Uusimmat

Arvostelu Xenoblade Chronicles 3 on eeppisen roolipelisarjan ehdottomasti paras osa

18.08.2022 17:14 Senja Littman

Xenoblade Chronicles 3

Japanilainen roolipelieepos Xenoblade Chronicles 3 tekee juuri sen, mitä siltä odotettiinkin. Se antaa pelaajille kaiken, mihin he ihastuivat edellisissä osissa, mutta hoitaa jokaisen osa-alueen entistä paremmin.


Xenoblade Chronicles 3Studio: Monolith Soft
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 30 tuntia


Massiivinen Xenoblade Chronicles 3 on yksi Nintendon tämän vuoden odotetuimmista julkaisuista. Eikä suotta, sillä noin 12-vuotiaan pelisarjan aiemmat osat ovat keränneet osakseen sangen positiivista palautetta sekä pelaajilta että kriitikoilta. Kehittäjä Monolith Soft on pienillä uudistuksilla ja parannuksilla onnistunut luomaan entistä ehomman seikkailun. Uusi tulokas nouseekin heittämällä loistavan pelisarjan vahvimmaksi osaksi.

Tapahtumat sijoittuvat Aionios-nimiseen maailmaan. Jo pitkään jatkuneen sodan osallisina ovat kaksi kansakuntaa: Keves ja Agnus. Sotilaiden ainoana tehtävänä on taistella 10 vuoden ajan kuningattaren puolesta. Jos he selviävät hengissä tästä koettelemuksesta, lähetetään heidät viimeiselle matkalle prameiden juhlallisuuksien saattelemana.

Xenoblade Chronicles 3

Xenoblade Chronicles 3:n keskiössä ovat kuusi korkeasti koulutettua sotilasta, kolme kummastakin kansakunnasta. Teknologiaan erikoistuneen Keves-valtion edustajat Noah, Lanz ja Eunie tapaavat taistelukentällä Ether-elinvoimaa taidokkaasti hyödyntävän Agnuksen puolesta taistelevat Mion, Senan sekä Taionin. Yllättävien tapahtumien seurauksena entiset veriviholliset joutuvat lyömään hynttyyt yhteen ja taistelemaan yhdessä uutta, tuntematonta pahuutta vastaan.

Kertomus lähtee käyntiin hitusen hitaanpuoleisesti. Kun vauhtiin viimein päästään, törmää pelaaja toinen toistaan jännittävämpiin juonenkäänteisiin jokaisen nurkan takana. Joissain kohdin tulevat käänteet ovat helposti ennustettavissa, mutta osassa tapauksista ne pääsevät yllättämään kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kaiken kaikkiaan hetkittäin synkäksikin äityvä tarina on erinomaisen viihdyttävä, ja sen aikana koetaan sekä iloisia että vähän haikeitakin hetkiä.

Tarinan ymmärtäminen ei vaadi edellisten osien läpäisemistä, mutta pelisarjan veteraanit huomaavat matkan aikana varmasti joitakin viittauksia aikaisempiin peleihin.

Xenoblade Chronicles 3

Japanilaisille roolipeleille ominaiseen tapaan Xenoblade Chronicles 3:n kaikki kuusi päähahmoa ovat hyvin erilaisia persoonia. Varsinkin päähahmon viittaa vienosti kantava, rauhallinen Noah on luonteeltaan hyvinkin tykästyttävä, eikä yksikään sekalaisen kuusikon hahmoista nouse esiin erityisen ärsyttävänä.

Syvällinen, reaaliaikainen taistelu on tarinan ohella yksi Xenoblade Chronicles -pelisarjan parhaimpia ominaisuuksia.

Aluksi monimutkaiselta vaikuttava taistelusysteemi saa kokemattoman pelaajan helposti hämmennyksen valtaan, mutta kehittäjät ovat onneksi hoitaneet opastamisen uskomattoman näppärästi. Uudet taistelutaidot opetetaan pelaajalle vähän kerrallaan, kädestä pitäen. Jos jotakin ei heti ensimmäisellä kerralla ymmärrä, voi sen harjoitella perin pohjin asetuksista löytyvän tutoriaalin kautta. Tarjolla on myös kolme eri vaikeustasoa, joten teos sopii täydellisestä sekä aloittelijoille että konkareille.

Konfliktit pohjautuvat erilaisten hahmoluokkien käyttöön. Aluksi hahmoluokkia on tarjolla kuusi kappaletta: swordfighter, heavy guard, medic gunner, zephyr, tactician, ja ogre. Etenemällä pääjuonessa sekä tekemällä sivutehtäviä avautuu luokkia yhteensä runsaat 20 kappaletta.

Jokainen kuusikon jäsenistä voi oppia hallitsemaan minkä tahansa luokan – kaikki eivät kuitenkaan nouse luokkien taitotasoilla yhtä nopeaan tahtiin. Laajan valikoiman ansiosta pelaajan on helppo valita pelityyliinsä sopiva luokka ja omaa silmäänsä ulkoisesti miellyttävä hahmo. Ja jos jossain vaiheessa esimerkiksi parantajana toimiminen ei hotsita, voi ohjastamaansa sankaria vaihtaa lennosta, jopa kesken taistelun.

Xenoblade Chronicles 3

Taistelusysteemi sisältää huikean määrän kaikenlaista pientä hienosäätöä. Pääosissa ovat automaattisen hyökkäyksen lisäksi Arts-erikoisliikkeet, kaksi hahmoa yhdistävä Interlinking sekä Chain Attack -ketjuhyökkäykset.

Perusmobujen rökittämisessä hyödyllisimpiä liikkeitä ovat Arts-erikoisliikkeet. Vihollisen kimppuun rynnätään painamalla A-nappia, jolloin pelihahmo alkaa mätkimään pahista automaattisella perushyökkäyksellä. Ajan kuluessa Arts-liikkeiden mittarit täyttyvät, ja kun niiden ikonit hohtavat kirkkaina, pystyy niitä käyttämään. Ajoitus on tässä kaiken a ja o. Saadakseen eniten irti kyvystä täytyy pelaajan painaa haluamaansa erikoisliikettä juuri oikeaan aikaan. Jokaisella hahmoluokalla on erilaisia liikkeitä, ja parhaiden liikkeiden valitseminen kullekin sankarille vaatii paljon suunnittelua ja kokeilemista.

Pelaajan hyökätessä vihollisten kimppuun alkaa ruudun vasemmassa alalaidassa näkyvä Interlinking-mittari pikkuhiljaa täyttymään. Interlinking muuntaa kaksi ennaltamäärättyä hahmoa yhdeksi, mechamaiseksi Ouroboros-olennoksi. Tämä muoto tulee tarpeeseen vähän vaativimmissa kohtaamisissa. Ouroboksena taistelessa hahmot saavat käyttöönsä uusia, entistä voimakkaampia kykyjä, joiden avulla rökittää pahan palvelijoita. Interlinking-taso nousee nollasta kolmeen, ja taidon aktivoiminen mittarin ollessa korkeimmillaan saa Ouroboros-muodon kestämään kauemmin ja mechan tekemään enemmän lämää vastustajille.

Xenoblade Chronicles 3

Sankareiden vahvin kyky on Chain Attack -ketjuhyökkäys. Sen aikana ryhmän jäsenet ryntäävät vuorotellen vihollisen kimppuun käyttäen Arts-hyökkäyksiä. Useiten kyseistä taitoa tulee käytettyä pomotaisteluissa, ja monesti se saattaakin kääntää tuhoon tuomitulta tuntuvan yrityksen sankareiden voitoksi. Muiden hyökkäysmuotojen ollessa varsin hektisiä, antavat taktiset ketjuhyökkäykset pelaajalle pienen hengähdystauon: niiden aikana saa rauhassa puntaroida seuraavaa liikettään.

Suuren ja avoimen maailman tutkimisesta ei meinaa saada tapeekseen. Maisemat vaihtuvat tasaiseen tahtiin, ja silmiään pääsee lepuuttamaan sekä karun kuivissa vuoristomaisemissa että vehreän kasvillisuuden peittämissä viidakoissa. Verenhimoisten otusten lisäksi niemien ja notkojen syvänteisiin on ripoteltu keräiltäviä esineitä sekä kaikenlaista pikkupuuhaa, joka pitää pelaajan kiireisenä kymmenien tuntien ajan. Löytämisen ilo on rajaton, kun eteen tupsahtaa salainen alue tai harvinainen, eeppistä loottia pudottava vihollinen.

Tutkittavaa ja tekemistä on niin runsaasti, että joskus saattaa iskeä pienoinen ähky ja valinnanvaikeus: edetäkö eteenpäin pääjuonessa, tutkiako kaunista maailmaa vai tehdäkö sivutehtäviä, kas siinä pulma! Kaikki puuhat tuntuvat ihan yhtä mielekkäiltä, joten päätös on oikeasti kiperä.

Xenoblade Chronicles 3

Xenoblade Chronicles 3 herättää suurta ihastusta myös äänimaailmallaan. Taustalla soiva musiikki sopii aina meneillään oleviin tapahtumiin, ja etenkin taistelujen aikana raikuva sankarillinen musiikki jää soimaan päässä myös pelaamisen lopettamisen jälkeen.

Taitavasti toteutetun ääninäyttelyn saa valita joko englannin- tai japaninkielisenä. Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä laadukkaita, mutta japaninkelinen ääninäyttely tuo tietysti aina mukanaan autenttisuuden tunteen.

Xenoblade Chronicles 3 on suurilta osin onnistunut teos, mutta myös vähemmän hyviä puolia löytyy. Switch ei tunnetusti ole se tehokkain konsoli, joten jos ruudulla on mieletön määrä vilinää ja välkettä, saattaa ruudunpäivitys laskea hetkittäin alhaiseksi. Tätä tapahtuu kuitenkin melko harvoin.

Grafiikaltaan peli on parempaa keskitasoa. Vaikka kaikki näyttää nätiltä, esiintyy sahalaitaisia reunoja siellä täällä. Tekniset ongelmat eivät periaatteessa ole kehittäjän vika, ja syyttävä sormi osoittaakin kohti Nintendoa – Switchin raudalla ei parempaan pystyisi. Teosta ei siis voi tuomita teknisen suorituksen perusteella, varsinkin kun pienet tekniset murheet eivät aiheuta kovin suurta mielipahaa.

Xenoblade Chronicles 3 on jättimäinen eepos ja japanilaisen roolipelisarjan ehdottomasti parhain teos. Roolipelien tärkeimmät osa-alueet, kuten tarina, taistelu sekä maailma ovat saaneet kehittäjiltä osakseen kasoittain rakkautta, ja ne on hiottu viimeisen päälle erinomaisiksi. Huonoja puolia joutuu etsimään suurennuslasi kätösissä, ja ainoastaan teknisen toteutuksen hienoinen ontuminen on negatiivisista asioista mainitsemisen arvoinen.

XENOBLADE CHRONICLES 3

Arvosana: 4/5

”Xenoblade Chronicles 3:een on helppo ihastua, eikä viihdettä kymmeniksi tunneiksi tarjoavaa mestariteosta malta laskea käsistään.”

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat