Uusimmat

Arvostelu: Total War Saga: Thrones of Britannia on hyvä, muttei häikäisevä lisäys tuttuun pelisarjaan

07.05.2018 20:05 Joonas Koivisto

Thrones of Britannia on tuore ja hyvä jatko pitkäikäiselle sarjalle, mutta joitain asioita on valitettavasti uusimman Total War Sagan kohdalla mokattu.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Creative Assembly / Julkaisija: Sega / Saatavilla: PC  / Testattu: PC Intel Core i5-4690K (4,5 Ghz), 8Gt RAM, Radeon RX 480, Win10 / Pelaajia: 1–4 / Ikäraja: 16 / Peliä pelattu arvostelua varten: 20 tuntia


Creative Assemblyn ja Segan yhteistyön uusin tuotos on viikinkien sotapurjehduksia Britannian maaperälle kuvaava Thrones of Britannia. Vuonna 878 jaa. Brittein saaret ovat jakaantuneet keskenään sotiviin kuningashuoneisiin, ja samaan aikaan viikinkivalloittajat ympäröivät saaria. Pelaajalle tarjoutuu näin mahdollisuus saarten yhtenäistämiseen tai valloitukseen.

Tuttuun Total War -sarjan tyyliin Thrones of Britannia on yhdistelmä isolla kartalla tapahtuvaa armeijoiden liikuttelua, oman kuningaskunnan hallintaa ja reaaliaikaisia taisteluita.

Pelattavia osapuolia on Thrones of Britanniassa yhteensä kymmenen, ja niillä on keskenään hyvin erilaiset lähtökohdat. Briteillä on kiusana keskinäiset vastustajat ja nopeasti yllättävät viikingit. Helpointa peli on aloittaa isommalla brittiläisellä kuningaskunnalla, mutta tällöin koko ison alueen puolustaminen rajatun kokoisilla armeijoilla käy haastavaksi.

Vaikein aloitus on pienillä kuningaskunnilla tai viikingeillä.

Oman kruunun alaisten armeijoiden lisäksi jokaisella hallitsijalla on alaisuudessaan vasallivaltioita, jotka tukevat sodissa, ja joista voi koitua muutoinkin hyötyä taloudellisesti ja hallinnollisesti. On aina yhtä hienoa käydä naimakauppaa oman tyttärensä puolesta, ja repiä tästä paras poliittinen hyöty irti.

Suurin osa tätä arvostelua varten pelaamastani ajasta (noin 20 tuntia) kului helpoimman aloitusasetelman kanssa, sillä edellisestä Total War -kokemuksesta oli vierähtänyt hieman aikaa. Parin uudelleenaloituksen jälkeen sain opin puolustamaan koko aluettani ja opin kuinka sain kaikki kenraalini ja kuvernöörini pidettyä uskovaisina. Kun näistä lähinnä kampanjan alkupuolelle osuneista haasteista oli selvitty, oli voittoehtojen täyttäminen lopulta helppoa.

Viikingeillä pelatessa vaaditaan alussa jopa hyvää tuuria, sillä omia alueita on vähän, ja brittien tavoitteisiin kuuluu nimenomaan pohjolasta tulleiden ristiretkeläisten pyyhkiminen kartalta mahdollisimman äkkiä. Onnistuminen vaati epätodennäköisten taisteluiden voittoja, ja hieman myös tuuria tekoälyn kanssa.

Omalle kohdalleni taistelusysteemi ei ollut kovinkaan anteeksiantavainen, vaan 50-50 -tilanteissa oli pakko toimia systemaattisesti ja hyödyntää tietyntyyppisiä joukkoja optimaalisella tavalla. Muuten vihollinen saattoi pyyhkiä yli todella äkkiä. Ennakkoon selkeät taistelut jätin huoletta automaattisen järjestelmän harteille, enkä koskaan joutunut nyrpistelemään automaattisen järjestelmän antamaa tulosta.

Sarjalle uusi, tiettyyn hyvin tarkoin rajattuun historian jaksoon keskittyvä konsepti tarkoittaa aika pientä karttaa. Itse en kuitenkaan harmitellut tätä, sillä pienen vastineeksi on saatu yksityiskohtaisuutta. Brittein saaret tuntuvat todenmukaiselta pelin käsittelemän varhaisen keski-ajan kuvaukselta.

Total War Saga: Thrones of Britannian visuaalinen ilme ajaa asiansa, muttei säväytä. Sotilaat ovat taisteluissa puuroutuvaa massaa, jota ei tee erityisesti mieli katsoa läheltä. Valikot ovat onneksi selkeät ja riittävän graafiset.

Yksi suurempi kritiikin kohde pelistä löytyy:

Se ei ole kovinkaan kiinnostunut auttamaan uutta pelaajaa. Tutoriaalin sisältö loppuu hyvin nopeasti, enkä olisi varmasti päässyt peliin niinkään hyvin sisään, ellen olisi pelannut myös sarjan aikaisempia osia.

Monet oleelliset järjestelmät jätetään kokonaan selittämättä, ja monen kohdalla selityksiin törmää vasta kun sattuu klikkailemaan itsensä juuri oikeaan valikkoon. Jos haluaa hyppää uutena pelaajana Total War -sarjan kimppuun, kannattaa katse suunnata sarjan pääasiallisiin julkaisuihin tai olla valmis hieman työläämpään itseopiskeluun.

Edellä mainitun kritiikin ulkopuolella Thrones of Britannia suoriutuu kaikesta suhteellisen hyvin. On hyvin pitkälle henkilökohtaisista mieltymyksistä kiinni miellyttäisikö esimerkiksi vanhemmista osista tuttu kaupunkien hallinta Thrones of Britanniaan otettua järjestelmää paremmin. Itse nautin syvästä mikromanageroinnista, joten en kannata uutuuteen tuotua yksinkertaista systeemiä, jossa kaupunkien sijasta keskitytään provinssien hallintaan.

Provinssisysteemi tarkoittaa myös sitä, että ainoastaan alueiden pääkapungit vaikuttavat tosissaan taisteluihin. Alueiden pikkukaupungit eivät tuo niiden taistelutantereelle kuin muutaman mihinkään vaikuttamattoman visuaalisen elementin. Lisäksi pikkukaupunkeihin ei saa omia valmiita puolustuksia, vaan niitä varten täytyisi olla omat armeijat.

Varmasti samainen kaupunkien hallinnan keveys myös miellyttää joitakin pelaajia.

Paras muutos Total War: Attilaan verrattuna on se, että armeijoiden ruoantarpeesta on huolehdittava realistisemmin. Jokainen rekrytoitu ryhmä armeijan sisällä lisää ruoantarvetta. Tämä lisää peliin sellaista todellista resurssien tärkeyden tunnetta, joka aiemmasta osasta puuttui.

Muutoksena on myös yksiköiden rekrytointi. Uusia yksiköitä avataan ainoastaan teknologioita tutkimalla. Uutena haasteena tosin on, että uudet yksiköt ovat noin kolmasosassa kapasiteettiaan rekrytointihetkellä, ja niiden täytyy antaa muutaman vuoron verran kerätä voimiaan kaupungissa, ennen kuin niistä on kunnolla hyötyä taistelussa.

Total War Saga: Thrones of Britannia on hyvä kehityssuunta sarjan pitkässä historiassa.

Historiallisten taisteluiden puute harmittaa varmasti joitain sarjan ystäviä, mutta itse ainakin nautin silti hieman erilaisesta Total War -kokemuksesta. Saga-konseptin toteutuksia tulee toivottavasti vielä lisää, ja vielä paremmilla pelillisillä ratkaisuilla. Total War: Attilaan nähden peli ei tarjoa hirveästi uutta, joten neljänkympin hinta voi tuntua liian suolaiselta.

Kun peli putoaa hinnassa hieman, on se hyvä ostos, joka kestää varmasti muutaman kampanjan verran. Sarjalle täysin uusien pelaajien ja vähemmän kokeneiden strategien kannattaa aloittaa sarjan pääpeleistä.

TOTAL WAR SAGA: THRONES OF BRITANNIA

”Thrones of Britannia ei valitettavasti yllä vielä napakymppiin.”

Joonas Koivisto

Muropaketin uusimmat