UUSIMMAT

3rd Birthday (PSP)

12.05.2011 17:25 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Square Enix/HexaDrive
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.the3rdbirthdaygame.com/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Square Enixillä on viime aikoina innostuttu mielenkaappauksesta muussakin mielessä kuin henkilökunnan haalimisena. Tajuntasurffailuun perustuva toimintapeli Mindjack ei ollut kuitenkaan millään tasolla tajunnanräjäyttävä kokemus, ja olisi lähinnä saanut jäädä tekemättä.

Japanissa, toisin kuin Suomessa, yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta, ja nyt on uuden yrityksen vuoro. Tällä kertaa tukena on ainakin maineikas nimi: 3rd Birthday on nimittäin jatkoa ensimmäisellä PlayStationilla ihastuttaneelle Parasite Eve -sarjalle.

3rd Birthdayn tapahtumat saavat alkunsa, kun New Yorkin asukkaiden joulunvietto katkeaa ikävästi merestä, maan alta ja ties mistä työntyvien jättimäisten lonkerohirviöiden pistäessä kaupungin niin sanotusti remonttiin. Toisin kuin saattaisi kuvitella, kyseessä ei kuitenkaan ole animeväen maihinnousu, vaan jotain mahdollisesti vieläkin ilkeämpää ja kieroutuneempaa.

Kuten aiemminkin, sankarittarenamme heiluu tälläkin kertaa Aya Brea, varsin kohtuullisilla keuhkoilla varustettu erikoisagentti. Tällä kertaa Aya on menettänyt muistinsa ja työskentelee twistedeiksi nimettyjen lonkeromonsterien vastaista taistelua johtavan CTI-yksikön palveluksessa.

Twisted-uhan torjumiseksi Aya lähetetään menneisyyteen. Lonkerohyökkäyksen alkuaikojen kun pitäisi tarjota vastaus sekä uhan poistamiseen että siihen, minkä takia muistinsa menettänyt Aya löydettiin harhailemasta verisenä hääpuku päällä juuri ennen hyökkäystä.                     

Parasite Even aiemmat osat yhdistelivät roolipelielementtejä survival horror -lajityyppiin varsin sujuvasti. 3rd Birthday on suurin piirtein yhtä lähellä survival horroria kuin viimeisimmät Resident Evilit. Toiminta on pääosassa, ja suurin osa pelin pulmista liittyy sekä kooltaan että määrältään massiivisten vihollislaumojen selättämiseen.

Onneksi Aya ei kuitenkaan ole yksin. Pelin suola ja hienoin elementti on Ayan overdive-ominaisuus. Taistelukentät ovat pullollaan Ayan puolella taistelevia sotilaita, joiden sijainnin, ominaisuudet ja varusteet tämä voi overdiven avulla kaapata. Sotilaita kontrolloimalla pelaaja voi esimerkiksi siirrellä joukkoja taktisempiin asemiin yhteishyökkäyksiä varten, ja toimivatpa ne  eräänlaisina ensiapupakkauksinakin.

Mieleenpainuvaa

Overdive toimii erinomaisesti, ja sitä voi käyttää myös QTE-henkisesti haavoittuneiden vihollisten tuhoamiseen. Mindjackiin verrattuna 3rd Birthday on tällä saralla kuin toisesta ulottuvuudesta: mielenvaltauksen hyötykäyttö on luontevaa ja tarpeellista. Muutenkin sen käyttö hyökkäys- ja puolustuskeinona on pääosin sujuvaa.

3rd Birthdaylla on kuitenkin omat ongelmansa. Se on pohjimmiltaan toimintaroolipeli, mikä tarkoittaa kokemus- ja päivityspisteitä, joita kerätään tehtäviä suorittamalla ja vihollisia kukistamalla. Miellyttävä eteneminen pelissä ei tietyn pisteen jälkeen onnistu enää sujuvasti tehtävä kerrallaan, vaan vanhoja tehtäviä joutuu uudelleenpelaamaan uusien aseiden, kokemustasojen ja päivityspisteiden toivossa. Mikäli tällainen ei kiinnosta, voi itku tulla hyvin nopeasti.

Toisena pointtina, vaikka taistelut ovatkin loppujen lopuksi viihdyttäviä, alkupuolella rähinät tuuppaavat toisinaan muuttumaan hyvin nopeasti hieman itseään toistaviksi. Myöhemmin vihollislaumojen kasvaessa ja muuttuessa vaarallisemmiksi taktinen aspekti korostuu ja taistelustakin tulee kiinnostavampaa.

Kolmas ja ehkä valitettavin napinan aihe on se että 3rd Birthday on yksinkertaisesti tehty väärälle alustalle. Kolmannen persoonan räiskintäpeli ei yksinkertaisesti toimi yhden analogitikun laitteella. Peli luottaa tähtäämisen kanssa automaattiseen tähtäykseen ja lukitukseen, mutta automatiikan päättämän lukituksen vaihtaminen vaatii sormen siirtämistä ristiohjaimelle, mikä ei ole kovinkaan ergonominen ratkaisu. Lisäksi Ayan todellisen potentiaalin vapauttava liberation-erikoishyökkäys on toisinaan ärsyttävän vaikea toteuttaa, koska peli yrittää melko usein tarjota erikoishyökkäyksen tilalle overdiveä, sillä liberation käynnistetään painamalla ympyrä overdiven käyttämä kolmio pohjaan samaan aikaan.

Audiovisuaalisesti 3rd Birthday  on kuta kuinkin niin näyttävä kun PSP:llä voi olla, ja pistääkin miettimään, että minkä ihmeen takia peli on edes julkaistu PSP:llä? Homma olisi saatu toimimaan huomattavasti paremmin ja varmasti suurin piirtein samalla vaivalla esimerkiksi PlayStation 3:lla.

Tarinansa ja toimivan mielenhallintaelementtinsä vuoksi 3rd Birthday on mielenkiintoinen peli, mutta nauttiakseen siitä täyspainoisesti on siedettävä sekä toisinaan turhauttavia kontrolleja että  tehtävien uudelleenpelaamista kokemuspisteiden keräämiseksi. Lisäporkkanana on tarjolla myös melkein häveliäs suihkukohtaus, jonka isin pikku perverssit löytävät kuitenkin myös YouTubesta.

 

Lisää aiheesta

Deus Ex: Human Revolution -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Sims Medieval (Mac, PC)9

Dissidia 012 Final Fantasy (PSP)

Outland (PS3, Xbox 360)

Lue myös

Dishwasher: Vampire Smile (Xbox 360)

Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Shift 2 Unleashed (PC, PS3, Xbox 360)

Tomb Raider Trilogy (PS3)