sormille, kämmenelle ja peukalon juureen, eli Logitechin mainostekstiä lainataksemme ”niille kolmelle käden alueelle, jotka eniten kaipaavat viilennystä.”

Sitten se suuri kysymys: moniko meistä pelaa oikeasti niin kiihkeästi, että kädet oikeasti hikoavat ja lipsuvat ohjaimella? Jos pitkätkään pelisessiot eivät aiheuta hikoontumista, ChillStream ei ole sinua varten. Kiva ohjain mutta miksi maksaa turhasta tuuletuksesta?

Jos hiki tai kostuminen on ongelma, niin siinä tapauksessa ChillStreamistä voi olla käytännönkin hyötyä siistiysfaktorin lisäksi. Viilentelyssä auttaa myös ohjaimen pinnoite, joka on muutenkin peruspadeja viileämpi ja vähemmän hiostava. Sauvoissakin on karhea kumipäällyste, jolta sormet eivät lipsu vaikka hiki valuisi pitkin selkää. Voisipa melkein sanoa, että ohjaimen suunnittelussa on huomioitu kliseisimpienkin kokakola-pelinörttien pelisessioiden olosuhteet. Ei lipsu, vaikka tuolin alla olisi jo hikilammikko.

Hurinapadi

Tuuletusta säädetään ohjaimen vasemman sauvan alapuolella olevalla napilla ja käytettävissä on kolme asetusta: off, hiljainen tuuletus ja voimakas tuuletus.

Kannattaa myös huomioida, ettei tuulettelu tapahdu täysin maagisesti, itsestään. Siihen tarvitaan myös se pieni tuuletin. Joka pyörii. Pyöriminen aiheuttaa ääntä.

Vaikka Logitech itse kehuu tuuletinta äänettömäksi, niin näin ei ole. Hiljaisella asetuksella ainakin testiohjaimen tuuletin resonoi selkeästi, mitä ei todellakaan kuuntele mielellään pelaamisen lomassa. Voimakkaalla tuuletuksella resonointi katosi mutta tuulettimen hurina ja suhina oli sen sijaan selkeää. Tähän toki tottuu, mutta jos ohjaimen ääntelyä ei halua kuulla lainkaan on pelattava joko riittävän suurella äänenvoimakkuudella tai kuulokkeiden kera. Samalla ilmavirran voimakkuus oli miellyttävän viilentävä ja tehokas.

Kikkailut poislukien, ChillStream on erittäin hyvä peliohjain. Muotoilu, tuntuma ja tarkkuus miellyttivät allekirjoittanutta suuresti. Tuuletus on siisti lisä, jolla voi hämmentää kavereita. Voi siitä olla iloakin, etenkin jos kämmenet tosiaan tuppaavat hikoilemaan pitkissä pelisessioissa tai tuleva kesä osoittautuu viimevuotisen kaltaiseksi.

Padeille on lisääntyvässä määrin käyttöä myös pc-pelimaailmassa. Vaikka hiiri+näppäimistö ovatkin edelleen tärkeimmät peliohjaimet, niin esimerkiksi toiminta- ja räiskintäpeleissä padeja tuetaan suoraankin. Lisäksi padi näkyy tietokoneelle monitoimisena joysticinä joten jos peli tukee tikkua, tukee se myös padia. Ja onhan padi siinä mielessä vaivaton varuste, että se menee pieneen tilaan, ohjain on helppo varastoida komeroon pelisessioiden välillä.

Logitech ChillStreamin suositushinta on 39,95 euroa. Saatavilla eri versioina pc:lle ja PlayStation 3:lle.

Lue myös: ChillStream-padi pitää kädet viileinä?

 

Tuotetiedot:
  • Tuulettimet kanavoivat ilmaa peliohjaimen läpi ja viilentävät käyttäjän käsiä
  • Viilennyksessä on kolme nopeusasetusta
  • V:n muotoiset ilmavirranohjaimet takaavat jatkuvan, kanavoidun ilmastoinnin
  • Lepo- ja aktivointitilat
  • Metalliverkkoviilennys
  • Täsmällinen suuntaohjain
  • Kumikahvat
  • Yhteensopiva PC-koneiden kanssa
  • USB-liitäntä
  • 2 vuoden takuu