Arvostelu One Piece Odyssey on selvästi tehty faneille, mutta tuskin hekään pelistä juuri pitävät
One Piece on yksi maailman tunnetuimmista anime- ja mangasarjoista, jonka pohjalta on yritetty tehdä videopelejä jo lukuisia kertoja. Aiemmat yritykset ovat olleet järjestään heikkoja, eikä One Piece Odyssey onnistu juuri sen paremmin.
Julkaisupäivä: 12.1.2022
Studio: ILCA
Julkaisija: Bandai Namco
Saatavilla: PlayStation 4 & PlayStation 5 (testattu), Xbox Series X ja S, PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: K12
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin kuusi tuntia
Myönnettäköön heti kättelyssä, että One Piece oli itselleni ennen One Piece Odysseyn aloittamista tuttu vain hyvin pintapuolisesti. Monkey D. Luffyn ja muiden Olkihattupiraattien perusidea lienee toki tuttu kaikille koskaan internetissä käyneille, mutta muuten oma One Piece -tietämykseni oli hyvin vajavaista. Hyppäsin kuitenkin One Piece Odysseyn kimppuun innolla; jospa peli korjaisi reiän yleistietämyksessäni.
Roolipeli alkaa, kun Monkey D. Luffy ystävineen haaksirikkoutuu oudolle saarelle. Saaren asukkaat sekä Lim-niminen nuori nainen pelästyvät piraatteja. Lim tekee taikojaan ja saa päähenkilöt unohtamaan kaikki erityisvoimansa, jotka haihtuvat loistavina kuutioina taivaalle. Olkihattupiraattien täytyy tietenkin kerätä taitonsa takaisin, mikä lähettää jengin matkalle ympäri saarta.
Saaren ohella seikkailu kadonneiden kykykuutioiden perässä johtaa Memoria-nimiseen unimaailmaan, joka tarjoaa välähdyksiä Monkey D. Luffyn ja muiden ystävysten aiemmilta seikkailuilta. Unimaailmassa muistot ovat kuitenkin vääristyneet sieltä täältä, ja vanhat tutut tarinat saavat uusia käänteitä.
Itselleni One Piecen aiemmat seikkailut eivät ole tuttuja, mikä teki flashbackeistä nauttimisesta hankalaa. Sarjaan paremmin tutustuneet saattaisivat innostua muistelusta enemmän, mutta toisaalta pelaajia voi myös ärsyttää, että Odyssey pohjaa niin paljon vanhaan materiaaliin eikä tarjoa kokonaan uutta tarinaa.
Kaikkinensa One Piece Odysseyn tarina tuntuu kohtalaisen köykäiseltä, eikä onnistu viihdyttämään ainakaan One Pieceen perehtymätöntä pelaajaa. Hyvänä puolena hahmojen persoonat ja ulkonäkö on kuitenkin saatu käännettyä peliin onnistuneesti, ja dialogi on hauskaa seurattavaa. Muutenkin peli näyttää graafisesti hyvältä ja lähdemateriaalille uskolliselta.
One Piece Odysseyn vuoropohjainen kamppailujärjestelmä seuraa pohjimmiltaan yksinkertaista kivi-paperi-sakset-tyylistä pohjamekaniikkaa, jossa voima voittaa nopeuden, nopeus tekniikan ja tekniikka voiman.
Hahmoja ja vastustajia on ripoteltu taistelukentälle siten, että kaikki hahmot eivät aina yllä lyömään toisiaan. Näin käynnissä on ikään kuin useampi päällekkäinen minitaistelu. Eri hyökkäysten ohella pelaajan tuleekin myös siirrellä hahmojaan pelikentällä sopivaan paikkaan, sekä valita jokaiseen taisteluun sopivat sankarit.
Kamppailu on alusta saakka varsin helppoa, ja muuttuu pelin edetessä vielä entistä helpommaksi. One Piece Odyssey on avokätinen kokemuspisteiden kanssa, ja pelin edetessä taktikoinnin merkitys laskee vauhdilla, kun pelaajan hahmot kasvavat entistä voimakkaammiksi.
Sisällön puolesta mukana on turhauttava määrä erilaisia etsi ja kerää -tyylisiä tehtäviä, jotka pidentävät peliä keinotekoisesti. Tarjolla on kaikkea roolipelien perussisältöä, kuten tavaroiden sivutehtäviä, craftausta, kokkailua, pientä fanserviceä ja muuta, mutta ei oikein mitään, millä One Piece Odyssey erottuisi joukosta edukseen.
Mikäli Olkihattujengin tarinoita haluaa elää uudelleen videopelin muodossa, ei One Piece Odyssey ole varsinaisesti huono peli. Muuten kyse on kuitenkin niin helposta ja geneerisestä pelistä, että sitä on vaikea suositella, ellei nimenomaan halua seikkailla Monkey D. Luffyn ja kavereiden maailmassa. Näin muiden kuin sarjan suurimpien fanien kannattanee jättää One Piece Odyssey välistä.
ONE PIECE ODYSSEY
”One Piece Odyssey on liian helppo ja geneerinen roolipeli, josta ei ole iloa ainakaan sarjaan aiemmin tutustumattomille pelaajille.”