Arvostelu Arise: A Simple Story on hyvällä tavalla yksinkertainen tarinapeli elämän iloista ja suruista

29.04.2022 21:04 Senja Littman

Arise

Tasohyppelyä ja pulmanratkontaa yhdistelevä tarinavetoinen Arise: A Simple Story kertoo yksinkertaisen, mutta koskettavan tarinan elämän suurista iloista sekä suruista.


AriseJulkaisupäivä: 28.4.2022
Studio: Piccolo Studio
Julkaisija: Untold Tales
Saatavilla: PC (Windows), PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch (testattu)
Pelaajia: 1–2
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arviota varten: 6 tuntia


Pienen espanjalaisen Piccolo-studion kehittämä seikkailu Arise: A Simple Story julkaistiin ensi kerran PC:lle, PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle vuonna 2019. Tuolloisen julkaisijan kiinnostus teokseen lopahti ennen kuin Switch-versio ehti nähdä päivänvalon, joten peli juuttui muutamaksi vuodeksi julkaisulimboon räpiköimään. Kehittäjät onnistuivat kuitenkin saamaan pelin oikeudet takaisin itselleen, ja uudeksi julkaisijaksi valikoitui ainutkertaisiin tarinoihin keskittyvä Untold Tales.

Switchille ilmestyneeseen Definitive Edition -lisänimellä varustettuun versioon on pakattu peruspelin lisäksi 110-sivuinen taidekirja, soundtrack, valokuvaustila sekä liikeohjaustuki.

Arisen simppeli tarina alkaa parrakkaan harmaahapsen hautajaisista. Jossakin kaukana pohjoisessa asuva vanhus on saapunut matkansa päätepisteeseen, ja on hänen aikansa siirtyä tuonpuoleiseen. Yllättäen miekkonen havahtuu lumisten maisemien keskeltä ja alkaa muistelemaan mennyttä elämäänsä. Kertomus kulkee aina huolettomista lapsuuden päivistä seesteiseen vanhuuteen saakka. Matkan aikana nähdään, miten hän tutustuu jo lapsena tulevaan vaimoonsa sekä koetaan pariskunnan ylä- ja alamäet aina katkeransuloiseen loppuun saakka.

Täysin sanattomasti vertauskuvin kerrottu juoni on nimensä veroinen, eli jännittäviä juonenkäänteitä ei kannata odottaa. Mutta vaikka noin kuusi tuntia kestävä tarina etenee jokseenkin ennalta arvattavasti, on se silti koskettava kertomus pariskunnan kokemista jokapäiväisistä iloista ja suruista.

Arise

Saadakseen kokonaiskuvan tapahtumien kulusta on pelaajan tutkittava jokainen nurkka ja etsittävä eri puolille maailmaa piilotettuja muistoja. Jos kaikkia näitä piirroksia pariskunnan elämästä ei onnistu keräämään, jää tarinaan harmittavasti pienen pieniä aukkoja sinne tänne.

Grafiikaltaan Arise on tarinan tavoin hyvin pelkistetty – parhaiten pelin ulkonäköä kuvaava termi on varmasti yksinkertaisen tyylikäs. Tästä huolimatta vehreää ja eläväistä ympäristöä ihastelee mielellään. Jokainen pelin kymmenestä kentästä on omanlaisensa pala maailmaa, ja kokemuksen aikana seikkaillaan muun muassa jäisessä luolassa, synkässä kuusimetsässä sekä kukkien ja pörriäisten valloittamalla niityllä.

Pääosassa on pulmien ratkaiseminen aikaa manipuloimalla.

Liikuttamalla oikeaa joystick-nappulaa vasemmalle tai oikealle pelaaja pystyy kelaamaan vuorokauden- tai vuodenaikaa eteen- ja taaksepäin. Joissakin tapauksissa on myös mahdollista hidastaa ajan kulumista tai pysäyttää se kokonaan. Ajan liikuttaminen vaikuttaa kuitenkin vain vanhusta ympäröivään maailmaan, ei mieheen itseensä: Pelihahmo liikkuu maailmassa vapaasti, kun taas muut olennot liikkuvat ennalta määrättyä reittiä pitkin. Mekaniikkaa käytetään jokaisessa kentässä aina hieman eri tavoin, joten kentät tarjoavat aina jotakin uutta koettavaa, eikä kyllästyminen ehdi iskemään.

Arise

Iloisesta lapsuudesta kertovassa tasossa pelihahmo etenee paikasta toiseen roikkumalla pörröisten kimalaisten kyydissä. Manipuloimalla ajankulua pörriäisen saa lennätettyä juuri oikeaan kohtaan, jotta sen kyytiin pääsee kätevästi hyppäämään. Saman kentän myöhemmässä vaiheessa hypitään keltaisena kirkuvien auringonkukkien päällä. Aikaa kelaamalla kukkaset kääntävät katseensa kohti aurinkoa, ja näin sankari pystyy pomppimaan turvallisesti kasvista toiseen.

Kehittäjät ovat onnistuneet käyttämään yksinkertaiselta kuulostavaa ominaisuutta varsin kekseliäin tavoin. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu se, että aikaa kelataan oikealla kädellä – eli samalla kädellä, millä hoidetaan myös hyppiminen. Jos siis samaan aikaan täytyy hypätä ja manipuloida aikaa, saattaa ohjaaminen ontua. Toki käytössä on liikeohjaus, mutta sen käyttäminen vaatii hiukan totuttelua.

Kamera on lukittu tiettyyn kuvakulmaan. Kamera seuraa pelihahmon liikkeitä, eikä sitä pysty itse oikeastaan säätämään. Tämä ominaisuus tekee tasohyppelyosuuksista usein todella turhauttavia. Huonon kuvakulman takia esimerkiksi etäisyyksien arvioiminen ei aina luonnistu halutulla tavalla, mikä johtaa usein turhiin kuolemiin. Pientä lohdutusta tuo kuitenkin se, että henkensä menetettyään vanhus jatkaa matkaansa melkeinpä siitä samasta kohdasta mihin edellisellä yrityksellä jäi.

Arise

Tunteikkaan rakkaustarinan voi kokea yksin tai kaksin kaverin kanssa samalta sohvalta käsin. Kaksinpelissä toinen pelaaja ohjastaa vanhuksen liikkeitä ja toinen manipuloi aikaa. Arise: A Simple Story toimiikin paremmin kaverin kanssa koettuna. Yksin seikkailtaessa kaikkien taitojen käyttäminen optimaalisesti aiheuttaa hankaluuksia: sormet tuntuvat usein loppuvan kesken. Avuliaan kaverin hoitaessa ajan manipuloimisen ykköspelaajan on mahdollista keskittyä täysillä tasohyppelyyn, ja eteneminen sujuu paljon sutjakkaammin.

Teknisesti kaksinpeli ei tunnu aivan täysin valmiilta paketilta. Useammin kuin kerran pelin tiimellyksessä kakkospelaajan ohjaimesta jäi tärinä päälle, eikä se suostunut sammumaan ennen visiittiä konsolin päävalikossa. Ongelma ei ollut suuren suuri, mutta aiheutti silti pientä hämmennystä.

Arise

Teoksen mahtipontinen ja kaunis ääniraita ansaitsee kehuja. Seikkailun taustalla raikuvat sulosävelet korostavat hienosti simppeliä tarinankerrontaa, ja luovat maailmaan taianomaisen tunnelman. Esimerkiksi pariskunnan välisen lemmen syttymisestä kertovassa tarinassa seikkaillaan vaaleanpunaisilla lumpeenkukkasilla koristellulla lammella. Valoa hämyisään iltaan tuovat kirkaana kimmeltävät tulikärpäset. Samaan aikaan korviin kantautuu musiikki, joka on kuin suoraan jostakin mustavalkoisesta, yltiöromanttisesta elokuvasta.

Arise: A Simple Story on nimensä veroinen kokemus. Se on kaikilta osa-alueiltaan yksinkertainen, mikä ei missään nimessä ole huono asia. Tunteisiin vetoava teos kutittelee tarinavetoisten pelien faneja juuri oikeasta paikasta, ja kekseliäiden pulmapelien ystävät saavat myös osansa nautinnosta. Ainut suurempi synti on keskinkertaisesti toteutetut tasohyppelyosuudet, jotka saavat ärräpäät lentelemään suun perukoilta.

Kaiken kaikkiaan luomus jää kuitenkin mieleen positiivisena kokemuksena, eivätkä Arisen parissa vietetyt hetket tunnu ajan hukkaukselta.

ARISE: A SIMPLE STORY

Arvosana: 3,5/5

”Arise: A Simple Story on nimensä mukaisesti yksinkertainen tarina, varustettuna yksinkertaisilla pelimekaniikoilla.”

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat