Arvostelu: Lego Marvel Super Heroes 2 on sitä parempi peli, mitä kovempi Marvel-fani olet

05.12.2017 12:00 | Matti Leinonen

Lego Marvel Super Heroes 2 tuo samaan peliin yli 100 tuttua supersankarihahmoa. Tarjolla on kelpo viihdettä kaikenikäisille.


Julkaisupäivä: Julkaistu / Tekijä: TT Games / Julkaisija: TT Games / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella) / Ikäraja: 7


Traveller’s Tales -studio on jo useamman kertaa osoittanut, että Legoista ja mitä monituisimmista viihdetuotteista syntyy yhdistämällä niin aikuiseen että junnumpaan makuun sopivaa viihdettä. Niin nytkin, kun Kang Valloittaja, aikamatkustelua harrasteleva pahiksemme ja Lego Marvel Super Heroes 2:n antagonisti, kaappaa maailman suurkaupunkeja eri ajanjaksoilta ja kasaa ne yhteen paikkaan. Eihän moinen maailmojen ja aikakausien sekoitus sovi, joten eri aikakausien ja ulottuvuuksien supersankarit yhdistävät voimansa antaakseen Kangille elämänsä turpasaunan.

Lego Marvel Super Heroes 2 käyttää aiemmistakin TT:n Lego-peleistä tuttua kaavaa. Hypitään ympäri tasoja, hakataan viholliset ja ympäristön esineet palasiksi, kasataan näistä jotain uutta ja keräillään kolikoita. Käytössä on laaja valikoima hahmoja, joista kaikki eivät tosin ole saatavilla heti alkuunsa. Tämä tuo ensimmäiselle pelikerralle omat rajoitteensa. Moni kenttien kerättävistä esineistä on näet ujutettu paikkoihin, joihin päästäkseen tai ulottuakseen tarvitaan jokin tietty hahmo tai erityiskyky.

Joskus pitäisi saada vaikkapa virtaa johonkin laitteeseen, mutta minkäs teet, kun ukkosenjumala Thor luuraa ties missä. Tai kun seinää pitäisi sulattaa kultaisen Lego-palikan saavuttamiseksi, mutta siihen vaaditaan Iron Mania ja hänen laserhanskojaan. Puuttuvia herkkuja voikin palata jahtaamaan myöhemmin, kun taso on ensin kertaalleen läpäisty. Silloin sinne voi palata free play -tilassa, jossa hahmoja voi vaihtaa vapaasti ja kokeilla millä kikalla ongelma ratkeaa. Täydellisen suorituksen jahtaajalle ja kaikkien herkkujen kerääjille Lego Marvel Super Heroes 2:ssa riittääkin näperrettävää.

Marvel-sankarit eivät ole liikenteessä millään pienellä possella, sillä Lego Marvel Super Heroes 2:n valikoimassa on yli 100 hahmoa. Tämä saa tietenkin fanaattisimman Marvel-fanin iloiseksi. Tähän päälle vielä hahmojen eri asut, niin silmäniloa ja valinnanvaraa on riittämiin. Mukana on muun muassa Spider-Man vuodelta 2099, Noir-Hämis ja Kapteeni Amerikka villin lännen kuosissaan.

Hahmojen kyvyt ja osaamiset vaihtelevat. Suurin osa joukkiosta etenee jalan, mutta esimerkiksi Star-Lord, Hämis, Thor ja Iron Man eivät jalkaisin etenemisestä piittaa. He kiitävät paikasta toiseen ilmateitse ja pääsevät paikkoihin, jonne muilla ei ole asiaa ole. Näin jampat auttavat muitakin etenemään. Meno voi tuntua hieman liiankin tutulta, sillä ainakin kohderyhmään kuuluvat siskonpoikanikin huomasivat heti, että menohan on aivan samaa kuin Lego Jurassic Park- tai Lego Batman -peleissä.

Kaavoihin kangistumista kaihtaville Lego-sarjan pelit eivät lienekään se suosituin pelisarja. Voinee sanoa, että kun olet pelannut yhtä Lego-peliä, niin olet pelannut lähes kaikkia muitakin. Mikä sinällään on harmi, sillä pelit ovat kiistämättä erinomaisesti tehtyjä. Mutta ehkä seuraaviin saataisiin jo vähän muutakin vaihtelua sen sijaan, että käytettäisiin samaa kakkupohjaa eri kuorrutteella.

Lego Marvel Super Heroes 2:n visuaalit eivät palkintoja kerää, mutta toimivan peliympäristön ne tarjoavat. Ympäristöt koostuvat suuremmaksi osaksi Lego-palikoista rakennetuista esineistä, kuten puista, laatikoista sun muusta krääsästä. Hajotetuista esineistä tippuu keräiltäviä kolikoita tai osia, joista voi rakentaa etenemiseen vaadittavia vipuja, painikkeita tai muita laitteita.

Pelattavuus on kohdallaan, sillä kontrollit ovat tuttua huttua aiemmista peleistä. Tosin miinuksena, joka saattoi ehkä johtua osaksi ohjaimen toisessa päässä olleista testaajasta ja testaajan apureista, eräässä kohtaa eteneminen pysähtyi toviksi. Peli ei tarjonnut minkäänlaisia vihjeitä siitä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, eikä edes yhdessä pohtiminen tuonut ratkaisua ongelmaan. Ahaa-elämys löytyi vasta googlettamisen jälkeen.

Menokin on hurjaa, kun Kapteeni Amerikka, Hämis, Iron Man ja kumppanit pistävät vihollisia kilon palikoiksi. Mutta tahtia on myös laimennettu sen verran, että peli sopii hyvin myös nuoremmalle sukupolvelle. 5-10 vuoden ikäinen testiryhmäni ainakin tykkäsi, aika lailla samoista syistä kuin aiemmistakin Lego-peleistä. Välivideot dialogeineen ja omine pienine hupailuineen ovat hauskaa katseltavaa varttuneemmillekin pelaajille.

Lego Marvel Super Heroes 2:n kesto on reilu, kun pelatuille alueille palaa uudestaan ja avattujen hahmojen kanssa pääsee alueille, joille ei aikaisemmin ollut mitään asiaa. Kun mukana on vielä kaksinpeli, johon pääsee mukaan lennosta nappaamalla ohjaimen ja painamalla nappia, maistuu meno vielä paremmalta – varsinkin kun osa pelitilanteista vaatii useamman hahmon yhteistyötä.

Mutta kuten mainittua, meno ei ole aiemmista Lego-peleistä juuri muuttunut. Uutta ovat vain hahmot ja kentät. Jos pukinkonttiin on haussa rentoa seikkailua nuoremmalle väelle, on Lego Marvel Super Heroes 2 sopiva valinta, samoin kuin muutkin legoilut. Sarjan pelejä enemmän pelanneiden neuvoisin kuitenkin harkitsemaan ostostaan ensin.

LEGO MARVEL SUPER HEROES 2

3,5

”Mainiota Lego-supersankariviihdettä yksin ja kaksin seikkaileville.”