Arvostelu: The Walking Dead Season 3:n jatko ei paljoa pelattavaa tarjoa

09.04.2017 09:52 Miikka Lehtonen

The Walking DeadTekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia & GeForce GTX 1080
Saatavilla: iOS, PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 3 Gt muistia & DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava ja viisiosainen episodipeli, hinta 22,99 euroa (Steam)
Arvostelija: Miikka Lehtonen

The Walking Dead -sarjan rämpiessä keskinkertaisuuden suossa on kiva, että Telltale sentään pitää laadukkaan zombiviihteen lippua korkealla. Kolmannen kauden kolmas episodikin on laadukasta kamaa, mutta sillä on yksi iso ongelma.

Varoitus: arvostelussa on hieman spoilereita pelisarjan tapahtumista!

Ei ole sinänsä mikään ihme, että amerikkalainen Telltale Games panostaa The Walking Dead -pelisarjan episodeihin runsaasti aikaa ja vaivaa, sillä kyseessä on sarja, joka nosti firman seikkailupelifriikkien arvostamasta kehittäjästä maailmanmaineeseen.

Pelisarjan kolmas kausi pyörähti käyntiin joulukuussa, jolloin saatiin samalla kertaa peräti kaksi jaksoa. Jo tuolloin veikkailtiin, että kolmatta tultaisiin odottamaan turhankin kauan. Näin kävi, mutta nyt kun The Walking Dead: A New Frontier Episode 3 (Above The Law) on täällä, oliko se odotuksen arvoinen?

The Walking Dead

Kun viimeksi näimme Javierin ja hänen selviytyjäkumppaninsa, asiat olivat huonosti. New Frontier -järjestön bandiitit hyökkäsivät selviytyjien kimppuun, ja tuloksena oli paitsi ruumiita, myös kuolettavasti haavoittuneita. Eloonjääneiden tie vei vaikeuksien läpi kohti vaarallista turvapaikkaa, samaisen New Frontierin tukikohtaa. Kun portti aukesi, sisältä paljastui Javierin kadonnut ja kuolleeksi odotettu veli – jonka kuolettavasti haavoittunutta vaimoa Javier sylissään kantoi.

Above the Law -episodin fokuksena on inhimillinen draama.

Kahden ensimmäisen episodin alustama tilanne on mielenkiintoinen. Javierilla ja hänen veljensä vaimolla on jo pitkään ollut tunteita toisiaan kohtaan, ja veljen oletetusti kuoltua zombi-invaasion alkuvaiheissa, tunteille on annettu tilaa kehittyä. Mitä tapahtuu, kun veli ilmestyy takaisin kuvioihin? New Frontier -bandiittien ampuma pikkutyttö taas oli veljen tytär. Miten mies reagoi kuullessaan, että hänen tyttärensä on kuollut, ja että hän saattaa olla osittain vastuussa tilanteesta?

Kulisseissa kuohuu muutenkin, sillä kenties New Frontierin pyörittämä Richmond ei olekaan niin turvallinen ja rauhallinen paikka kuin voisi olettaa. Kuka on ryöstelevien ja riehuvien bandiittien johdossa? Puolisotilaallisen järjestön valtaan alistuminen voisi olla hyväksyttävä hinta rauhasta ja turvallisuudesta, mutta mikä eteen, kun turvapaikka ei olekaan turvallinen?

The Walking Dead

Draaman kaarta rakennellaan myös kurkistelemalla menneisyyteen.

Mitä Clementine-tytölle tapahtui kakkoskauden jälkeen? Miten Javier ja kumppanit pääsivät aikanaan pakoon kotoaan zombien hyökätessä? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia, ja tietenkin vastaukset tuovat mukanaan uusia ongelmia.

Tilanteet ovat herkullisia ja kolmosepisodin tarina on kiehtova. Mukana on useita valintoja, joita tehdessään jo pystyy näkemään, että seuraukset tulevat olemaan kamalia, valitsipa miten tahansa. Vaikeat valinnat, kipeät seuraukset ja pelaajan aiheuttamat ongelmat ovat tietenkin olleet alusta saakka The Walking Dead -pelien vakiokamaa, ja täten tervetulleita nytkin.

The Walking Deadin vakiokamaa on myös se, että pelejä ei oikeastaan voi kutsua seikkailupeleiksi. Mukana ei ole oikeastaan yhtään puzzleja tai muitakaan ongelmia, vaan interaktiivista tarinaa. Itse en ole jaksanut enää hetkeen välittää koko jutusta, sillä kyseessä on selvästi Telltalen tekemä tietoinen ratkaisu.

The Walking Dead

Valitettavasti myös tämä on vakiokamaa: The Walking Deadin uusin episodi on lyhyt. Minulta meni Above the Law:n pelaamiseen ehkä noin puolitoista tuntia, enkä suinkaan pelannut intensiivisesti koko aikaa, vaan pidin välillä pieniä taukoja. Tämä tuntuu kolmen kuukauden odottelun jälkeen pettymykseltä, mutta kolikolla on toinenkin puoli. Huomasin nimittäin, että en oikeastaan edes jaksaisi pidempää episodia.

The Walking Deadin tarinat ovat niin raskaita ja vaativat niin paljon energiaa, että jos episodi kestäisi useamman tunnin, edessä olisi puhdasta uupumusta. Samalla kyseessä on kuitenkin episodimuotoisen pelinkehityksen ongelma. Pitkät odotukset ja lyhyet maistiaiset peliä eivät ole hyvä yhdistelmä.

Above the Law on kyllä selvästi pelaamisen arvoinen ja kehittää The Walking Deadin kolmoskautta kiinnostavaan suuntaan. En myöskään malttaisi odottaa, että näen, miten tarina tästä kehittyy, mutta kun tiedän, että sitä odotusta on todennäköisesti edessä vähintään kesään asti, hymy ei ole kovin leveä. Kannattaa siis ehkä odottaa, että koko kausi on paketissa ja kokea se kerralla alusta loppuun, vaikka sitten lyhyiden taukojen kera.